UPDATE #NOW

Απολογία Πέτρου Φιλιππίδη: «Δεν είμαι βιαστής και δεν θέλω να περάσω ούτε έξω από θέατρο!»


JTeam

9 Ιανουαρίου 2023

Απολογία Πέτρου Φιλιππίδη: «Δεν είμαι βιαστής και δεν θέλω να περάσω ούτε έξω από θέατρο!»
photo credit Γ. Κονταρίνης
Ο ηθοποιός μίλησε για πρώτη φορά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο

Σήμερα Δευτέρα, 9 Ιανουαρίου, ο κατηγορούμενος Πέτρος Φιλιππίδης, μίλησε για πρώτη φορά στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας. «Έφτασε η ώρα να απολογηθείτε. Δεν έχετε μιλήσει εσείς ως τώρα. Θα σας ακούσουμε με προσοχή», του είπε η Πρόεδρος του Δικαστηρίου.

«Μου είναι πολύ δύσκολο. Δεν περίμενα ποτέ να βρεθώ σε αυτή τη θέση στα 60 μου χρόνια, άδικα. Με λένε Πέτρο Φιλιππίδη, ό, τι έχει μείνει από αυτό. Γεννήθηκα 31 Δεκεμβρίου 1962. Η μάνα μου με δήλωσε το 1963 για να κερδίσω χρονιά. Αν η ζωή μου φαίνεται σε κάποιους αστεία, δεν με νοιάζει καθόλου. Θα μιλήσω από την καρδιά μου. Αυτό μου επιβάλει το ήθος, η θέση και ο χαρακτήρας μου. Μιλώντας για ήθος, θέση και χαρακτήρα, δεν ξέρω αν μιλάω για εμένα. Έχω κατηγορηθεί για πράγματα που σιχαινόμουν. Δεν είμαι καλός στον λόγο, είχα πάντα ένα κείμενο».

Όταν η Πρόεδρος του υπενθύμισε ότι εδώ πρόκειται για την πραγματική ζωή, ο Πέτρος Φιλιππίδης είπε ότι δεν περίμενε ότι θα του είναι τόσο δύσκολο. «Η ζωή μου καταστράφηκε. Ο ίδιος καταστράφηκα. Η προσωπική μου ζωή. Η οικογενειακή μου ζωή. Οικονομικά είμαι κατεστραμμένος. Εξαιτίας της δικής μου καταστροφής, καταστράφηκαν και οι γύρω μου. Όσο σκεφτόμουν τη ζωή μου μέσα στη φυλακή, σκεφτόμουν ότι μεγάλωσα με γυναίκες. Γεννήθηκα στη Σοφοκλέους. Εκείνη την εποχή, ήταν η περιοχή με τα μπουρδέλα. Εγώ μεγάλωσα με αυτές τις γυναίκες. Έπαιζα εκεί με τους φίλους μου και τους μιλούσαμε. Είχα πάντα μια βαθιά εκτίμηση, αγάπη και θαυμασμό για αυτές. Όχι μόνο για αυτές! Για όλες τις γυναίκες».

Αναφέρθηκε επίσης και στη σχέση του με το θέατρο, που θεωρεί ότι έχει τελειώσει οριστικά. «Δεν θέλω να περάσω ούτε έξω από το θέατρο! Τελείωσα με αυτόν τον χώρο! Δεν με πειράζει. Με πειράζει που με λένε βιαστή. Η κα Δροσάκη ήρθε και είπε ότι ξέρει και για άλλο βιασμό. Αλλά όταν απειλήθηκε με μήνυση, το πήρε πίσω. Τα αυτιά μας όμως το άκουσαν!».

Δήλωσε ότι δεν είναι βιαστής και ότι έχουν μιλήσει για εκείνον άνθρωποι που δεν τον ξέρουν. «Με είπαν μαλάκα, με είπαν βιαστή. Με είπαν ελεεινό και τρισάθλιο. Θα σας πω ένα περιστατικό για να καταλάβετε τι είναι για μένα το θέατρο. Τη θυμάμαι την κυρία αυτή. Ούτε που την είχα δει άλλη φορά στη ζωή μου. Είπε αυτή η κυρία... σε αυτή τη δίκη ο αέρας είναι λαλίστατος. Όλα έχουν ακουστεί στον αέρα! Δεν ειπώθηκε ποτέ ένα όνομα!».

Ξέσπασε σε λυγμούς, όταν αναφέρθηκε στις συνθήκες που βιώνει μέσα στις φυλακές. «Η φυλακή δεν είναι αυτό που βλέπουμε στις τηλεοράσεις, αλλά κάτι πολύ σκληρό. Στη φυλακή σου σταματάει το μυαλό σου, η καρδιά σου, η ζωή σου». Παρόντες στο δικαστήριο ήταν αρκετοί ηθοποιοί, μεταξύ αυτών και οι γυναίκες που τον κατήγγειλαν, η Πηνελόπη Αναστασοπούλου, η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, η Λένα Δροσάκη, που είναι μάρτυρες κατηγορίας και έφτασαν στο δικαστήριο, έχοντας πιασμένα τα χέρια η μία της άλλης.

«Είμαι άπιστος, αλλά όχι βιαστής»

«Θα μου πει η κυρία Τουμασάτου τι είμαι και η φίλη της πρώτης καταγγέλλουσας που ήρθε εδώ; Είμαι άπιστος ναι. Βιαστής δεν είμαι. Είμαι νευρικός κλπ Δεν έχω βρίσει ποτέ. Ο γιός μου το καλοκαίρι δούλεψε γκαρσόνι και το έκανε και πολύ καλά μάλιστα. Είναι μέσα στους 10 καλύτερους νέους ηθοποιούς. Από αυτά που έβγαλε μου έστελνε και σε εμένα 10 ευρώ για να φάω κάτι παραπάνω. Ξέρετε τι είναι η φυλακή; Ερχόμουν με χειροπέδες και οι μόνοι που νοιάζονταν για μένα, γιατί ήξεραν που πάω ήταν οι φρουροί στην κλούβα. Η φυλακή σου σταματάει το μυαλό, λιώνεις. Η γυναίκα αυτή που δεν της ήμουν πιστός ερχόταν το πρωί στη φυλακή, στη Τρίπολη, για να μου φέρει αυτά τα 10 ευρώ του γιου μου . Μας τελείωσαν κυρία πρόεδρε, δεν έχουμε να φάμε, μας κατέστρεψαν…

Όσα αυτοκίνητα και να είχα εγώ δεν βίαζα, δεν τους βγαίνει…Ακούστηκε ότι είχα ένα αυτοκίνητο τόσο διαστημικό που δεν μπορούσε να βρει το πόμολο της πόρτας να ανοίξει. Έρχεται η κυρία Παπούλια και λέει αυτά που λέει. Μιλάγαμε για δουλειά μέχρι το 2019. Την ενδιέφερε πολύ η δουλειά που της είχα προτείνει, θα την σκηνοθετούσα. Αυτό που έρχονται όλοι και σε όλους έχω δείξει τα γεννητικά μου όργανα; Θα μου πεις εδώ σε λένε βιαστή αυτό σε ενοχλεί; Όλα με ενοχλούν».

Η αναφορά στην Παπαχαραλάμπους και την Αναστασοπούλου

«Η Παπαχαραλάμπους δεν είναι καν μάρτυρας! Τι είπε; Ότι κατουρούσα στο νιπτήρα! Δικάστε με γι' αυτό!». Όσον αφορά στην Π. Αναστασοπούλου σημείωσε: «Η Αναστασοπούλου είπε ότι έβαλα τα χέρια μου στο παντελόνι μου και αυτοϊκανοποιούμουν κι αυτή έφυγε λέγοντας πως πάει στο φίλο της κι εγώ είπα «α εντάξει». Με την κα. Αναστασοπούλου δεν υπήρξε ποτέ θέμα ερωτικό! Μια φορά στο καμαρίνι της είχα ζητήσει να μου περάσει στο κομπιούτερ κάποια τραγούδια. Είναι μια δυναμική γυναίκα θα μπορούσε να αντιδράσει. Όλα στο θέατρο ακούγονται. Δεν ακούστηκε ποτέ ότι είμαι βιαστής. Δυσαρεστήθηκε μια φορά και το έγραψε στο Facebook γιατί θεώρησε ότι πήγαμε να ανεβάσουμε μια παράσταση που τα δικαιώματα τα είχε αγοράσει ο παραγωγός που είχα στο Μουσούρη. Τα είχε πληρώσει τα δικαιώματα. Αυτό το έργο πήγε να το ανεβάσει άλλος παραγωγός στο θέατρο του κι ενημερώθηκε ότι τα δικαιώματα είναι κρατημένα. Ανεβαίνει το έργο και πήγε η υπεύθυνη για τα δικαιώματα και έκανε ασφαλιστικά μέτρα. Και η κα. Αναστασοπούλου τα έβαλε μαζί μου».