UPDATE #NOW

Οι Χρυσές Σφαίρες επιστρέφουν με σημαντικές αλλαγές. Αλλά πόσο θα κρατήσουν;


Κλέλια Φατούρου

10 Ιανουαρίου 2023

Οι Χρυσές Σφαίρες επιστρέφουν με σημαντικές αλλαγές. Αλλά πόσο θα κρατήσουν;
Instagram/a_vendrell
Την Τετάρτη θα δούμε ξανά Χρυσές Σφαίρες στη μικρή οθόνη

Αν υπάρχουν βραβεία που έχουν μείνει στο χρονοντούλαπο και χαρακτηρίζονται από σκάνδαλα και δυσλειτουργίες, αυτά είναι οι Χρυσές Σφαίρες. Στις αρχές του 1990, υπέγραψαν συμφωνία με το τηλεοπτικό δίκτυο NBC και έγιναν διαθέσιμα στο ευρύ κοινό. Το 2022 ήταν μία αμφιλεγόμενη χρονιά, που κράτησε τις Χρυσές Σφαίρες εκτός οθόνης, και φέτος επιστρέφουν κανονικά, αλλά με αλλαγές.

Όλα ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο του 2021, όταν οι Los Angeles Times δημοσίευσαν ένα λεπτομερές άρθρο για την απουσία μαύρων μελών στο Hollywood Foreign Press Association αλλά και τις παραβάσεις που συνδέθηκαν με τους δημοσιογράφους της λίστας.

Αρκετοί ηθοποιοί αποστασιοποιήθηκαν από τον θεσμό και μία ομάδα υπευθύνων δημοσίων σχέσεων ηθοποιών έστειλαν ένα γράμμα καλώντας τον HFPA να οδηγηθεί σε βαθιά και ουσιαστική αλλαγή και να σταματήσει τις διακρίσεις, την έλλειψη επαγγελματισμού και την οικονομική διαφθορά. Το 2021 ήταν η χρονιά των αντιδράσεων. Ο Tom Cruise είπε ότι θα επιστρέψει τις 3 Χρυσές Σφαίρες του και πολλοί μίλησαν απαξιωτικά για τον απαρχαιωμένο θεσμό.

Μέχρι που τον Σεπτέμβριο, το NBC ανακοίνωσε ότι θα μεταδώσει ξανά τις Σφαίρες και πως πολλοί καλλιτέχνες έχουν ήδη συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην 80η απονομή. Παρουσιαστής θα είναι ο Jerrod Carmichael και ο Eddie Murphy θα παραλάβει τιμητικό βραβείο για την καριέρα του. «Είμαστε τρομερά ενθουσιασμένοι με αυτή τη νέα εποχή. Η HFPA δεσμεύεται να συνεχίσει τη διαδικασία της αλλαγής και της μεταμόρφωσης, αναδεικνύοντας θέματα diversity», δήλωσε η Eldridge Industries, που απέκτησε τα δικαιώματα των Golden Globes.

Ο Brendan Fraser πάντως δήλωσε ότι δεν θα παρευρεθεί, παρόλο που είναι πολύ πιθανό να κερδίσει για το The Whale. Ας μην ξεχνάμε όμως ότι το 2003 είχε παρενοχληθεί σεξουαλικά από τον Philip Berk, που τότε ήταν μέλος του HFPA.

Η αυριανή βραδιά θα έχει σίγουρα το παλιό καλό glam των βραβείων, αλλά μόνο το μέλλον θα δείξει αν θα διατηρηθεί η ουσία και ο σεβασμός στο diversity. Ειδικά αν σκεφτείς ότι και φέτος απουσιάζουν οι γυναίκες από την κατηγορία των σκηνοθετών. Και δεν το λες καλή αρχή.