UPDATE #NOW

Ο Brian Cox υπερασπίζεται την τρανσφοβική J.K. Rowling σε εκπομπή. Και μας απογοητεύει


Κλέλια Φατούρου

18 Ιανουαρίου 2023

Ο Brian Cox υπερασπίζεται την τρανσφοβική J.K. Rowling σε εκπομπή. Και μας απογοητεύει
Ο Brian Cox δεν είναι και πολύ υπέρ των trans δικαιωμάτων

Ο Brian Cox μόλις μπήκε στο support group της J.K. Rowling που δεν είναι και πολύ υπέρ των τρανς δικαιωμάτων, και καταρρέει ακόμα ένα είδωλο.

Ο πρωταγωνιστής του "Succession" πήρε θέση υπέρ της συγγραφέως των βιβλίων Harry Potter, η οποία δέχεται έναν ανελέητο πόλεμο και καταπατάται το δικαίωμά της στην ελευθερία του λόγου, όπως μάς έχουν ήδη ενημερώσει οι Brian Cox, Ralph Fiennes και Helena Bonham Carter.

«Δεν μου αρέσει καθόλου ο τρόπος που την αντιμετωπίζουν. Νομίζω ότι έχει δικαίωμα να πει τη γνώμη της και αυτό που νιώθει. Ως γυναίκα, μπορεί να πει αυτά που νιώθει για το σώμα της. Δεν υπάρχει καλύτερος να το κάνει από μία γυναίκα. Άρα οι άνθρωποι που της επιτίθενται, το έχουν παρακάνει», δήλωσε ο Cox στο βρετανικό talk show "Sunday With Laura Kuenssberg".

Μία ανάλογη διπλωματική προσέγγιση είχε και ο Fiennes, λέγοντας ότι η συγγραφέας έχει γράψει βιβλία που βοηθούν στην ενδυνάμωση των παιδιών και ότι είναι ανήθικο να την κακοποιούν λεκτικά. «Καταλαβαίνω τον θυμό αλλά πρόκειται απλώς για μία γυναίκα που λέει ότι είναι και νιώθει γυναίκα. Και το κατανοώ, αν και είμαι άντρας».

Αχ βρε παιδιά, αχ. Το πρόβλημα βρίσκεται ακριβώς σε αυτά που λένε. Είναι ολοφάνερο ότι το πρόβλημά τους δεν είναι η λεκτική επίθεση που δέχεται η Rowling, αλλά οι τρανς γυναίκες που αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες. Το λένε, εμμέσως πλην σαφώς. Όχι, η Rowling δεν έχει κανένα δικαίωμα να κατηγορεί τις γυναίκες ή να μην τους επιτρέπει να είναι αυτό που είναι, επειδή γεννήθηκε cisgender. Όχι, δεν είναι οκ να επιτίθεσαι στα ανθρώπινα δικαιώματα και να ακυρώνεις και να το βαπτίζεις ελευθερία του λόγου. Είναι ρητορική μίσους και αυτοί που χρειάζονται προστασία είναι οι τρανς και όχι η Rowling. Ο Daniel Radcliffe τα εξήγησε καλύτερα από εμένα.

«Ένιωσα ότι έπρεπε να πω κάτι, κυρίως γιατί μετά τον Harry Potter, γνώρισα τόσα πολλά queer και τρανς παιδιά που ένιωσαν να ταυτίζονται με αυτά τα βιβλία και τις ταινίες. Βλέποντάς τους να πληγώνονται από αυτά τα σχόλια (εννοεί την τρανσφοβία της Rowling), ήθελα να ξέρουν ότι δεν νιώθουμε όλοι έτσι». Το ίδιο έκανε και η Emma Watson από τη σκηνή, όπως και ο Rupert Grint αποδεικνύοντας ότι τουλάχιστον η νεότερη γενιά του Harry Potter είναι σε θέση να αντιληφθεί το πόσο σημαντικό είναι να σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και να είσαι υπέρμαχός τους.