UPDATE #NOW

Κρύο ή ζεστό ντους; Οι λόγοι να δοκιμάσεις το contrast shower


JTeam

24 Ιανουαρίου 2023

Κρύο ή ζεστό ντους; Οι λόγοι να δοκιμάσεις το contrast shower
pexels
Οι ειδικοί εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά οφέλη γύρω από την τακτική που θυμίζει την υδροθεραπεία

Αν λατρεύεις να κάνεις ντους με κρύο ή ζεστό νερό, ήρθε η ώρα να σε απογοητεύσουμε καθώς υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει να δοκιμάσεις και λέγεται "contrast shower".

Το ντους μετά από μια φορτική μέρα, μοιάζει με τελετουργία. Αποφορτίζει, διώχνει μακριά το άγχος και ενισχύει το self care όταν γίνεται με τον σωστό τρόπο, κι όχι ως μια ακόμη διαδικασία που πρέπει να γίνει. Πολλοί βάζουν χαλαρωτική μουσική και ανάβουν κεριά για να δημιουργήσουν την κατάλληλη ατμόσφαιρα. Το κλειδί ωστόσο κρύβεται στη θερμοκρασία του νερού και το "contrast shower" υπόσχεται την ιδανική εναλλαγή.

Όπως περιγράφει η Dr. Nina Vasan: «Εναλλάσσεις τη θερμοκρασία από το ζεστό στο κρύο και ξανά από την αρχή. Αυτό ακριβώς είναι το contrast shower και διαρκεί περίπου 5- 10 λεπτά».

Jenny.Gr
pexels

Το ντους που στηρίζεται λοιπόν σε μεταβαλλόμενες θερμοκρασίες, θυμίζει αρκετά τα οφέλη της υδροθεραπείας και υπάρχουν πολλοί τρόποι να το δοκιμάσεις. Μπορείς για παράδειγμα, να το γυρίζεις στο ζεστό για περίπου 3' και μετά να κάνεις ντους με κρύο για 1'. Διαφορετικά, μπορείς να δοκιμάσεις τις εναλλαγές ζεστού- κρύου κάθε 15''.

Τα οφέλη του contrast shower είναι πολλά. Για αρχή, εκτοξεύει την ενέργειά σου και τη διάθεσή σου. Οι εναλλαγές της θερμοκρασίας «ταρακουνούν» τον οργανισμό κι έτσι νιώθει αυτομάτως να «ζωντανεύει» ακόμη και μετά από μια εντελώς κουραστική μέρα. Αν έχεις δοκιμάσει ποτέ να πας από σάουνα σε κρύα πισίνα, θα καταλάβεις για τι ακριβώς μιλάμε.

Γενικά, η έκθεσή μας στο κρύο νερό έχει την τάση να αυξάνει την ενδορφίνη και τη διάθεσή μας. Μετά από ένα ντους με εναλλασσόμενες θερμοκρασίες όμως, νιώθεις ότι τα επίπεδα της συγκέντρωσής σου έχουν αυξηθεί. Με λίγα λόγια, είναι σαν να έχεις μόλις ξυπνήσει το πρωί και είσαι έτοιμος να αδράξεις τη μέρα. Η ροή του αίματος αυξάνεται μαζί με τη ζωντάνια που επιστρέφει στον οργανισμό σου.

Μετά το ντους, σκούπισε το δέρμα σου με μια μαλακή πετσέτα και εφάρμοσε μια ενυδατική κρέμα της επιλογής σας. Έτσι η ποιότητα του δέρματός σου θα είναι σε άριστα επίπεδα, όπως και η ψυχολογία σου.