UPDATE #NOW

Η Kim Petras είναι η πρώτη trans γυναίκα που παίρνει Grammy - Ο συγκινητικός ευχαριστήριος λόγος


Κλέλια Φατούρου

6 Φεβρουαρίου 2023

Η Kim Petras είναι η πρώτη trans γυναίκα που παίρνει Grammy - Ο συγκινητικός ευχαριστήριος λόγος
Getty Images/Johnny Nunez / Contributor
Δύο σημαντικές πρωτιές για την LGBTQ κοινότητα

Υπήρξαν αρκετές σπουδαίες στιγμές στα Grammy 2023, αλλά αυτή που ξεχωρίζω είναι η LGBTQ ιστορία που γράφτηκε. Δύο καλλιτέχνες που σημείωσαν δύο σημαντικές πρωτιές, ανοίγοντας τον δρόμο για τους επόμενους.

Η Kim Petras είναι η πρώτη trans καλλιτέχνιδα και το Sam Smith ο πρώτος non binary καλλιτέχνης που κερδίζουν βραβείο. Το κατάφεραν παρέα, μέσα από το ντουέτο τους "Unholy", στην κατηγορία Best Pop Duo/Group Collaboration. Ανέβηκαν μαζί στη σκηνή, αλλά μίλησε η Kim Petras.

«Το Sam ήταν αρκετά γενναιόδωρο να αφήσει εμένα να παραλάβω το βραβείο επειδή είμαι η πρώτη trans γυναίκα που το καταφέρνει. Θέλω απλώς να ευχαριστήσω όλους τους απίστευτους trans θρύλους πριν από εμένα που άνοιξαν όλες αυτές τις πόρτες ώστε να βρεθώ εδώ απόψε».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην παραγωγό Sophie, επίσης υποψήφια για Grammy, που πέθανε το 2020. «Η φίλη μου Sophie μου είχε υποσχεθεί ότι θα συνέβαινε κάτι τέτοιο και πάντα πίστευε σε εμένα. Σ' ευχαριστώ για την έμπνευση. Σε λατρεύω και θα είσαι πάντα στη μουσική μου».

Η Kim ευχαρίστησε επίσης και τη Madonna που πάντα πολεμούσε για τα LGBTQ δικαιώματα, και παρουσίασε το ζευγάρι στη σκηνή, αλλά και τη μητέρα της που ήταν πάντα στήριγμα. «Μεγάλωσα στη Γερμανία, δίπλα σε μία εθνική οδό. Η μαμά μου με πίστεψε όταν της είπα ότι είμαι κορίτσι και χωρίς τη στήριξή της, δεν θα τα κατάφερνα. Sam, αυτή είναι μια τεράστια στιγμή για εμένα. Είσαι ένας αληθινός ήρωας και άγγελος στη ζωή μου. Σας αγαπώ όλους για αυτό το τραγούδι».

Αυτό είναι το 5ο Grammy για το Sam Smith, αλλά το πρώτο ως non binary άτομο. Και όπως είπε και η Madonna «Αν σε αποκαλούν προκλητικό, επικίνδυνο και ότι φέρνεις μπελάδες, μάλλον ετοιμάζεσαι να καταφέρεις κάτι».