UPDATE #NOW

Εκτροχιασμός τρένου στο Ohio: Γιατί όλοι μιλούν για ένα mini Chernobyl


JTeam

15 Φεβρουαρίου 2023

Εκτροχιασμός τρένου στο Ohio: Γιατί όλοι μιλούν για ένα mini Chernobyl
pexels
Τα χημικά που απελευθερώθηκαν και στις δύο καταστροφές, ήταν καρκινογόνα αλλά στο Chernobyl ήταν ραδιενεργά

Μετά τον εκτροχιασμό τρένου στα σύνορα Ohio- Penssylvania στις 3 Φεβρουαρίου, οι άνθρωποι εμφανίζουν αναπνευστικά προβλήματα ενώ επικρατεί μια ανησυχητική εικόνα με νεκρά ζώα, πουλιά και ψάρια. Το τι ακριβώς έχει συμβεί παραμένει ασαφές, δημοσιογράφοι που επιχειρούν να καλύψουν την υπόθεση, συλλαμβάνονται και η τοξικότητα από τα χημικά που κουβαλούσε το τρένο, αποκαλύπτεται μέρα με τη μέρα.

Η αμαξοστοιχία, που μετέφερε χλωραιθένιο και άλλα 9 επικίνδυνα χημικά, κατέληξε σε εκτροχιασμό έξω από την περιοχή της Ανατολικής Παλαιστίνης. To αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν μια τεράστια πυρκαγιά, στην οποία αρχικά δεν δόθηκε έκταση εξαιτίας της απουσίας τραυματισμών ή θανάτων. Η συνέχεια ωστόσο προκάλεσε και προκαλεί ανησυχία αφού οι κάτοικοι των γύρω περιοχών ενημερώνονταν υπό άκρα μυστικότητα, ότι έπρεπε να εκκενώσουν τα σπίτια τους (για προληπτικούς λόγους). Οι ειδικοί λένε πως πρόκειται για ένα νέο Chernobyl.

Τι ακριβώς έχει συμβεί

Μια μεγάλη αλλαγή στη θερμοκρασία σε ένα από τα 150 βαγόνια ήταν ένας από τους ανησυχητικούς λόγους για πιθανή έκρηξη. Αυτό μαζί με τα χημικά που μετέφερε το εκτροχιασμένο τρένο, θα μπορούσε να εκτοξεύσει θραύσματα μέχρι και 1 μίλι μακριά. Η ανησυχία άρχισε να εντείνεται, κυρίως μετά τις διαμαρτυρίες πολιτών για αναπνευστικά προβλήματα, ακόμη κι αν έμεναν αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το μοιραίο ατύχημα.

Για να ελεγχθεί με κάποιον τρόπο η κατάσταση, αξιωματούχοι του Ohio δήλωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν μια ελεγχόμενη απελευθέρωση του περιεχομένου πέντε βυτιοφόρων με χλωραιθένιο που θεωρείται το πρώτο καρκινογόνο για τους ανθρώπους. Το μονοβινυλοχλωρίδιο (H2C=CHCl) χρησιμοποιείται για να παράγει το γνωστό πολυβινυλιοχλωρίδιο (PVC). Πρόκειται για ένα από τα πιο πολυχρησιμοποιημένα πλαστικά παγκοσμίως, καθώς χρησιμοποιείται σε δίκτυα σωληνώσεων, σε ηλεκτρικά καλώδια, πλαστικά μπουκάλια, και πιστωτικές κάρτες.

Το PVC μπορεί να αποτελέσει απειλή για την άγρια ζωή όταν εισέρχεται σε κανάλια ενώ υπάρχουν φόβοι για τη δημόσια υγεία αλλά οι ειδικοί καθησυχάζουν ότι δεν θα προκαλούσε ποτέ μαζικές εκκενώσεις ή φόβους για το πόσιμο νερό. Ωστόσο, το χλωραιθένιο που μετατρέπεται σε PVC, είναι πολύ πιο επικίνδυνο καθώς είναι αρκετά εύφλεκτο.

Πολλά από αυτά τα χημικά είναι καρκινογόνα ή εν δυνάμει καρκινογόνα, προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμούς στα μάτια

Αξίζει να σημειωθεί πως κάτοικοι τουλάχιστον 70 μίλια μακριά, άρχισαν να δημοσιεύουν στο Twitter υλικό που έδειχνε να οδηγούν υπό βροχή και οι «τοξικές» σταγόνες να σημαδεύουν τις λαμαρίνες των αμαξιών. Οι ειδικοί μιλούν για μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές στην ιστορία της Αμερικής με μακροχρόνιες επιπτώσεις. Οι τοποθετήσεις από την άλλη, που έγιναν από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (EPA), ήταν αρκετά καθησυχαστικές. Όπως αναφέρθηκε, τα δείγματα αέρα και νερού ήταν απολύτως φυσιολογικά μετά από σχετική ανάλυση. Ωστόσο, η πραγματικότητα που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν οι πολίτες, φαίνεται να είναι πολύ διαφορετική και καθόλου ανακουφιστική.

Η σύγκριση με το Chernobyl

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει τη σύγκριση με την καταστροφή που συνέβη 40 χρόνια πριν, στο εφιαλτικό Chernobyl. Το πυρηνικό δυστύχημα έγινε στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα αρ. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας τουChernobyl της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Η ραδιενεργή βροχή έφτασε μέχρι την Ιρλανδία. Η Ουκρανία, η Λευκορωσία και η Ρωσία ήταν οι χώρες που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού απορρόφησαν το 63% της ρύπανσης από το ατύχημα.

Η καταστροφή που προκάλεσε το ατύχημα φάνηκε από τις μετέπειτα συνέπειες του: ο χώρος εκκενώθηκε, έγινε μια μεγάλη διαρροή ραδιενέργειας, πολλοί άνθρωποι εκτέθηκαν σε ραδιενέργεια και εργάτες εγκατέλειψαν τη δουλειά τους. Η ζημιά που προκλήθηκε στο Chernobyl, είχε καταστροφικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή οι ειδικοί λένε πως η κατάσταση στο Ohio είναι ένα mini Chernobyl και τονίζουν πως σε καμία περίπτωση το περιστατικό δεν πρέπει να αγνοηθεί.

Τα χημικά που απελευθερώθηκαν και στις δύο καταστροφές, ήταν καρκινογόνα αλλά στο Chernobyl ήταν ραδιενεργά

To Chernobyl ήταν «η μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας». Τα χημικά που απελευθερώθηκαν εκεί, όπως πλουτώνιο, ιώδιο, στρόντιο, καίσιο, είναι πολύ μεγαλύτερης τοξικότητας από όσα απελευθερώθηκαν τώρα. Στην περίπτωση του Ohio, δεν προκλήθηκαν τραυματισμοί ή θάνατοι όπως το 1986. Από το ατύχημα τότε, πέθαναν επιτόπου δύο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στον χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Μάλιστα, οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Ωστόσο, η εμφανής ομοιότητα με τότε είναι η καταγραφή πολλών νεκρών ζώων και πτηνών. Μάλιστα, έχουν ήδη καταγραφεί περίπου 3.500 νεκρά ψάρια σε 4 κανάλια κοντά στην περιοχή και αυτό ενισχύει τη σύγκριση μεταξύ των δύο ατυχημάτων. Στην Ανατολική Παλαιστίνη, ζητήθηκε παράλληλα άμεση εκκένωση με 2000 κατοίκους να εγκαταλείπουν τα σπίτια τους ενώ στις 8 Φεβρουαρίου ανακοινώθηκε ότι μπορούσαν να επιστρέψουν σε αυτά καθώς δεν υπήρχε ένδειξη ανησυχίας στα δείγματα νερού και αέρα.

Η ζώνη γύρω από τον πυρηνικό σταθμό του Chernobyl μέχρι σήμερα, είναι σχεδόν ακατοίκητη. Περίπου 350.000 άνθρωποι έπρεπε να φύγουν από τα σπίτια τους στη Λευκορωσία, τη Ρωσία και την Ουκρανία, επιβεβαιώνοντας πως ό,τι συνέβη τότε, ήταν η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή στην ανθρωπότητα.