UPDATE #NOW

6 κακές συνήθειες που δεν πρέπει να υιοθετείς σε μια συζήτηση


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2023

6 κακές συνήθειες που δεν πρέπει να υιοθετείς σε μια συζήτηση
pexels
Όταν ακούς ό,τι θες, τότε η επικοινωνία μόνο δυσλειτουργική αποδεικνύεται

Οι συμπεριφορές που υιοθετούμε σε μια επικοινωνία, καθορίζουν την εξέλιξή της. Αν είμαστε καλοί ακροατές, θα πάει εξαιρετικά. Αν έχουμε μάθει να ακούμε μόνο τον εαυτό μας, μάλλον θα αποτύχει.

Οι ειδικοί συγκέντρωσαν τις έξι συνήθειες που καλό είναι να αποφεύγουμε όταν επικοινωνούμε με τον απέναντί μας. Αν θέλουμε να αποφύγουμε ένα κλίμα αμηχανίας λοιπόν, καλό είναι να τις προσέξουμε και να τις έχουμε στο μυαλό μας πάντα προς αποφυγή.

1. Διακόπτεις συνέχεια

Το να διακόπτεις συνέχεια τον συνομιλητή σου, είναι πέρα από προσβλητικό, κι ένα ισχυρό σημάδι ότι δεν σε ενδιαφέρει καθόλου τι έχει να πει. Μερικές φορές ίσως χρειαστεί να γίνει για να καταλάβεις καλύτερα τι θέλει να σου πει ή να αναδιατυπώσει αλλά αν γίνεται μονίμως, είναι πρόβλημα με αποτέλεσμα να κάνει και την επικοινωνία σας προσβλητική.

2. Μιλάς μόνο για σένα

Mπορεί να θέλουμε να υπερτονίζουμε πόσο πιο δύσκολη ήταν η δική μας μέρα ή κάποια δική μας εμπειρία, αλλά αν μιλάμε μόνο γι' αυτά, η επικοινωνία καταλήγει να γίνεται ανταγωνιστική χωρίς να φέρνει την επιθυμητή σύνδεση. Είναι σίγουρα σημαντικό να μοιράζεσαι τις ιστορίες σου αλλά πρώτα το άτομο που έχεις απέναντί σου να μοιραστεί μαζί σου τις δικές του.

Jenny.Gr
pexels

3. Επιμένεις στη φωτεινή πλευρά των πραγμάτων

Μπορεί να νομίζεις ότι είναι ένας σωστός τρόπος για να κάνεις τον συνομιλητή σου να νιώσει καλά αλλά μόνο άγχος προκαλεί. Με το να του λες να εστιάζει πάντα στη φωτεινή πλευρά της ζωής, είναι σαν να μη του αφήνεις χώρο να διαχειριστεί τη δύσκολη πραγματικότητα. Είναι σημαντικό όμως να αφήνεις χώρο και για αρνητικά συναισθήματα γιατί διαφορετικά τείνεις να τα καταπιέζεις και να τα αγνοείς.

4. Έχεις πάντα δίκιο

Η τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο είναι πολύ άβολη, όπως και το κλίμα που δημιουργείς ανάμεσα σε σένα και τον συνομιλητή σου. Αντί να ακούς τι σου λέει, σε ενδιαφέρει μόνο πώς θα αποδείξεις ότι είσαι σωστός χωρίς να αφήνεις χώρο ώστε να αναπτύξετε μια ομαλή συζήτηση. Στην ουσία αυτό που σε ενδιαφέρει, είναι πώς θα επιβληθείς και θα κερδίσεις.

5. Ξέρεις τα πάντα

Αν κάνεις ότι ξέρεις τα πάντα, μάλλον δεν ξέρεις ούτε τα μισά. Όταν μετατρέπεις τη συζήτηση σε παιχνίδι γνώσεων, αυτό μόνο δυσχεραίνει την επικοινωνία και δημιουργεί μια αρκετά ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα με αντίπαλα στρατόπεδα.

6. Δίνεις συμβουλές

Μερικές φορές, το να ακούς πραγματικά, είναι πολύ καλύτερο από το να μοιράζεις συμβουλές. Αρκεί να είσαι εκεί και να δείχνεις ότι είσαι καλός ακροατής. Αυτό που ουσιαστικά ζητάει ο συνομιλητής σου, είναι η ενσυναίσθηση και όχι μια λίστα με αχρείαστα πράγματα που του προτείνεις να κάνει στο μέλλον με βάση τη δική σου εμπειρία.