UPDATE #NOW

Oscars 2023: Ο χαμός που έγινε με την υποψηφιότητα της άγνωστης Andrea Riseborough (και η απάντησή της)


Κλέλια Φατούρου

16 Φεβρουαρίου 2023

Oscars 2023: Ο χαμός που έγινε με την υποψηφιότητα της άγνωστης Andrea Riseborough (και η απάντησή της)
Hollywood Reporter/Charlotte Hadden
Τι απάντησε η ηθοποιός για τον πόλεμο που ξεκίνησε απέναντί της;

Μετά την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων των Όσκαρ, έχει υπάρξει ένα τεράστιο debate για το κατά πόσο έπρεπε να υπάρχει το όνομα της Andrea Riseborough στην κατηγορία «Καλύτερος Α' Γυναικείος Ρόλος». Για την ακρίβεια, πυροδότησε μία επανεξέταση των διαδικασιών που ακολουθεί η Ακαδημία για την επιλογή των υποψηφίων.

Αναρωτιέσαι γιατί αυτός ο χαμός; Είναι πολύ απλό. Η Riseborough είναι υποψήφια για την ταινία "To Leslie", που είχε συνολικό budget 27 χιλιάδες δολάρια και τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε 19 μέρες. Αν και η 41χρονη πρωταγωνίστρια ήταν υποψήφια και για το Independent Spirit Award, δεν υπήρξε καμία πρόβλεψη για τα Όσκαρ. Οι αναλυτές δεν το είδαν να έρχεται, ειδικά όταν έμεινε εκτός κατηγορίας η Viola Davis για το "The Woman King".

Ήρθε η ώρα να μιλήσει η ίδια για όλα όσα έχουν γραφτεί για εκείνη, και το έκανε στέλνοντας ένα email στο The Hollywood Reporter. «Προσπαθώ να καταλάβω τι σημαίνει αυτή η υποψηφιότητα για εμένα και τους άλλους. Είναι λογικό που γίνεται όλη αυτή η συζήτηση, αλλά είναι και απαραίτητη».

Αυτό που τονίζει είναι ότι συνήθως υπάρχει ανισότητα στις ευκαιρίες που δίνονται και ότι χαίρεται πάρα πολύ που η ταινία της έλαβε αυτή την αναγνώριση. «Το πραγματικό ρεαλιστικό κομμάτι του εαυτού μου που κάνει αυτή τη δουλειά 20 χρόνια, δεν περίμενε ότι θα υπάρξει κάπως στα Όσκαρ.

Πώς συνέβη λοιπόν αυτό; Δέχτηκε τεράστια στήριξη από τους Gwyneth Paltrow, Kate Winslet και Edward Norton, μέσα από τα social media. Έκαναν κανονική εκστρατεία υπέρ της, μπήκε στις υποψηφιότητες, και 3 μέρες μετά, η Ακαδημία ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει την πολιτική της περί εκστρατειών, την εποχή των social media.

«Αποφασίσαμε να κρατήσουμε την υποψηφιότητα αλλά οι τακτικές μέσω social media προκαλούν μία ανησυχία. Αυτές οι τακτικές θα πρέπει να γίνονται με υπευθυνότητα. Θα υπάρξουν νέοι κανονισμοί, ώστε οι ψήφοι να βασίζονται στην καλλιτεχνική αξία των ταινιών, και μόνο». Μάς χορτάσατε από λόγια. Το θέμα είναι να γίνουν και πράξη.