UPDATE #NOW

Η J.K. Rowling δεν ενδιαφέρεται για την κληρονομιά που αφήνει με τα σχόλια κατά των trans: «Θα είμαι νεκρή»


Κλέλια Φατούρου

21 Φεβρουαρίου 2023

Η J.K. Rowling δεν ενδιαφέρεται για την κληρονομιά που αφήνει με τα σχόλια κατά των trans: «Θα είμαι νεκρή»
Splashnews/Sonia Moskowitz/Globe Photos via ZUMA Wire
Η συγγραφέας προσπαθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της, αλλά πάλι χάνει το δίκιο της

Η J.K. Rowling έχει πει, ή μάλλον γράψει, πολλά εναντίον της trans κοινότητας. Όλα ξεκίνησαν το 2020, όταν, πάντα μέσα από το Twitter, δεν αποδεχόταν τις trans γυναίκες ως πραγματικές γυναίκες και φρόντιζε να μάς λέει πόσο πολύ την προσβάλει αυτό.

Βρήκε αρκετούς συμμάχους σε αυτή την άποψη, αλλά η trans κοινότητα, και όσοι τη στηρίζουν, είναι πολλοί θυμωμένοι μαζί της. Μεταξύ αυτών, και οι fans του Harry Potter, που ένιωσαν προδομένοι από τη συγγραφέα των βιβλίων που υποτίθεται ότι στήριζε τη διαφορετικότητα, σε όλα τα επίπεδα.

«Δεν ήθελα ποτέ να αναστατώσω κανένα», δήλωσε στο podcast "The Witch Trials of J.K. Rowling", έναν τίτλο που τον λες και ειρωνικό, όταν εκείνη έχει δικάσει πρώτη τις trans γυναίκες. Όσο για την αντίδραση των fans που θεωρούν ότι η συγγραφέας κατέστρεψε την κληρονομιά της και όλα όσα έχτιζε τόσα χρόνια, η Rowling απάντησε: «Με έχουν παρεξηγήσει βαθύτατα. Επίσης, δεν περπατάω μέσα στο σπίτι μου, σκεπτόμενη την κληρονομιά μου. Θα είμαι νεκρή. Με νοιάζει το σήμερα».

Όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για ένα podcast που στηρίζει απόλυτα τη Rowling. Το παρουσιάζει η Megan Phelps-Roper, μία γυναίκα που εγκατέλειψε την ακραία Βαπτιστική Εκκλησία το 2012, μετά από 26 χρόνια. Στα πρώτα επεισόδια, αναζήτησε μία σύνδεση μεταξύ της trans κοινότητας και των ακροδεξιών που ήθελαν να κάψουν τα βιβλία της πριν από 20 χρόνια, παραλληλίζοντάς τα με μαύρη μαγεία. Άτοπο; Άτοπο.

«Με έχουν απειλήσει άμεσα με βία, έχουν έρθει στο σπίτι μου, εκεί που ζουν τα παιδιά μου και έχουν ανεβάσει online τη διεύθυνσή μου». Προφανώς και το 2000 ήταν μία τραγική εποχή, όπου μερικά παιδικά βιβλία καίγονταν ή είχαν βάλει βόμβα σε βιβλιοπωλείο όπου υπέγραφε η ίδια, αλλά πώς αυτό συνδέεται με το σήμερα;

Επίσης, πώς ακριβώς έχουμε παρεξηγήσει τα λεγόμενά της, όταν έχει επιτεθεί ξεκάθαρα στην trans κοινότητα, δεν αποδέχεται τις trans γυναίκες ως γυναίκες και νομίζει ότι ακυρώνεται η ίδια ως cisgender γυναίκα; Επίσης, εκείνη δεν είναι που άνοιξε κλινική θυμάτων σεξουαλική βίας, αποκλείοντας τα trans άτομα; Επίσης, δεν έχει δηλώσει ότι οι trans γυναίκες διατηρούν στοιχεία ανδρικής εγκληματικής συμπεριφοράς, και αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να παρενοχλήσουν κάποια σε ένα καταφύγιο; Τι ήταν αυτό που καταλάβαμε λάθος;

Η συγγραφέας μίλησε και για την περίοδο όπου ξεκίνησε να γράφει το πρώτο βιβλίο,ενώ ζούσε με έναν κακοποιητικό σύζυγο. Ο Πορτογάλος δημοσιογράφος Jorge Arantes έκρυβε τα χειρόγραφα ώστε να μην τον εγκαταλείψει, εκείνη τα έβγαζε φωτογραφία και σήμερα έχουμε τον Harry Potter και τη Φιλοσοφική Λίθο.