UPDATE #NOW

Fairy Days: Ακούσαμε παραμύθια από drag queens, και μπορούμε να το εξηγήσουμε στα παιδιά σας


Κλέλια Φατούρου

16 Μαρτίου 2023

Fairy Days: Ακούσαμε παραμύθια από drag queens, και μπορούμε να το εξηγήσουμε στα παιδιά σας
Η Aphrodite HGW μάς υποδέχθηκε στον χώρο της

Drag queens που διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά. Πώς μερικές λέξεις μπορούν να προκαλέσουν φόβο, θυμό, μίσος και να ξυπνήσουν άγρια πρωτόγονα ένστικτα. Όχι φυσικά των ανθρώπων που είναι ανοιχτοί, ζουν στο σήμερα και διαθέτουν ενσυναίσθηση. Μιλάμε για τους άλλους, με τους οποίους δεν πρόκειται να ασχοληθούμε σήμερα.

Μία παράδοση που ξεκίνησε πέρυσι στην Ελλάδα, δεν ακούστηκε τόσο πολύ και φέτος έγινε viral, για λόγους που δεν μπορώ να προσδιορίσω. Πρώτα έγινε στη Θεσσαλονίκη και εδώ και λίγες εβδομάδες συμβαίνει κάπου, στο κέντρο της Αθήνας.

Η Drag Queen Aphrodite HGW διοργανώνει διάβασμα παραμυθιών σε παιδιά, που συνεχίζεται με συζήτηση, χορό και ζωγραφική, στον χώρο της, HGW std, μία φορά τον μήνα. Οι "Fairy Days" είναι οι μέρες όπου μπορείς απολαύσεις drag queens να διαβάζουν παραμύθια σε παιδιά (και εμάς τους ενήλικες) και όλα αυτά δωρεάν.

«Είμαι στην drag κοινότητα από το 2016 και οι Fairy Days συμβαίνουν για δεύτερη χρονιά, ενώ έχουν περάσει και από το Φεστιβάλ Αθηνών», μου εξηγεί η Aphrodite. «Ο στόχος είναι να είμαι κάθε φορά εγώ και να έχω μία guest drag κάθε φορά. Διαβάζουμε ένα παραμύθι για τη συμπεριληπτικότητα, μετά συστηνόμαστε, ζωγραφίζουμε, μιλάμε για τις ζωγραφιές μας, χορεύουμε, γελάμε».

Jenny.Gr

Αναρωτιέμαι ποιες είναι οι οικογένειες που πηγαίνουν και κατά πόσο είναι εξοικειωμένες με τις drags, ειδικά όταν δεν είναι πάνω σε μία σκηνή να κάνουν σόου. «Αντικειμενικά, η πλειοψηφία των παιδιών προέρχονται από rainbow οικογένειες. Επομένως, είναι εξοικειωμένα με διάφορα θέματα. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν έρχονται και παιδιά ετερόφυλων ζευγαριών. Ή μπορεί να είναι ένα παιδί που το φέρνει η νονά ή η γιαγιά του. Δεν έχουμε ακούσει κάτι περίεργο μέχρι τώρα. Απλές αθώες ερωτήσεις, που ούτως ή άλλως έχουν απάντηση».

«Ήταν μία απίστευτη, αναζωογονητική εμπειρία. Είναι eye opening το να έρχεσαι σε τόσο άμεση επαφή με τα παιδιά, όταν έχεις μάθει σε ένα άλλο κοινό. Τα παιδιά είναι καθαρά γιατί δεν έχουν διαμορφώσει ιδέες και πεποιθήσεις για αυτό που βλέπουν μπροστά τους. Επίσης αποδεικνύουν το πόσο προχωρημένη είναι η σκέψη τους. Ακούσαμε τρομερά πράγματα», μου λέει η Marianah Grindr, η guest drag του προηγούμενο Fairy Days.

Jenny.Gr

Βρέθηκα στη δεύτερη συνάντηση των Fairy Days, ένα απόγευμα Κυριακής. Ο χώρος της Aphrodite είναι μία art space gallery, μη κερδοσκοπική, που στηρίζει την queer τέχνη. Γίνεται επίσης το μέρος όπου οι επισκέπτες βγάζουν τα παπούτσια τους, χαλαρώνουν πίνοντας καφέ και γνωρίζουν ενδιαφέροντες ανθρώπους. «Είμαι η Κλέλια και το αγαπημένο μου χρώμα είναι το φιστικί», συστήθηκα στην ομήγυρη, συνειδητοποιώντας ότι το φιστικί είναι απόχρωση.

Το παραμύθι «Τα δύο μικρά αυγά» της Στέλλας Μπελιά είναι ένα γλυκύτατο παραμύθι, που εξηγεί το diversity και τα είδη των οικογενειών, χωρίς φανφάρες. Αν υπάρχει ακόμα η απορία για το πώς θα το εξηγήσουμε στα παιδιά μας, συστήνω αυτό το παραμύθι. Οι δύο queens, Aphrodite HGW, και Lala Kolopi, βγήκαν υπέρλαμπρες, σε σημείο που έμενες με το στόμα ανοιχτό, κάθισαν στους χρυσούς θρόνους της και μάς διάβασαν. Τα παιδιά συμμετείχαν, ξάπλωσαν, χόρεψαν, ζωγράφισαν (υπό το soundtrack του Harry Potter) και η Κυριακή έγινε μία πολύ ιδιαίτερη μέρα.

«Πιστεύω ότι οι νέες γενιές θα μεγαλώσουν άλλα παιδιά, με διαφορετική νοοτροπία. Ως drag από το 2016, παρατηρώ αλματώδη διαφορά ακόμα και μέσα σε αυτά τα 7 χρόνια». Στόχος της είναι να αποκτήσουν τα παραμύθια σφραγίδα, να γίνουν οι γονείς και τα παιδιά περισσότεροι και να αποκτηθεί η εμπιστοσύνη ώστε να γίνει ένα grande event.