UPDATE #NOW

Reflect: Η plus-size μπαλαρίνα της Disney ανοίγει τον δρόμο για τη συμπεριληπτικότητα


Κλέλια Φατούρου

30 Οκτωβρίου 2022

Reflect: Η plus-size μπαλαρίνα της Disney ανοίγει τον δρόμο για τη συμπεριληπτικότητα
Μία ταινία μικρού μήκους που θα εμπνεύσει όλα τα κορίτσια εκεί έξω

Η θεωρία απέχει πολύ από την πράξη και ακούμε για τη συμπεριληπτικότητα και την ανάγκη για diversity, αλλά λίγοι είναι αυτοί που το εφαρμόζουν. Η Disney, ευτυχώς, πιάνει σιγά σιγά το μήνυμα για αλλαγή και τα κορίτσια αυτού του κόσμου μπορούν να ταυτιστούν όλο και περισσότερα.

Αφού ξεκινήσαμε με πριγκίπισσες κάθε χρώματος, που η ιστορία τους δεν τελειώνει απαραίτητα με έναν πρίγκιπα, αφού είδαμε μία μαύρη Άριελ στη live action εκδοχή, τώρα θα δούμε αυτό με το οποίο θα ταυτιστούν κι άλλα κορίτσια. Η Disney έφτιαξε μία ταινία μικρού μήκους, το "Reflect" και η κεντρική ηρωίδα είναι plus-size. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι μπαλαρίνα και αυτό ανασύρει πολλές μνήμες από τα κορίτσια που τους άρεσε ο χορός, αλλά δεν συνέχισαν «επειδή δεν ήταν λεπτές» ή επειδή έτρωγαν ατελείωτο bullying από τις δασκάλες-μπαλαρίνες.

Η Bianca δυσκολεύεται πολύ με το σώμα της και την εικόνα του. Αν και η ταινία ανέβηκε στην πλατφόρμα του Disney+ μαζί με άλλες ταινίες μικρού μήκους, αυτή ξεχώρισε και τώρα όλοι μιλούν για αυτή. «Ο 16χρονος εαυτός μου ήταν έτοιμος να παρατήσει το μπαλέτο γιατί δεν ήθελα να είμαι το χοντρό κορίτσι της τάξης. Μέχρι που είδα αυτή την ταινία». Για άλλα κορίτσια, η Bianca ήταν η Άριελ τους, έτσι όπως η γοργόνα ενθουσίασε τα κορίτσια που είναι μαύρα και δεν είχαν δει τον εαυτό τους στην οθόνη.

«Είναι μέρος του χορού του να κοιτάζεις συνέχεια τον εαυτό σου στον καθρέφτη, προκειμένου να μελετήσεις τη στάση του. Ήταν επόμενο λοιπόν να τη βάλουμε σε αυτό το περιβάλλον όπου κοιτάζει τον εαυτό της, ενώ δεν θέλει», ανέφερε η σκηνοθέτιδα Hillary Bradfield, η οποία είχε ως στόχο του body positivity, την αποδοχή του εαυτού και το να χορεύεις με ελευθερία.

«Όταν οι άνθρωποι θα δουν την ταινία, θα νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους και το πώς δείχνουν, αλλά και για τα σκοτεινά μονοπάτια της διαδρομής τους. Καμιά φορά, χρειάζεται να πας στο σκοτάδι, για να βρεις το φως». Και η ταινία το πέτυχε αυτό, λίγο αφότου κυκλοφόρησε. και θα τη βρεις στο Disney+, μαζί με άλλες ταινίες μικρού μήκους, ως μέρος του Short Circuit. Κάθε μικρή ιστορία έχει και κάτι ιδιαίτερο να σου πει.