UPDATE #NOW

Νέο videogame του Harry Potter έχει trans χαρακτήρα. Ποιος θα το πει στη Rowling;


Κλέλια Φατούρου

7 Φεβρουαρίου 2023

Νέο videogame του Harry Potter έχει trans χαρακτήρα. Ποιος θα το πει στη Rowling;
Μία πολύ σημαντική στιγμή για το χαριποτερικό σύμπαν

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και το νέο videogame "Hogwarts Legacy" μόλις το σέρβιρε στην J.K. Rowling. Πέρα από την πλάκα όμως, το χαριποτερικό σύμπαν έκανε αυτό που έπρεπε, και έλειπε από τα βιβλία ή τις ταινίες.

Οι fans περίμεναν καιρό το game set με role-play, κατευθείαν βγαλμένο από το σύμπαν του Harry Potter. Μεταξύ άλλων, υπάρχει ο χαρακτήρας Sirona Ryan, μία μάγισσα που είναι ιδιοκτήτρια του μαγαζιού «Τα τρία σκουπόξυλα» στο χωριό Hogsmeade.

Ο παίκτης αλληλεπιδρά με τη Sirona ενώ είναι σε αποστολή που περιλαμβάνει ένα goblin, με το όνομα Lodgok. Αν και δεν συστήνεται ως trans, ο διάλογος που κάνουν το λέει εμμέσως πλην σαφώς.

«Ξέρω τον Lodgok πολλά χρόνια. Γνωριστήκαμε όταν σέρβιρα εδώ ως μαθήτρια, βασικά πριν αγοράσω το μαγαζί. Ήταν πολύ ζεστός, αλλά τότε δεν ήμασταν φίλοι. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στους γάμους ήταν μεγάλη. Τον ξαναείδα μετά από καιρό, πριν λίγους μήνες. Αλλά με αναγνώρισε αμέσως. Του πήρε ένα δευτερόλεπτο να συνειδητοποιήσει ότι είμαι μάγισσα, και όχι μάγος».

Κάπου εδώ να θυμηθούμε ότι η παλιά ιδιοκτήτρια του μαγαζιού ήταν η Ροζμέρτρα, το love interest του Ρον, που έκανε πέρασμα από κάποιες από τις ταινίες. Το νέο αίμα είναι η Sirona και επιτέλους, μπορούν να ταυτιστούν αρκετοί fans. Το πρόβλημα φυσικά είναι η δημιουργός αυτού του σύμπαντος, που ενώ μίλησε πολύ για την αποδοχή των άλλων στα βιβλία, κάνει μια εξαίρεση για την trans κοινότητα. Το όνομα της J.K. Rowling είναι πλέον περισσότερο συνδεδεμένο με την τρανσφοβία και λιγότερο με τον Harry Potter.

«Νομίζω ότι για εμάς υπάρχουν προκλήσεις σε κάθε παιχνίδι που έχουμε φτιάξει. Το συγκεκριμένο δεν αποτελεί εξαίρεση. Όταν προέκυψαν, επιστρέψαμε κι επανεξετάσαμε τα πράγματα που μάς ενδιαφέρουν. Ξέρουμε ότι οι θαυμαστές μας ερωτεύτηκαν τον κόσμο των μάγων, και πιστεύουμε ότι τον ερωτεύτηκαν για τους σωστούς λόγους. Είναι ένα κοινό με diversity και θέλουν να νιώσουν όλοι καλοδεχούμενοι. Ότι εδώ έχουν ένα σπίτι και μπορούν να πουν την ιστορία τους», ανέφερε ο σκηνοθέτης του videogame, Alan Tew.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η αναφορά σε κάποιους χαρακτήρες γίνεται με τη χρήση της αντωνυμίας they, την οποία εμείς μεταφράζουμε σε ουδέτερο, προκειμένου να δείξουν ότι είναι non binary. Και μπράβο για αυτό.