UPDATE #NOW

Mean Girls: Η συγγραφέας του βιβλίου μηνύει την Tina Fey και την Paramount επειδή έχει να πληρωθεί 20 χρόνια από τα δικαιώματα


Κλέλια Φατούρου

21 Μαρτίου 2023

Mean Girls: Η συγγραφέας του βιβλίου μηνύει την Tina Fey και την Paramount επειδή έχει να πληρωθεί 20 χρόνια από τα δικαιώματα
Η απάντηση που της δίνουν είναι ότι δεν υπήρξαν ποτέ άλλα έσοδα

Ίσως τελικά η ταινία να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα που έζησε η Rosalind Wiseman, η γυναίκα που έγραψε το βιβλίο "Queen Bees and Wannabes", πάνω στο οποίο βασίστηκε το Mean Girls, η ταινία- ορόσημο της ποπ κουλτούρας.

Σύμφωνα με την ίδια, η Tina Fey και η εταιρία παραγωγής Paramount, που αγόρασαν τα δικαιώματα του βιβλίου, υποστηρίζουν ότι δεν υπήρξαν κέρδη μετά την κυκλοφορία της ταινίας, αν και ετοιμάζεται remake καθώς ενώ έγινε και musical στο Broadway το 2018. Η Wiseman πήρε 400 χιλιάδες δολάρια το 2002, όταν πούλησε τα δικαιώματα του βιβλίου, αλλά έκτοτε, δεν έχει πάρει κάτι άλλο. Και τώρα ετοιμάζει μήνυση.

«Ήμουν ήσυχη πολύ καιρό. Τόσο ήσυχη που δεν αντέχω άλλο αυτή την υποκρισία. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να αποζημιωθώ με κάποιο τρόπο για μία δουλειά που άλλαξε την κουλτούρα μας», είπε στη The New York Post. Οι δικηγόροι της υποστηρίζουν ότι επικοινώνησαν με την Paramount αλλά η εταιρία παραγωγής δεν ενδιαφέρθηκε.

Η συγγραφέας όμως τα έχει βάλει και με την Tina Fey, η οποία τη διαβεβαίωσε, πριν 20 χρόνια, ότι θα είναι μία ομαδική εμπειρία. Αυτός ήταν και ο λόγος που είπε ναι σε εκείνους, απορρίπτοντας όποια άλλη πρόταση είχε. «Δημιουργήσαμε μαζί αυτό το πράγμα, η Tina πήρε τις λέξεις μου και έκανε πάρα πολύ καλή δουλειά. Αυτό όμως το υλικό ανακυκλώνεται τα τελευταία 20 χρόνια και εγώ αναγνωρίζομαι απλά ως η εμπνεύστρια. Δεν αξίζω κάτι παραπάνω λοιπόν;».

Jenny.Gr

Η αλήθεια είναι ότι η Wiseman υπέγραψε ένα κακό συμβόλαιο, πράγμα που παραδέχεται και η ίδια. «Έδωσα όλα τα δικαιώματα ώστε να γίνει η ταινία και τηλεοπτικά projects, αλλά δεν υπήρξε συζήτηση για επιπλέον projects τότε. Η ταινία έβγαλε τόσα λεφτά, ασχολούνται ακόμα όλοι μαζί της, με αναφέρουν, αλλά δεν έχω πάρει χρήματα». Αναφέρει επίσης ότι συνεργάστηκε με την Tina Fey για να φτιάξουν ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά Λυκείου που θέλουν να κάνουν δικά τους musical. Δεν πληρώθηκε όμως ούτε για αυτό.

Κατάλαβε το μέγεθος της αδικίας το 2018, στην πρεμιέρα του musical στο Broadway. «Ήμουν σε ένα πάρτι και σκεφτόμουν πόσο μπορεί να στοίχισε αυτό το πάρτι. Περισσότερα από όσα πληρώθηκα ποτέ. Ήταν εκεί όλοι αυτοί παραγωγοί που δεν ήξεραν ποια είμαι και ένιωθα ότι έπρεπε να φύγω. Τότε μίλησα στους δικηγόρους μου, οι οποίοι πίεσαν την Paramount. Η απάντηση ήταν ότι δεν υπήρξαν άλλα έσοδα.

«Δεν μιλούσα τόσα χρόνια επειδή δεν ήθελα να είμαι αυτή που γκρινιάζει ή μιλά άσχημα για την Tina Fey. Νιώθω όμως ότι όταν είσαι σε προνομιούχα θέση, πρέπει να δημιουργείς ισότητα. Είναι επώδυνο να βλέπω τη Fey να μιλά για το πόσο σημαντικό είναι να υποστηρίζεις άλλες γυναίκες αλλά η δική μου εμπειρία λέει άλλα. Δεν πρέπει να μιλάς για υποστήριξη, αλλά να το κάνεις με πράξεις».

TAGS