UPDATE #NOW

Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας- Ποιοι είναι οι δικαιούχοι


JTeam

23 Μαρτίου 2023

Ξεκινούν οι δωρεάν εξετάσεις για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας- Ποιοι είναι οι δικαιούχοι
pexels
Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας και η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη είναι μηδενική

Η διαδικασία δωρεάν προληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας αναμένεται να ξεκινήσει από τις 27 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει στο πλαίσιο του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης». Με σημερινό έγγραφο, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, καλεί τους ιδιώτες παρόχους να εκδηλώσουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα, το οποίο έχει προϋπολογισμό 103.195.355,16 ευρώ έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025. Οι εξετάσεις θα διενεργούνται σε δημόσιες και ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας και η συμμετοχή των πολιτών στη δαπάνη είναι μηδενική. Οι συμμετέχοντες στη Δράση ιδιώτες ιατροί και φορείς δε δικαιούνται να λάβουν με οιοδήποτε τρόπο επιπλέον αμοιβή από τους δικαιούχους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, o καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι ο τέταρτος πιο συχνός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως με περίπου 604.000 νέες περιπτώσεις το 2020. Ωστόσο, μπορεί να προληφθεί και να θεραπευτεί, αρκεί να εντοπιστεί έγκαιρα και να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά.

Σκοπός της δράσης είναι η δωρεάν διενέργεια προληπτικών εξετάσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, τη βελτίωση των δεικτών ίασης αυτού και συνακόλουθα τη μείωση του δείκτη θνητότητας της νόσου καθώς και την αναβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων Υπηρεσιών Υγείας και της ζωής των γυναικών.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

Το πρόγραμμα αφορά τις Ελληνίδες πολίτες και οι γυναίκες πολίτες λοιπών χωρών που διαμένουν νόμιμα στην Ελληνική Επικράτεια και πληρούν σωρευτικά τις εξής προϋποθέσεις:

  • ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ είκοσι 21 και 65 ετών,
  • διαθέτουν Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (Α.Μ.Κ.Α.),
  • δεν έχουν υποστεί, μερική ή ολική, υστερεκτομή λόγω καρκίνου,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκινική νόσο του τραχήλου της μήτρας τύπου C 53.0,1, 8, 9,
  • δεν έχουν διαγνωσθεί με καρκίνο του σώματος της μήτρας τύπου C 54.0, C 55.0,
  • δεν έχουν διενεργήσει εξέταση PAP-TEST, κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται της έναρξης υλοποίησης της Δράσης,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 21 και 29 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 3 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση,
  • εφόσον ανήκουν στην ηλικιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 και 65 ετών, δεν έχουν διενεργήσει HPV-DNA TEST κατά τα 5 ημερολογιακά έτη που προηγούνται του έτους κατά το οποίο υλοποιείται η Δράση.

Η διαδικασία

Για τις γυναίκες που ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ είκοσι 21 και είκοσι εννέα 29 ετών, η Δράση περιλαμβάνει:

  • αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης PAP-TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας,
  • καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε. («Η.Δι.Κ.Α. Α.Ε.») και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης,
  • σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικών ευρημάτων, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας.

Για τις ωφελούμενες που ανήκουν στην ηλιακή υπό-ομάδα μεταξύ 30 κα 65 ετών, η Δράση περιλαμβάνει:

  • αυτόματη ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση του παραπεμπτικού προληπτικής εξέτασης HPV-DNA TEST με δειγματοληψία σε δημόσιες ή ιδιωτικές Μονάδες Φροντίδας Υγείας,
  • καταχώριση του αποτελέσματος στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. και ενημέρωση της ωφελούμενης για το αποτέλεσμα της προληπτικής εξέτασης.

Σε περίπτωση ύπαρξης μη φυσιολογικού ευρήματος:

  • για εύρημα θετικό στους τύπους 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης κολποσκόπησης και διενέργειας βιοψίας ή -
  • για εύρημα θετικό στους λοιπούς τύπους, πλην των τύπων 16 και 18, ηλεκτρονική συνταγογράφηση και εκτέλεση παραπεμπτικού εξέτασης PAP-TEST επί του υπολοίπου δείγματος.

Αν κατά την εξέταση PAP – TEST διαπιστωθεί μη φυσιολογικό εύρημα, ακολουθεί κολποσκόπηση και βιοψία. Το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης ενημερώνει, μέσω διαλειτουργικότητας, τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (Α.Η.Φ.Υ.) των ωφελουμένων για το αποτέλεσμα κάθε διενεργούμενης εξέτασης. Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας "Ελλάδα 2.0", με τη χρηματοδότηση της Ε.Ε. - NextGenerationEU.