UPDATE #NOW

MH370: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε - Αξίζει να δεις το ντοκιμαντέρ του Netflix για την πτήση που δεν βρέθηκε ποτέ


Κλέλια Φατούρου

3 Απριλίου 2023

MH370: Το αεροπλάνο που εξαφανίστηκε - Αξίζει να δεις το ντοκιμαντέρ του Netflix για την πτήση που δεν βρέθηκε ποτέ
Ένα αεροπλάνο που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου 2014

Στις 8 Μαρτίου 2014, η πτήση ΜΗ370 έφυγε από το Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ για το Πεκίνο, με 227 επιβάτες και 12 μέλη πληρώματος. 42 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα, και κάτι λιγότερο από μία ώρα απογείωσης, το σήμα χάθηκε.

Οικογένειες από όλο τον κόσμο έφτασαν πανικόβλητες στο αεροδρόμιο, εκεί που είχαν αποχαιρετήσει τους δικούς τους, άλλοι περίμεναν στο αεροδρόμιο προσγείωσης στο Πεκίνο, και έκτακτα τηλεοπτικά δελτία ενημέρωναν τον κόσμο για την εξαφάνιση της πτήσης ΜΗ370. Αυτό που ακολούθησε ήταν πανικός και σύγχυση. Οι εκπρόσωποι της Μαλαισίας δεν είχαν κάτι συγκεκριμένο να πουν, και ένα αεροπλάνο εξατμίστηκε έτσι απλά. Άνθρωποι είχαν χάσει συγγενείς και φίλους, αλλά δεν μπορούσαν να πενθήσουν, γιατί κανείς δεν είχε μία απάντηση για το τι είχε συμβεί.

Jenny.Gr

Το μόνο στοιχείο που είχαν είναι ότι τελικά υπήρξε εντοπισμός του αεροπλάνου, ως προς την απότομη αλλαγή διαδρομής. Απότομη στροφή προς τα αριστερά, με προορισμό τον Ινδικό Ωκεανό, όπου και χάθηκε οριστικά η επαφή με το ραντάρ.

Πέρασαν εβδομάδες, μήνες και τελικά χρόνια αναπάντητων ερωτημάτων. Και κυρίως υποθέσεις για το τι συνέβη. Μηχανικοί, ειδικοί σε θέματα πτήσεων, δημοσιογράφοι και απλοί χομπίστες που έκαναν αναζητήσεις μέσω Διαδικτύου, μπήκαν στο παζλ, που 9 χρόνια μετά, δεν έχει τελειώσει. «Πρόκειται για μεγαλύτερο μυστήριο αεροπλάνου στην ιστορία. Μιλάμε για έναν κόσμο που υπάρχουν πια κινητά, ραντάρ, δορυφόροι και συστήματα εντοπισμού», δήλωσε η σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ του Netflix, Louise Malkinson.

Δημιούργησε λοιπόν ένα ντοκιμαντέρ 3 επεισοδίων, διερευνώντας σε κάθε ένα από αυτά, τις 3 επικρατέστερες θεωρίες για το τι συνέβη εκείνο το βράδυ. Μαρτυρίες συγγενών, πρώην μέλη πληρώματος, δημοσιογράφοι και άνθρωποι που κατηγορήθηκαν ως συνεργάτες της Ρωσίας, που «φύτεψαν» ψευδή στοιχεία.

Στο 1ο επεισόδιο, ο 53χρονος πιλότος Zaharie, οργάνωσε ένα χειρουργικά ακριβές σχέδιο μαζικής αυτοκτονίας. Είχε εντοπιστεί στο σπίτι του προσομοιωτής της πτήσης, αν και είχε πολλά χρόνια εμπειρίας και θεωρείτο ένας από τους πιο γνωστούς πιλότους της χώρας. Ωστόσο, δεν υπήρχε κάποια απτή απόδειξη, πέρα από την ξαφνική αλλαγή πορείας του αεροσκάφους.

Στο 2ο επεισόδιο, πιάνει τη θεωρία της αεροπειρατείας από Ρώσους, που βρίσκονταν στην πρώτη θέση, προκειμένου να αποσπάσουν την προσοχή από τον πόλεμο της Κριμαίας. Στο τρίτο και τελευταίο επεισόδιο, το αεροπλάνο φέρεται να έχει καταρριφθεί από Αμερικανούς, πάνω από τη Θάλασσα της Ν. Κίνας. Εκεί βλέπουμε και έναν εθελοντή που ξεκινά μόνος του την αναζήτηση σε μία τυχαία παραλία της περιοχής, εντοπίζοντας κομμάτια αεροπλάνου. «Το ντοκιμαντέρ δεν έχει να κάνει μόνο με το τι συνέβη αλλά και για τους ανθρώπους που έπρεπε να ζήσουν με αυτό 9 χρόνια», αναφέρει η σκηνοθέτρια, η οποία πιστεύει ότι το πιθανότερο είναι ότι το αεροπλάνο είναι στον νότιο Ινδικό Ωκεανό, το σημείο με την πιο δύσκολη πρόσβαση.

Jenny.Gr

Το κεντρικό θέμα όμως του ντοκιμαντέρ του Netflix είναι οι συγγενείς και οι φίλοι των ανθρώπων που χάθηκαν. Άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, που θέλουν να βάλουν μία τελεία στο τραύμα τους που 9 χρόνια μετά, παραμένει ανοιχτό.