UPDATE #NOW

Πώς να μειώσεις την έκθεσή σου στο blue light


JTeam

4 Απριλίου 2023

Πώς να μειώσεις την έκθεσή σου στο blue light
pexels
Δεν χρειάζεται να περνάς λιγότερο χρόνο μπροστά από το κινητό σου ή το laptop σου για να μην επηρεάζεται η ποιότητα του ύπνου σου αλλά και η συνολική σου υγεία

Ήρθε η στιγμή να παραδεχτούμε και να αντιμετωπίσουμε την αλήθεια: (σχεδόν) όλοι έχουμε περάσει πολύ χρόνο μπροστά από την οθόνη του κινητού ή του laptop μας, σκρολάροντας για ώρες στο Instagram ή το TikTok.

Μαζί με τον εθισμό μας, εκθέτουμε τον εαυτό μας στο blue light, κάτι που μελλοντικά μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά καταστροφικό.Το μπλε φως χρησιμοποιείται σε όλες τις σύγχρονες οθόνες LED ή ακόμη και στις λάμπες χαμηλής κατανάλωσης ενέργειας («λάμπες οικονομίας»). Τα προβλήματα που προκύπτουν από το μπλε φως που εκπέμπουν οι οθόνες LED αυξάνονται όταν η οθόνη που χρησιμοποιούμε βρίσκεται πολύ κοντά στα μάτια μας και για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάτι που σχετίζεται άμεσα και με τα μεγάλα ποσά ενέργειας που εκπέμπουν αυτές, μιας και το 40% της φωτεινότητας από μια οθόνη LED αποτελείται από μπλε φως.

Ο υπολογιστής, το tablet, το κινητό εκπέμπουν ένα μπλε φως που μας επιτρέπει να βλέπουμε με μεγαλύτερη ευκρίνεια και φωτεινότητα, αλλά χωρίς την κατάλληλη προστασία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην υγεία των ματιών μας, κι όχι μόνο, αφού διαταράσσει την ποιότητα του ύπνου, προκαλεί πονοκεφάλους, πρόωρη γήρανση στο δέρμα και κόπωση.

Με λίγα λόγια, ο φως αυτό φτάνει σε μεγαλύτερο βάθος από ό,τι οι ακτίνες UV, επηρεάζει το DNA των κυττάρων και προκαλεί μια σειρά αλλαγών στη δομή και τις λειτουργίες του δέρματος, παρόμοιων με αυτές που συμβαίνουν με την υπερβολική έκθεση στον ήλιο: οξειδωτικό στρες, μικροφλεγμονές, φθορά του κολλαγόνου, αυξημένη έκκριση και άνιση κατανομή μελανίνης.

Η λύση στο πρόβλημα δεν είναι να αφιερώνεις λιγότερο χρόνο μπροστά από τις οθόνες, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αδύνατο, αλλά να κάνεις τα τρία παρακάτω πράγματα, σύμφωνα με τους ειδικούς:

1. Ενσωμάτωσε blue light επιλογές στο κινητό ή τη συσκευή σου

Αυτές οι επιλογές «διορθώνουν» τα χρώματα της οθόνης, μετατρέποντάς τα σε πιο ζεστές αποχρώσεις. Είναι γνωστές ως "Night Shift" ή "Night Mode" και είναι πιο φιλικές για το δέρμα και τα μάτια. Αν είσαι χρήστης iOS, πήγαινε στα settings και επίλεξε Display & Brightness, σκρολάροντας στο Night Shift. Το μόνο που χρειάζεται, είναι να το ενεργοποιήσεις. Αν χρησιμοποιείς Android, πήγαινε στα Settings κι έπειτα στο Display. Εκεί θα δεις μια ρύθμιση που λέγεται "Night Light" ή 'Blue Light"/

2. Επένδυσε σε gadgets, όπως σε Αnti-Blue Light γυαλιά ή screen protectors

Υπάρχουν πολλά gadgets που βοηθούν στη μείωση της έκθεσής μας στο blue light. Ένα από αυτά είναι τα blue-light-filtering γυαλιά, που σύμφωνα με έρευνα του 2019, βοηθούν στη θεραπεία διαταραχών ύπνου στα άτομα με Πάρκινσον. Τα γυαλιά αυτά βοηθούν ωστόσο και στην προστασία των ματιών από το μπλε φως. Ένα ακόμη gadget είναι τα anti-blue light screen protectors που μπλοκάρουν επίσης την υπερβολική έκθεση στο blue light.

3. Κατέβασε λογισμικό ή σχετικά apps

Αν οι επιλογές που προσφέρει το κινητό σου δεν είναι αρκετές, μπορείς να κατεβάσεις λογισμικό ειδικά για τη μείωση της έκθεσης στο blue light. Για παράδειγμα το Twilight είναι ένα app, διαθέσιμο στο Google Play store και «επιβάλλει» ουσιαστικά στην οθόνη της συσκευής σου να προσαρμοστεί στη χρονική στιγμή της ημέρας. Με τον ίδιο τρόπο, το λογισμικό F.lux επιτρέπει στους χρήστες της Apple να μειώσουν στο κατώτατο, τα επίπεδα της φωτεινότητας στο laptop ή τον υπολογιστή τους.