UPDATE #NOW

Αφγανιστάν: O ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να ακυρώσουν άμεσα τα μέτρα σε βάρος των γυναικών


JTeam

28 Απριλίου 2023

Αφγανιστάν: O ΟΗΕ καλεί τους Ταλιμπάν να ακυρώσουν άμεσα τα μέτρα σε βάρος των γυναικών
Το ψήφισμα, το οποίο καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιαπωνία, «απευθύνει έκκληση στους Ταλιμπάν» να επανεξετάσουν άμεσα «τις πολιτικές και τις πρακτικές που περιορίζουν την πλήρη άσκηση από τις γυναίκες και τα κορίτσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους»

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε ομόφωνα την Πέμπτη ψήφισμα που καλεί τους Ταλιμπάν να «ακυρώσουν άμεσα» όλα τα περιοριστικά μέτρα σε βάρος των γυναικών, ειδικά την απαγόρευση στις γυναίκες να εργάζονται για τον διεθνή οργανισμό.

Το ψήφισμα, το οποίο καταρτίστηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιαπωνία, «απευθύνει έκκληση στους Ταλιμπάν» να επανεξετάσουν άμεσα «τις πολιτικές και τις πρακτικές που περιορίζουν την πλήρη άσκηση από τις γυναίκες και τα κορίτσια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών τους».

Χαρακτηρίζει τις απαγορεύσεις που έχουν επιβληθεί στις γυναίκες στο Αφγανιστάν «άνευ προηγουμένου στην ιστορία των Ηνωμένων Εθνών», υπογραμμίζει τον «απολύτως αναγκαίο ρόλο των γυναικών στην αφγανική κοινωνία» και τονίζει πως τα μέτρα «υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ανθρωπιστικές αρχές».

Οι γυναίκες στο Αφγανιστάν και τα σώματά τους έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τον φονταμενταλισμό, τον μισογυνισμό, τη βία και την πατριαρχία. Σήμερα, υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, η καταπίεση και η βία εναντίον τους έχουν γιγαντωθεί.

Οι γυναίκες που βάφουν τα νύχια τους, που φορούν ψηλοτάκουνα ή τολμούν να βάλουν άρωμα ή να βγουν από το σπίτι τους χωρίς τη συνοδεία άνδρα, θεωρούνται «ανήθικες». Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις γυναίκες που θέλουν να εκπαιδευτούν ή να βρουν δουλειά.

Το σώμα μιας γυναίκας στο Αφγανιστάν πρέπει να καλύπτεται κι όχι να προβάλλεται. Αυτή είναι η εντολή αλλά όλα δείχνουν πως παίρνουν τον δρόμο προς την αλλαγή. Μέχρι σήμερα, όλες αυτές οι γυναίκες νιώθουν καταδικασμένες από τη μοίρα εξαιτίας του σώματός τους. Έχουν μάθει να νιώθουν ενοχή αλλά ελπίζουμε πως σύντομα όλο αυτό θα ανατραπεί.

Οι γενναίες και ειρηνικές μαζικές διαδηλώσεις είναι η απόδειξη πως τίποτα δεν θα παραμείνει άλλο στη σιωπή και πως οι Ταλιμπάν δεν μπορούν να επαναλάβουν ό,τι έκαναν και πριν δύο δεκαετίες.