UPDATE #NOW

Θες να σε παίρνουν στα σοβαρά στη δουλειά; Μην λες αυτές τις φράσεις


JTeam

11 Μαΐου 2023

Θες να σε παίρνουν στα σοβαρά στη δουλειά; Μην λες αυτές τις φράσεις
Unsplash
3 πράγματα που καλό είναι να μη λέγονται

Πόσες φορές έχεις εκφράσει την «ταπεινή» σου άποψη; Πολλές, μάλλον – όπως οι περισσότεροι από εμάς. Έχουμε πολλά να πούμε και τα στολίζουμε με χαρακτηρισμούς που μετριάζουν τη σημασία τους, ίσως γιατί δε θέλουμε να μας παρεξηγήσει το ακροατήριό μας.

Μας παρεξηγεί, τελικά. Διότι με ορισμένες φράσεις, περνάμε λάθος μηνύματα και φαινόμαστε λιγότερο αξιόπιστοι. Παρακάτω λοιπόν, θα δούμε ποιες είναι καλό να αποφεύγουμε, ειδικά όταν είμαστε στη δουλειά.


«Για να είμαι ειλικρινής»

Μία από τις συνηθέστερες εκφράσεις που έχει τις εξής παραλλαγές: «ειλικρινά», «δεν θα πω ψέματα».

Χρησιμοποιώντας τη φράση αυτή, είναι σαν να λέμε στον συνομιλητή μας πως ό,τι άλλο λέμε, ίσως και να μην ισχύει. Στη δουλειά για παράδειγμα, «η ομάδα θα ολοκληρώσει το project στην ώρα της, αλλά για να είμαι ειλικρινής, θα πιεστούμε πολύ». Το δεύτερο μισό της πρότασης δηλώνει ότι το πρώτο μισό ίσως και να είναι ψέμα.

«Κατά την προσωπική μου άποψη»

Να κάτι ακόμη που ακούμε (και λέμε) συχνά. Με αυτήν την φράση απλώς δείχνουμε ότι δεν έχουμε θάρρος να υποστηρίξουμε τα λεγόμενά μας. Γιατί είναι «προσωπική άποψη». Ας την αντικαταστήσουμε λοιπόν με το «Πιστεύω ότι…». Ή, ακόμη καλύτερα, ας χρησιμοποιήσουμε επιχειρήματα και λόγους για τους οποίους έχουμε συγκεκριμένες αντιλήψεις.

«Μάλλον το ξέρεις ήδη αλλά…»

Με αυτήν την φράση, νομίζουμε ότι δεν υποτιμούμε τον συνομιλητή μας. Στην πραγματικότητα, απλώς του δείχνουμε ότι αυτά που θα του πούμε, ίσως να είναι ασήμαντες παρατηρήσεις.

Πριν μιλήσουμε, ας πάρουμε ένα λεπτό κι ας σκεφτούμε αν πράγματι γνωρίζει ήδη αυτά που θέλουμε να του πούμε ή αν θα παρουσιάσουμε νέες πληροφορίες. Αν ισχύει το πρώτο, είναι προτιμότερο να μείνουμε σιωπηλοί.