UPDATE #NOW

Janelle Monáe: «Άλλαξα γ***μενο τρόπο ζωής, γιατί θέλω πλέον να ζω στο παρόν»


Κλέλια Φατούρου

23 Μαΐου 2023

Janelle Monáe: «Άλλαξα γ***μενο τρόπο ζωής, γιατί θέλω πλέον να ζω στο παρόν»
Rolling Stone/Justin French
Η 37χρονη καλλιτέχνιδα μιλά για την προσωπική της αναγέννηση

Η Janelle Monáe επαναπροσδιορίζει όλα αυτά που είναι, χωρίς να χάσει κάποιο κομμάτι του εαυτού της. Είναι ηθοποιός, μουσικός, ακτιβίστρια, και μέχρι πρόσφατα, φουτουρίστρια. «Προτιμώ να είμαι πια μία τουρίστρια που ζει και απολαμβάνει το εδώ και τώρα», δηλώνει στο Rolling Stone, όπου φωτογραφίζεται απελευθερωμένη, χωρίς πολλά ρούχα, αγκαλιάζοντας μία από τις εκατοντάδες εκδοχές της.

Τον τελευταίο χρόνο, αυτοπροσδιορίζεται ως non binary, αν και χρησιμοποιεί και τη θηλυκή αντωνυμία. Μιλά για τη σεξουαλικότητά της (είναι pansexual και polyamorous) αλλά δεν μιλά για τα προσωπικά της, γιατί θεωρεί ότι δεν αφορούν κανένα.

Είναι όμως μία σπουδαία χρονιά για την Monáe, που στα 37 της, επαναπροσδιορίζει τη φιλοσοφία και τον τρόπο ζωής της. Το αποτέλεσμα θα είναι ορατό στο album της, "The Age of Pleasure", που κυκλοφορεί στις 9 Ιουνίου. «Προσπαθώ πλέον να απολαμβάνω περισσότερο τη ζωή, να είμαι παρούσα και να έχω ήρεμο μυαλό. Ο νέος μου δίσκος δεν είναι απλά νέα μουσική, αλλά ο νέος μου εαυτός. Άλλαξα όλο το γ***μενο lifestyle μου».

Αυτό που δεν άλλαξε, και είναι σημαντικό κομμάτι της ταυτότητάς της, ήταν η κοινότητα Everyday People, μία κοινότητα της μαύρης διασποράς με εντυπωσιακά πάρτι σε εξωτερικούς χώρους. Χορεύουν σε ρυθμούς Καραϊβικής, afropop, house, hip hop, όλοι πίνουν και ξαπλώνουν στο έδαφος. Αυτά τα πάρτι απαγορεύτηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά η Janelle ένιωσε ότι έπρεπε να κάνει κάτι. Μετέτρεψε το σπίτι της (και στούντιο) Wandaland σε ένα μεγάλο πάρτι για την κοινότητα, δίπλα στην πισίνα και τα δέντρα, με DJ (και τεστ COVID). Κάπου εκεί γεννήθηκε και η νέα μουσική της.

Ο καινούριος δίσκος είναι μαύρος και εμπνέεται από φίλους της από όλη την υφήλιο. «Λατρεύω τη διασπορά γιατί μιλάμε μεταξύ μας. Θέλω πλέον να είμαι ο αυθεντικός μου εαυτός και να μην παθαίνω εμμονές για το επόμενό μου βήμα». Αυτή της η συνήθεια ήταν που την οδήγησε στη διάγνωση για OCD. «Είχα αρχίσει να έχω μία πραγματικά άρρωστη σχέση με την τελειομανία έτσι ώστε να μην με εγκαταλείψει κανένας. Έχω μάθει πώς να εκπαιδεύω πια τον εαυτό μου, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο».

Κάνει ψυχοθεραπεία, life coaching και αναγνωρίζει ότι το OCD είναι αποτέλεσμα τραύματος της σχέσης με τον πατέρα της, όταν εκείνος ήταν εθισμένος στα ναρκωτικά. Οι απανωτές κρίσεις πανικού που είχε στην καραντίνα, την οδήγησαν στη χρήση κάνναβης, που τη βοηθά με το άγχος. «Η ψυχοθεραπεία και κάθε μορφή της θα έπρεπε να είναι προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο. Θα ήμασταν ένας πολύ καλύτερος πλανήτης».

Η Monáe μετρά ήδη τεράστιες επιτυχίες στο ενεργητικό της, με 8 υποψηφιότητες για Grammy, από την αρχή της καριέρας της, ενώ το 2017, συμμετείχε σε δύο οσκαρικές ταινίες. Το "Moonlight" και το "Hidden Figures". To 2022 συμμετείχε στο sequel του Knives Out, που έκανε γυρίσματα σε Ελλάδα και Σερβία.

Μιλά για όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει ανά τον κόσμο, 5 χρόνια μετά το δικό της coming out. Η εκπροσώπηση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας είναι μεγαλύτερη και όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι δηλώνουν ότι δεν ταυτίζονται με το φύλο που τους δόθηκε στη γέννα. Είναι έξαλλη με τους νόμους των Η.Π.Α. που πάνε να ποινικοποιήσουν τα δικαιώματα της κοινότητάς της, αλλά πιστεύει ότι δεν πρέπει κανείς να ταυτίζεται μαζί της. «Καθένας από εμάς έχει τη δική του προσωπική διαδρομή. Ένιωθα πάντα ότι έπρεπε να ζω με βάση τα standards των άλλων. Αυτή η εποχή τελείωσε».

Ο δίσκος της, εξάλλου, μιλάει από μόνος του. «Δεν μιλά για πάλη, αλλά το να ζεις σε μία όαση που φτιάχτηκε από εμάς για εμάς. Παρά τα όσα συμβαίνουν στον κόσμο, τώρα είναι η στιγμή να αναπνεύσουμε μαζί, χωρίς να απολογούμαστε. Να ζήσουμε».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Rolling Stone