UPDATE #NOW

Η Naomi Campbell μιλά για την καριέρα, τον ακτιβισμό, τη μητρότητα και τον Kanye West


Κλέλια Φατούρου

16 Μαρτίου 2023

Η Naomi Campbell μιλά για την καριέρα, τον ακτιβισμό, τη μητρότητα και τον Kanye West
Harper's Bazaar
Η Naomi μιλά για όσα την αφορούν και γιατί δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει την καριέρα της

Naomi Campbell. Η μαύρη γαζέλα. Το απόλυτο it-girl των 90s. Το μοναδικό μαύρο μοντέλο που πρωταγωνιστούσε σε λευκά catwalks. Η γυναίκα που πετά το τηλέφωνο στο κεφάλι της βοηθού της. Η φιλάνθρωπος και προσφάτως η μαμά.

Η Campbell είναι η περίπτωση celebrity που έζησε τις παλιές καλές εποχές της μεγάλης αίγλης, διατηρεί αυτό το μυστήριο γύρω από τη ζωή της αλλά προσαρμόζεται στο παρόν, βοηθώντας τις νέες γενιές να βρουν καλύτερες συνθήκες.

Είναι επίσης το 15χρονο κορίτσι που ανακαλύφθηκε από ατζέντη, ενώ χάζευε βιτρίνες στο Λονδίνο. Μία ολόκληρη γενιά κοριτσιών περίμενε να ανακαλυφθεί στον δρόμο ενώ περπατούσε, γιατί ήταν και μία εποχή που δεν υπήρχαν social media. Επίσης, δεν ήταν περίπτωση nepo baby. Αλλά για να μην κοροιδευόμαστε, η εξωγήινα καθηλωτική της εμφάνιση θα την έκαναν σίγουρα διάσημη.

Jenny.Gr
Harper's Bazaar

Η ζωή της έχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον που της έχει ζητηθεί χιλιάδες φορές να γράψει την αυτοβιογραφία της. «Παίρνει πολύ χρόνο και δεν θα ήθελα έναν ghost writer. Προτιμώ να το γράψω εγώ», λέει στο Harper's Bazaar, σε ένα μικρό διάλειμμα μεταξύ των αμέτρητων ταξιδιών της. Μπορεί οι συνομήλικές της να έχουν αποσυρθεί από το μόντελινγκ, αλλά δεν ισχύει και το ίδιο για τη Naomi. Έχει το ίδιο φορτωμένο πρόγραμμα, είναι το κεντρικό πρόσωπο μεγάλων οίκων, περπατά στα catwalks και όλα αυτά σαν να μην έχει περάσει χρόνος από πάνω της.

«Απλά μου αρέσει η δουλειά μου. Έχω το προνόμιο σε αυτή τη φάση της ζωής μου να μπορώ να επιλέγω αυτά που κάνω. Και είμαι και ευλογημένη να δέχομαι ακόμα προτάσεις. Γιατί όχι λοιπόν; Επίσης, δεν έχω να αποδείξω τίποτα πια».

Δεν είναι όμως μόνο το μόντελινγκ που γεμίζει τις μέρες της. Ασχολείται με ακτιβισμό, φιλανθρωπία και είναι ambassador, συνήθως μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό που ίδρυσε το 2005, προκειμένου να συγκεντρώσει χρήματα για τα θύματα του τυφώνα Κατρίνα. Έκτοτε, έχει μαζέψει περισσότερα από 15 εκατ. δολάρια για διάφορους φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τον περασμένο Οκτώβριο, δημιούργησε το Emerge, μία πρωτοβουλία που επικεντρώνεται στο να ανακαλύπτει και να ενισχύει την επόμενη γενιά ταλέντων, από όλες τις γωνιές του κόσμου.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η 23χρονη Adut Akech, το πανέμορφο μοντέλο από το Σουδάν, που έγινε ένα από τα κεντρικότερα πρόσωπα της βιομηχανίας της μόδας, πράγμα που οφείλει κυρίως στην Casmpbell. «Είναι σαν μαμά μου. Όταν είμαι κοντά της, νιώθω ασφαλής. Όταν βγαίνουμε μαζί, δεν πρόκειται να κοιμηθεί αν δεν της στείλω μήνυμα ότι έφτασα σπίτι ασφαλής».

Το μητρικό ένστικτο υπήρχε ανέκαθεν στη Naomi. Αποφάσισε όμως να το υλοποιήσει στα 50, τον Μάιο του 2021. «Η ζωή του καθένα έχει διαφορετικό ταξίδι. Και έχει να κάνει με το ποιον επιλέγεις να είσαι μαζί, άρα πρέπει να είναι ο σωστός, γιατί θα είσαι μαζί του για πάντα. Για αυτό επέλεξα να το κάνω μόνη μου».

Εξομολογείται ότι το είπε σε λίγους ότι θα γίνει μαμά. Μεταξύ αυτών, και η Cameron Diaz, στην οποία απευθύνεται όταν θέλει συμβουλές μητρότητας. Παρόλα αυτά, δεν αποκαλύπτει πολλά για αυτή τη φάση της ζωής της και προχωρά στο επόμενο θέμα. Τη λατρεία της για την Αφρική. «Όταν πατάω το πόδι μου εκεί, νιώθω ότι ανήκω εκεί. Καταρχάς, απουσιάζει ο ρατσισμός και αυτό είναι ένα τεράστιο plus. Χαίρομαι τόσο πολύ που επιτέλους οι άνθρωποι αναγνωρίζουν το πόσο όμορφη ήπειρος είναι», λέει η Naomi, που έχει δικό της σπίτι στην Κένυα.

Στηρίζει με πάθος τους Αφρικανούς σχεδιαστές και φροντίζει να είναι πάντα στην πρώτη σειρά, αλλά μόνο όταν υπάρχει λόγος. «Αν είναι απλό trend, δεν θα το επιτρέψω. Έχω αρνηθεί προτάσεις στο παρελθόν επειδή δεν θα έπαιρνε τα credits ο σχεδιαστής από την Αφρική. Για αυτό και συνεργάζομαι με τη Chnel. Γιατί ξέρω ότι θέλουν να κάνουν ουσιαστική δουλειά».

Δυσκολεύεται πολύ να απαντήσει στην ερώτηση που αφορά τη συμμετοχή της στο fashion show του Kanye West τον περασμένο Οκτώβριο, ο οποίος εμφανίστηκε με t-shirt "White Lives Matter". «Δεν το είδα. Ήμουν σε άλλο όροφο. Το έμαθα από τον ατζέντη μου όταν επέστρεψα στο ξενοδοχείο. Σοκαρίστηκα αλλά δεν θα πω άλλα. Επόμενη ερώτηση». Μετά από λίγες στιγμές αμήχανης σιωπής, καταλήγει στο ότι ήταν άδικο που την έφεραν σε αυτή τη θέση, ενώ εκείνη ήθελε απλώς να είναι υποστηρικτική.

Όσο για το ποια είναι η κληρονομιά που θέλει να αφήσει, η Naomi είναι λιτή και περιεκτική. «Τα προνόμια και οι τιμές είναι υπέροχα, αλλά δεν με καθορίζουν. Δεν ψάχνω κάτι τέτοιο. Το μόνο που θέλω είναι να δω την επόμενη γενιά να τα πηγαίνει καλά. Αυτό με κάνει χαρούμενη».

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη στο Harper's Bazaar