UPDATE #NOW

Η γυναικοκτονία της Άννα από την Κούβα: Η ιστορία της τρανς γυναίκας και το misgendering της ΕΛΑΣ


JTeam

11 Ιουλίου 2023

Η γυναικοκτονία της Άννα από την Κούβα: Η ιστορία της τρανς γυναίκας και το misgendering της ΕΛΑΣ
Instagram/ avocaqueen
Πέρα από το γεγονός πως από το πρωί μιλάμε για μία ακόμη γυναικοκτονία, αίσθηση προκαλεί η πρώτη ενημέρωση που προέκυψε από πληροφορίες της ΕΛΑΣ, κι έκανε λόγο για εντοπισμό «νεκρού άνδρα»

Το απόγευμα της Δευτέρας, στην οδό Φυλής στον Άγιο Παντελεήμονα, διαπράχθηκε ένα από τα πιο ειδεχθή τρανσφοβικά εγκλήματα. Θύμα ήταν μιας 45χρονη τρανς γυναίκα καλλιτέχνις με καταγωγή από την Κούβα. Η Άννα Ιβάνκοβα, εντοπίστηκε νεκρή, με τραύματα από μαχαίρι, μέσα στο διαμέρισμά της. Το πτώμα εντόπισε η σπιτονοικοκυρά που πήγε στο ισόγειο που διέμενε η Άννα, για να εισπράξει το ενοίκιο. Τα τραύματα στο σώμα της φέρεται να προκλήθηκαν από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι.

Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, όπου εντόπισαν νεκρή τη γυναίκα. Μαζί με τον ιατροδικαστή, οι αστυνομικοί διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ενώ προανάκριση ανέλαβε για την υπόθεση η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.

Το misgendering της ΕΛΑΣ

Παρά το misgendering από την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. για την τρανς γυναίκα καθώς στην αρχή έκαναν λόγο για «νεκρό άνδρα στην οδό Φυλής», η ταυτότητά του θύματος έγινε γνωστή αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας. Να σημειωθεί ότι οι αρχικές πληροφορίες δεν ανέφεραν καν τον όρο «τρανς».

Αίσθηση προκαλεί λοιπόν, η πρώτη ενημέρωση που προέκυψε από πληροφορίες της ΕΛΑΣ, κι έκανε λόγο για εντοπισμό «νεκρού άνδρα». Η είδηση που κυκλοφόρησε αρχικά, ανέφερε το θύμα ως άνδρα, κάτι που αποδεικνύει την έλλειψη ενημέρωσης και της άγνοια γύρω από τιις σωστές ορολογίες γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.

Η έλλειψη σεβασμού προς τα τρανς άτομα, και η έλλειψη παιδείας και ενημέρωσης για τις ταυτότητες φύλου, κάνει τα τρανς άτομα αόρατα, βάζοντάς τα στο περιθώριο

Το misgendering αναφέρεται στη χρήση αντωνυμιών, άρθρων και λέξεων που απευθύνονται σε διαφορετικό φύλο από το φύλο του ατόμου για το οποίο μιλάμε, ενώ ο όρος deadname δηλώνει τη χρήση του προηγούμενου ονόματος ενός διεμφυλικού ή μη δυαδικού ατόμου, χωρίς τη συγκατάθεσή του. Το misgendering που έγινε ξανά από την ΕΛΑΣ, δείχνει ότι τα τρανς άτομα παραγκωνίζονται μαζί με τα δικαιώματά τους στην κοινωνία που ζούμε.

Η δολοφονημένη Άννα είναι σαν να ξαναδολοφονήθηκε λοιπόν, από τη στιγμή που στη ζωή και τον θάνατό της, αναφέρονταν σε εκείνη με αντωνυμίες άλλου φύλου από εκείνο που είχε επιλέξει.

Ποια ήταν η Άννα

Η Άννα Ιβάνκοβα είχε καταγωγή από την Κούβα, όπου πέρασε μια δύσκολη ζωή. Η ίδια δεχόταν βία και διακρίσεις για την ταυτότητα του φύλου της και πάσχιζε να επιβιώσει για χρόνια.

Πριν περίπου τέσσερα χρόνια, αποφάσισε να μεταναστεύσει στην Ελλάδα, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον. Η ίδια λάτρευε τον χορό από παιδί και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο γνωστό κλαμπ Koukles, όπου χόρευε κι έκανε drag show. Εκεί δημιούργησε μια νέα οικογένεια, δίπλα σε άτομα που τη στήριζαν και την αποδέχονταν, βοηθώντας τη να φτιάξει μια νέα ζωή.

Στη δολοφονία της Άννα, αναφέρθηκε η Άννα Απέργη, Πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών:

«Μία φίλη μας τρανς γυναίκα προσφύγισσα από την Κούβα, δολοφονήθηκε άγρια. Η Αννα μας βρέθηκε κατακρεουργημένη μέσα στο σπίτι της. Τα περισσότερα ειδησεογραφικά site αναφέρθηκαν στη δολοφονία γράφοντας ότι δολοφονήθηκε Κουβανός άνδρας. Σαφέστατα δεν φταίνε οι δημοσιογράφοι για αυτό. Προφανώς αυτή την πληροφορία έλαβαν από την Ελληνική Αστυνομία, επομένως όλο το λάθος ξεκίνησε από την ΕΛ.ΑΣ. Στιγματισμός, διαπόμπευση, κανένας σεβασμός στην ταυτότητα φύλου μας ακόμη και όταν μας δολοφονούν. Ακόμα και νεκρές συνεχίζουν να μας κακοποιούν. Ούτε στο θάνατο να μη βρούμε ησυχία. ΟΥΤΕ ΕΚΕΙ!! Καλό σου ταξίδι ψυχή μου!».

* Εάν δεχθήκατε ομοφοβική / ρατσιστική επίθεση, εσείς ή κάποιο άτομο του περιβάλλοντός σας, μπορείτε να καταγγείλετε το περιστατικό στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας και στην ειδική, 24ωρη γραμμή καταγγελιών 11414.

* Με αφορμή το τραγικό γεγονός, έχει πραγματοποιηθεί κάλεσμα για πορεία και παρέμβαση για τη γυναικοκτονία της Άννα, την Τρίτη 11 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.