UPDATE #NOW

Φωτιές: Έρχονται ενισχύσεις με εναέρια μέσα από Γαλλία και Ιταλία - Το αίτημα της Ελλάδας για canadair


JTeam

18 Ιουλίου 2023

Φωτιές: Έρχονται ενισχύσεις με εναέρια μέσα από Γαλλία και Ιταλία - Το αίτημα της Ελλάδας για canadair
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
To αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια και η τελευταία εξέλιξη των πύρινων μετώπων

Ιδιαίτερα δύσκολη εξακολουθεί να είναι η κατάσταση στα Δερβενοχώρια, καθώς το πύρινο μέτωπο συνεχίζει να καίει δασικές εκτάσεις, οι οποίες είναι δύσβατες, με την περισσότερη προσπάθεια να έχει επικεντρωθεί στα εναέρια μέσα.

Μετά από σημερινό αίτημα της Ελλάδας για ενίσχυση στην κατάσβεση των πυρκαγιών, η Ιταλία και η Γαλλία στέλνουν από δυο canadair αεροσκάφη, τα οποία αναμένεται να φτάσουν στην περιοχή και να συνδράμουν στις προσπάθειες.

Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στο Twitter ο επίτροπος διαχείρισης κρίσεων, Γιάνες Λέναρσιτς ανακοίνωσε την ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας και ως εκ τούτου την αποστολή βοήθειας στην Ελλάδα.

«Μετά από αίτημα της Ελλάδας για βοήθεια για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών στην περιοχή της Αττικής, κινητοποιούμε δύο canadair από την ομάδα πολιτικής προστασίας της ΕΕ στη Γαλλία και δύο canadair από τον στόλο μας του rescEU στην Ιταλία, που αναμένεται να φθάσουν ακόμη και σήμερα. Οι Ευρωπαίοι πυροσβέστες από τη Ρουμανία βοηθούν ήδη», γράφει.

Από νωρίς το πρωί επιχειρούν ένα S-64, 2 CL-415, 2 CL-215 και 2 Air Tractors στο πρώτο κύμα και 3 S-64 στο δεύτερο.

Jenny.Gr
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

Την ίδια ώρα συνεχεία είναι οι αναζωπυρώσεις στο Λουτράκι, όπου αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση δύο ακόμη οικισμών: αυτή του Αγίου Χαράλαμπου και το Πανόραμα.

Στην περιοχή υπάρχει και χωματερή, και οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν μάχη για να μην επεκταθούν στο σημείο οι φλόγες, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Καλύτερη εικόνα σε Λαγονήσι, Καλύβια και Σαρωνίδα, ωστόσο οι κάτοικοι έχουν αρχίσει να επιστρέφουν στα σπίτια τους, βρίσκοντας μπροστά τους εικόνες καταστροφής. Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής έκανε νωρίτερα λόγο για περισσότερα από 30.000 καμένα στρέμματα. «Κάηκε το Πάνειο Όρος» είπε.

Οι καταγραφές των ζημιών έχουν ξεκινήσει, και ο σχεδιασμός για τις αποζημιώσεις επίσης, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.