UPDATE #NOW

Tα όχι και τόσο ωραία πράγματα που θα συμβούν, αν δεν καθαρίσεις το πληκτρολόγιό σου


JTeam

3 Αυγούστου 2023

Tα όχι και τόσο ωραία πράγματα που θα συμβούν, αν δεν καθαρίσεις το πληκτρολόγιό σου
Γενικά, καλό είναι να καθαρίζεις ένα αντικείμενο που αγγίζεις για τουλάχιστον 40 ώρες την εβδομάδα

Αν σταματήσεις ό,τι κάνεις και αφαιρέσεις τα πλήκτρα από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου, θα αντικρύσεις κάτι σαν σκηνή από splatter. Μοναδική διαφορά ότι αντί για αίμα, θα δεις βρωμιές – σκόνη και ψίχουλα και μικρόβια, όλα τα πράγματα που δεν θέλεις να αγγίζεις καθημερινά.

Τα πληκτρολόγια είναι εστίες βακτηρίων και, επειδή δεν έχουμε στον νου μας πόσο βρώμικα είναι πραγματικά, συχνά αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια και τη μύτη μας χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας. Έρευνα βρήκε πως δύο βακτήρια, τα οποία ονομάζονται Enterococcus faecium (VRE) and Staphylococcus aureus (MRSA), όχι απλώς αναπτύσσονται σε τέτοιου είδους επιφάνειες, αλλά είναι και ανθεκτικά στα φάρμακα. Μάλιστα, επιβιώνουν ακόμη και 24 ώρες στα πληκτρολόγια.

Τι θα συμβεί στο δέρμα σου, αν δεν καθαρίζεις το πληκτρολόγιό σου; Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξεις ένα είδος ακμής, το οποίο οφείλεται στο άγγιγμα βρώμικων ηλεκτρονικών συσκευών. Εκείνα που βρίσκονται στο keyboard και το κινητό σου, συγκεκριμένα, μπορούν να προκαλέσουν ακόμη και μολύνσεις, όπως έκζεμα.

Άλλη έρευνα, στην οποία μελέτησαν δείγμα 300 πληκτρολογίων, βρήκε πως όλα τους ήταν γεμάτα βακτήρια, ανάμεσά τους το Ε. coli. Οι συγγραφείς της συγκεκριμένης μελέτης, βρήκαν πως οι παθογόνοι αυτοί μικροοργανισμοί θα μπορούσαν να ευθύνονται για τη μετάδοση δερματικών μολύνσεων. Το ίδιο συμβαίνει και μ’ εκείνους που βρίσκονται στις οθόνες των smartphones, τα ακουστικά και τα ποντίκια.

Αντί να πετάξεις το πληκτρολογιό σου από το παράθυρο, θα σου προτείνουμε απλώς να αρχίσεις να προσέχεις. Ξεκίνα να πλένεις τα χέρια σου πριν και μετά τη χρήση, ενώ φρόντισε να καθαρίζεις το πληκτρολόγιό σου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Τα πράγματα που θα βρεις από κάτω, είναι απίστευτα και κάπως αηδιαστικά – ειδικά αν σκεφτείς ότι πηγαίνουν και στο πρόσωπό σου.