UPDATE #NOW

Οι χάκερς μπορούν να σου κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ακούγοντας τον τρόπο που πληκτρολογείς


JTeam

11 Αυγούστου 2023

Οι χάκερς μπορούν να σου κλέψουν τους κωδικούς πρόσβασης ακούγοντας τον τρόπο που πληκτρολογείς
Pexels
Περίμενες ποτέ ότι hackers θα μπορούν να εισβάλλουν στα προσωπικά σου στοιχεία μόνο από την ακοή;

Το πρώτο βήμα είναι να εκπαιδευτεί στον ήχο του στιλ πληκτρολόγησης σου. Την επόμενη φορά που θα κάνεις zoom πρέπει να σκεφτείς σοβαρά αν παράλληλα θα πληκτρολογείς στον υπολογιστή σου ενώ το μικρόφωνό σου είναι ενεργοποιημένο. Βρετανοί ερευνητές εκπαίδευσαν επιτυχώς μια τεχνητή νοημοσύνη να αποκωδικοποιεί τον ήχο κατά την διάρκεια της πληκτρολόγησης σε κλήσεις που γίνονται σε online meetings, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να καθορίσει τι πληκτρολογείς, ακόμα κι αν η οθόνη και το πληκτρολόγιό σου δεν εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της κλήσης.

Οι χρήστες συνήθως μπορεί να κρύβουν τις οθόνες ή τα πληκτρολόγιά τους όταν βάζουν έναν κωδικό πρόσβασης, αλλά δεν κάνουν τίποτα για να θολώσουν τον ήχο του πληκτρολόγιου. Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να καταγράψει οτιδήποτε πληκτρολογείς στον υπολογιστή.

Jenny.Gr
Pexels

Η ΑΙ που εκπαιδεύτηκε και στην αναγνώριση των ήχων που παράγονται μέσω της πληκτρολόγησης κατά την διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης, είχε ακρίβεια 95%. Ακόμη και όταν δεν ήταν σε θέση να προσδιορίσει τέλεια τι πληκτρολογήθηκε, συχνά το λάθος ήταν μόνο ένας χαρακτήρας, γεγονός που δείχνει πως οι hackers μπορούν πιο εύκολα να αποκτήσουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα.

Αν θέλεις να προστατευτείς, μπορείς να αλλάξεις το στιλ πληκτρολόγησης όταν πληκτρολογείς ευαίσθητες πληροφορίες, είτε να χρησιμοποιείς κάποιο θόρυβο.