UPDATE #NOW

Φεστιβάλ Βενετίας: Η αμφιλεγόμενη παρουσία των Ρομάν Πολάνσκι και Γούντι Άλεν, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση


Κλέλια Φατούρου

30 Αυγούστου 2023

Φεστιβάλ Βενετίας: Η αμφιλεγόμενη παρουσία των Ρομάν Πολάνσκι και Γούντι Άλεν, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση
instagram/
Θα είναι στη φετινή διοργάνωση με καινούριες ταινίες

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Βενετίας κάνει πρεμιέρα σήμερα και δεν μπορώ να πιστέψω ότι πέρασε κιόλας ένας χρόνος από το δράμα που εκτυλίχθηκε με όλο το cast του "Don't Worry Darling". Φέτος έχουμε διαφορετικά δράματα, πολύ πιο μεγάλα.

Το ευρωπαϊκό φεστιβάλ συμπίπτει με τη μαζική απεργία των σεναριογράφων και ηθοποιών του Χόλιγουντ, πράγμα που σημαίνει ότι θα απουσιάζουν ταινίες και δημιουργοί, όπως ο Μπράντλει Κούπερ. Σύμφωνα με τους κανονισμούς, απαγορεύεται να συμμετέχουν σε συνεντεύξεις Τύπου ή να προωθούν τις ταινίες τους ανά τον κόσμο, για όσο διαρκεί η απεργία.

Παρόλα αυτά, το lineup της 80ης οργάνωσης θα είναι πλούσιο. Στα highlights, το θρίλερ του Ντέιβιντ Φίντσερ "The Killer", με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Φασμπέντερ, το "Poor Things" του Γιώργου Λάνθιμου αλλά και το "Maestro" του Κούπερ. «Είχαμε ήδη κάνει την επιλογή των ταινιών, πριν την ανακοίνωση της απεργίας. Φοβηθήκαμε ότι θα χάσουμε ταινίες και δημιουργούς, αλλά μέχρι τώρα θα απουσιάζει μόνο ο Μπράντλει Κούπερ, ο οποίος με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι ήταν το όνειρο της ζωής του να παρευρεθεί», αναφέρει ο επικεφαλής του Φεστιβάλ, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα στον The Guardian.

Απαντά επίσης στις αντιδράσεις που προκλήθηκαν μετά την ανακοίνωση 3 σκηνοθετών που θα βρίσκονται στο φετινό lineup. Ο Γούντι Άλεν με το "Coup de Chance", ο Ρομάν Πολάνσκι με το "The Palace" και ο Λουκ Μπεσόν με το "Dogman". Ο λόγος είναι ότι και οι 3 άντρες έχουν δεχθεί κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση. Ο Πολάνσκι αποφάσισε να ζήσεις στις Η.Π.Α το 1978, όταν κατηγορήθηκε από 5 γυναίκες. Μεταξύ αυτών, και ένα 13χρονο κορίτσι. Ο σκηνοθέτης παραδέχθηκε ότι τη βίασε.

«Ο Πολάνσκι είναι ένας από τα σπουδαιότερα μυαλά στην ιστορία του κινηματογράφου. Έκανε τεράστια λάθη πριν από 50 χρόνια, αναγνώρισε την ενοχή του, ζήτησε συγχώρεση από το θύμα και την έλαβε. Δεν είμαι δικαστής για να κρίνω την κακή συμπεριφορά κάποιου. Είμαι κριτικός κινηματογράφου και δουλειά μου είναι να κρίνω την ταινία. Αλλά φυσικά είναι μία πολύ δύσκολη κατάσταση».

Jenny.Gr

Είναι υπέρ του διαχωρισμού του ανθρώπου από τον καλλιτέχνη και πιστεύει ότι η ιστορία είναι γεμάτη από ανθρώπους με κακή, έως και εγκληματική συμπεριφορά. Παρόλα αυτά, θεωρεί ότι η περίπτωση Γούντι Άλεν είναι εντελώς διαφορετική, επειδή δεν δικάστηκε ποτέ. «Μετά από 25 χρόνια, είναι απίστευτο που τον κάνουν παντού ban στις Η.Π.Α.». Την ίδια άποψη έχει και για τον Μπεσόν, εφόσον αποσύρθηκαν οι κατηγορίες εναντίον του, για περίπτωση βιασμού. «Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη», καταλήγει.

Ήταν έτοιμος για τις αντιδράσεις του κόσμου για τη συμμετοχή των σκηνοθετών στο φεστιβάλ. «Το συζήτησα με τους συνεργάτες μου και ξέραμε ότι θα έρθουμε αντιμέτωποι με επιθέσεις και προσβολές. Υπάρχει μία ιδιαίτερη ευαισθησία αυτή την εποχή». Ναι είναι αλήθεια. Όπως υπάρχει και ευαισθησία από την πλευρά των θυμάτων, που νιώθουν ότι δεν δικαιώθηκαν και ότι απορρίφθηκε έτσι απλά η υπόθεσή τους.