UPDATE #NOW

Κι όμως, το laptop σου έχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα -Δες πώς να το καθαρίσεις


JTeam

9 Σεπτεμβρίου 2023

Κι όμως, το laptop σου έχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από την τουαλέτα -Δες πώς να το καθαρίσεις
pexels
Ήξερες ότι το laptop σου συγκεντρώνει περίπου 400 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το κάθισμα μιας τουαλέτας;

Σκέψου σε πόσα μέρη μεταφέρεις καθημερινά το laptop σου. Αυτό αρκεί για να καταλάβεις πόσα μικρόβια μαζεύει και ειδικά το πληκτρολόγιο. Αν σταματήσεις ό,τι κάνεις και αφαιρέσεις τα πλήκτρα από το πληκτρολόγιο του υπολογιστή σου, θα αντικρύσεις βρωμιές – σκόνη και ψίχουλα και μικρόβια, όλα τα πράγματα που δεν θέλεις να αγγίζεις καθημερινά.

Τα πληκτρολόγια είναι εστίες βακτηρίων και, επειδή δεν έχουμε στον νου μας πόσο βρώμικα είναι πραγματικά, συχνά αγγίζουμε το πρόσωπο, τα μάτια και τη μύτη μας χωρίς να πλύνουμε τα χέρια μας. Έρευνα βρήκε πως δύο βακτήρια, τα οποία ονομάζονται Enterococcus faecium (VRE) and Staphylococcus aureus (MRSA), όχι απλώς αναπτύσσονται σε τέτοιου είδους επιφάνειες, αλλά είναι και ανθεκτικά στα φάρμακα. Μάλιστα, επιβιώνουν ακόμη και 24 ώρες στα πληκτρολόγια.

Σύμφωνα με τον μικροβιολόγο και συγγραφέα του Germ Files, Τζέισον Τέτρο, «τα laptop είναι σαν τα τηλεχειριστήρια. Συλλέγουν σκόνη και βρωμιά από την ατμόσφαιρα και επειδή τα αγγίζουμε διαρκώς, μεταφέρονται παντού».

Τα laptop συγκεντρώνουν περίπου 400 φορές περισσότερα βακτήρια σε σχέση με το κάθισμα μιας τουαλέτας. Ειδικά οι δημόσιοι υπολογιστές είναι η χειρότερη μορφή συγκέντρωσης μικροβίων. Καλό είναι λοιπόν να καθαρίζεις συχνά αλλά και σωστά το laptop σου ειδικά αν έχεις τη συνήθεια να αγγίζεις το πρόσωπό σου με το που κάθεσαι μπροστά από την οθόνη.

Πώς να καθαρίσεις το laptop σου με 5 εύκολα βήματα

1. Για αρχή, απενεργοποίησε το

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις, είναι να απενεργοποιήσεις το laptop σου για να μη διαγράψεις κατά λάθος κάποιο σημαντικό αρχείο όσο το καθαρίζεις αλλά και για να μην καταστρέψεις την οθόνη όσο είναι ενεργοποιημένο.

2. Καθάρισε το εσωτερικό με ένα μαλακό πανί

Κατά τον καθαρισμό κάνε απαλές κινήσεις και σίγουρα επίλεξε ένα μαλακό πανί που δεν θα «τραυματίσει» την επιφάνειά του.

3. Καθάρισε το πληκτρολόγιο

Τώρα δώσε όλη σου την προσοχή στο πληκτρολόγιο και στον προσεκτικό καθαρισμό του καθώς εκεί συγκεντρώνεται η μεγαλύτερη ποσότητα σκόνης και βακτηρίων.

4. Αφαίρεσε τη σκόνη από τις θύρες και τις υποδοχές

Μην ξεχνάς πως και σε αυτά τα σημεία συσσωρεύεται σκόνη οπότε μην ξεχνάς να τα καθαρίζεις. Θέλουν την ίδια φροντίδα με κάθε άλλο σημείο του laptop.

5. Φρόντισε να πλένεις τακτικά τα χέρια σου

Το συχνό πλύσιμο χεριών μειώνει τη μεταφορά μικροβίων και βρωμιάς στο laptop σου οπότε φρόντισε να τα πλένεις σχολαστικά κάθε φορά που απομακρύνεσαι από αυτό για να κάνεις κάτι άλλο (όπως να φας), και να συνεχίσεις μετά.