UPDATE #NOW

Ερευνητές στην Αυστραλία μόλις δημιούργησαν υπολογιστή από ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα


JTeam

15 Απριλίου 2025

υπολογιστής
Unsplash/ Drew Hays
Ο υπολογιστής θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα νέο σύνορο στη μελέτη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον ή οι γνωστικές διαταραχές

Τι στιγμή που πολλοί ανάμεσά μας αναρωτιούνται ακόμα εάν οι μηχανές θα αντικαταστήσουν τους ανθρώπους, εάν θα μείνουμε άνεργοι σε μερικά χρόνια από τώρα, και τα σχετικά, στην Αυστραλία μια startup δημιούργησε τον πρώτο βιολογικό υπολογιστή στον κόσμο. Ο συγκεκριμένος υπολογιστής ονομάζεται CL1 και αναπτύσσεται από την Cortical Labs.

Ας δούμε, όμως, το αξιοθαύμαστο με τον συγκεκριμένο υπολογιστή. Ο CL1 χρησιμοποιεί ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά υπολογιστικά συστήματα που προσομοιώνουν βιολογικά νευρωνικά δίκτυα. Αυτά τα κύτταρα, αναπτύσσονται σε εργαστήριο και ενσωματώνονται σε ένα τσιπ. Στόχος των δημιουργών είναι να προσφέρουν ένα νέο εργαλείο για τη μελέτη νευρολογικών ασθενειών, τη δοκιμή φαρμάκων και τη συμβολή στην κατανόηση του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Αυτός, είναι ο πρώτος υπολογιστής που χρησιμοποιεί απευθείας χρήση βιολογικών στοιχείων για την ενίσχυση της υπολογιστικής, αντί για μίμηση της λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου μέσω μαθηματικών μοντέλων. Παίρνοντας δείγματα αίματος από εθελοντές, οι ερευνητές απομονώνουν ορισμένα κύτταρα που τα επιστρέφουν σε κατάσταση παρόμοια με τα εμβρυϊκά βλαστοκύτταρα, τα οποία ονομάζουν iPSC. Ουσιαστικά, αυτά τα κύτταρα υπάρχουν στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης του εμβρύου και μπορούν να δημιουργήσουν οποιοδήποτε τύπο κυττάρου στο ανθρώπινο σώμα. Είναι η εργαστηριακή τους έκδοση και δημιουργούνται χωρίς την ανάγκη χρήσης εμβρύων. Όταν μετατραπούν σε νευρώνες τοποθετούνται σε ένα ειδικά σχεδιασμένο τσιπ.

Και ποιες είναι οι πραγματικές εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας; Σύμφωνα με ερευνητές, το CL1 θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα νέο σύνορο στη μελέτη νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ, το Πάρκινσον ή οι γνωστικές διαταραχές. Επίσης, είναι δυνατό να παρατηρηθούν οι αντιδράσεις φαρμάκων σε πραγματικό χρόνο και να κατανοηθούν καλύτερα οι εκφυλιστικοί μηχανισμοί που οδηγούν στην απώλεια συγκεκριμένων εγκεφαλικών λειτουργιών.