UPDATE #NOW

Έρευνα λέει ότι δύο εβδομάδες χωρίς internet μπορούν να αντιστρέψουν 10 χρόνια γήρανσης του εγκεφάλου


JTeam

24 Απριλίου 2025

internet
Shutterstock
Εσύ, μπορείς να αντέξεις 14 ημέρες χωρίς internet;

Πρόσφατη έρευνα για τη χρήση των smartphones είχε καταλήξει στο ότι η καθημερινή και ασύστολη έκθεσή μας επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου με τρόπους που θυμίζουν άλλες συμπεριφορές επιθυμίας, όπως το gaming ή η χρήση ουσιών. Καταλαβαίνεις τι συμβαίνει, λοιπόν, όταν προσπαθήσεις για 72 ώρες να μην το χρησιμοποιήσεις. Ακόμα πιο συναρπαστικό, θα είναι σκεφτείς τι μπορεί να συμβεί στον εγκέφαλό σου εάν δεν μπεις δύο εβδομάδες στο internet.

Για την ακρίβεια, την απάντηση την έχει ήδη νέα μελέτη. Σύμφωνα με την έρευνα, με επικεφαλής τον Άντριαν Γουάρντ στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, μόλις δύο εβδομάδες χωρίς πρόσβαση στο internet από smartphone είναι αρκετές για να αυξήσουν την προσοχή, να ενισχύσουν την ψυχική ευεξία και να αντιστρέψουν αποτελεσματικά 10 χρόνια γνωστικής γήρανσης του εγκεφάλου. Στη μελέτη, συμμετείχαν πάνω 4.000 άνθρωποι, με μέσο όρο ηλικίας 32 ετών. Για 14 ημέρες, έπρεπε να ακολουθήσουν έναν κανόνα: Να μην μπουν στο internet από το κινητό τους. Μπορούσαν να στέλνουν μηνύματα ή να παίρνουν τηλέφωνο, ακόμα και να χρησιμοποιούν εφαρμογές στο κινητό τους.

Στο τέλος του πειράματος, ένα εκπληκτικό 91% των συμμετεχόντων ανέφερε ότι αισθάνθηκε καλύτερα ψυχικά. Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες είχαν μειωμένη πνευματική κόπωση, μπορούσαν να εστιάσουν καλύτερα σε ό,τι έκαναν, είχαν αίσθηση συναισθηματικής ηρεμίας, ενώ μερικοί σημείωσαν ότι ένιωθαν σαν να είχαν ανακτήσει μια νεότερη εκδοχή του εγκεφάλου τους - ουσιαστικά αντιστρέφοντας μια δεκαετία γνωστικής παρακμής. Παράλληλα, το 71% των συμμετεχόντων ανέφερε καλύτερη ψυχική υγεία, ενώ ο μέσος βαθμός βελτίωσης των συμπτωμάτων της κατάθλιψης ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που αναφέρθηκε σε πολλαπλές μελέτες αντικαταθλιπτικών φαρμάκων.

Τι λειτούργησε πραγματικά; Η απάντηση βρίσκεται στην ανάκτηση του χρόνου και της προσοχής. Ο επικεφαλής της μελέτης, Άντριαν Γουάρντ, επισήμαινε ένα σημαντικό συμπέρασμα: Ο εγκέφαλός μας δεν είναι σχεδιασμένος για συνεχή ψηφιακή διέγερση. Οπότε, ακόμα και μία σύντομη ψηφιακή αποτοξίνωση μπορεί να έχει βαθιά αποτελέσματα στη γνωστική απόδοση και την ψυχική υγεία.