Το καλοκαίρι μόλις ξεκίνησε και για πολλούς από εμάς μαζί του έφερε και τις αϋπνίες. Αν και το φαινόμενο της καλοκαιρινής αϋπνίας συγκεκριμένα δεν έχει μελετηθεί επαρκώς από τους επιστήμονες, υπάρχουν κάποιες εποχιακές αλλαγές που μπορεί να κάνουν την ξεκούραση πιο δύσκολη το καλοκαίρι.
Η αλλαγή της ώρας
Λόγω της θερινής ώρας, περνάμε περισσότερο χρόνο εκτεθειμένοι στον ήλιο πιο αργά μέσα στη μέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο εγκέφαλος να μην ξεκινά την παραγωγή μελατονίνης -της ορμόνης που δίνει σήμα στο σώμα ότι είναι ώρα για ύπνο- μέχρι να πέσει ο ήλιος, δηλαδή πολύ αργότερα απ’ ότι το χειμώνα. Αν λοιπόν απολαμβάνετε τις μεγαλύτερες μέρες της καλοκαιρινής περιόδου, είναι πολύ πιθανό ότι όταν εσείς θα είστε έτοιμοι για ύπνο, το σώμα σας δεν θα έχει λάβει ακόμα το μήνυμα.
Η ζέστη
Η άνοδος της θερμοκρασίας το καλοκαίρι μπορεί επίσης να χαλάσει το πρόγραμμα το ύπνου σας. Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει μία ή δύο ώρες πριν το βραδινό ύπνο και συνεχίσει να πέφτει κατά τη διάρκεια της νύχτας. Όταν όμως η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή, τότε και η θερμοκρασία του σώματος αργεί να πέσει και ο ύπνος γίνεται λιγότερο ξεκούραστος με περισσότερες διακοπές.
Περισσότερες δραστηριότητες
Είναι πολύ βασικό για όσους έχουν δυσκολίες με τον ύπνο να διατηρούν ένα σταθερό πρόγραμμα και να κοιμούνται και να ξυπνάνε τις ίδιες ώρες. Το καλοκαίρι, πέρα από μεγαλύτερες μέρες και υψηλότερες θερμοκρασίες, φέρνει συνήθως και περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Η ρουτίνα της καθημερινότητας αλλάζει, βγαίνουμε έξω περισσότερο, τρώμε και πίνουμε αργότερα μέσα στη μέρα, πηγαίνουμε για ύπνο μετά τα μεσάνυχτα και -πριν καλά καλά το καταλάβουμε- την Κυριακή το βράδυ δυσκολευόμαστε να πέσουμε για ύπνο τη συνηθισμένη ώρα.
Τι μπορεί να κάνει κανείς για να κοιμάται και το καλοκαίρι;
Μπορεί οι παραπάνω παράγοντες που επηρεάζουν τον ύπνο να φαίνονται αναπόφευκτοι. Ευτυχώς όμως υπάρχουν κάποιες πρακτικές που μπορείτε να ακολουθήσετε για να συνεχίσετε να κοιμάστε αρκετά και ποιοτικά και το καλοκαίρι.
Καταρχάς, είναι σημαντικό να έχετε πρόγραμμα και να προσπαθείτε να κοιμάστε και να ξυπνάτε την ίδια ώρα κάθε μέρα, μέχρι να ρυθμιστεί ο κιρκάδιος ρυθμός σας. Μπορείτε παράλληλα να δημιουργήσετε μια ρουτίνα πριν το βραδινό ύπνο, απομακρύνοντας τις ηλεκτρονικές συσκευές που εκπέμπουν τεχνητό φως από το υπνοδωμάτιο και κάνοντας κάτι χαλαρωτικό. Η θερμοκρασία του δωματίου μπορεί επίσης να κάνει διαφορά. Η ιδανική θερμοκρασία για ποιοτικό ύπνο είναι από 15,5 έως 19,5 βαθμοί Κελσίου.
Καλό είναι να αποφεύγετε την αερόβια άσκηση, να τρώτε μεγάλα γεύματα και να πίνετε αλκοόλ πριν τον ύπνο, γιατί και τα τρία μπορεί να υποβαθμίσουν την ποιότητα της ξεκούρασης. Το ίδιο ισχύει και για την καφεΐνη, η οποία μπορεί να μείνει στον οργανισμό για έως και 10 ώρες.
Αν και πάλι δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, είναι προτιμότερο να σηκωθείτε από το κρεβάτι και να κάνετε κάτι άλλο, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε ένα παζλ ή διαλογισμό και να δοκιμάσετε πάλι να κοιμηθείτε όταν νιώθετε ότι νυστάζετε. Διαφορετικά, ο εγκέφαλος μπορεί να συνδέσει το κρεβάτι με την αϋπνία, διαιωνίζοντας το πρόβλημα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.