WELL BEING

Είσαι άνω των 40; Τα 3 βασικά λάθη που κάνεις στη γυμναστική και πώς να τα διορθώσεις


JTeam

28 Φεβρουαρίου 2023

Είσαι άνω των 40; Τα 3 βασικά λάθη που κάνεις στη γυμναστική και πώς να τα διορθώσεις
pexels
Δε χρειάζεται να φτάνεις στα όριά σου, αλλά να προπονείσαι έξυπνα

Η ηλικία είναι απλώς ένας αριθμός, όμως χρειάζεται να προσαρμόζεσαι στη δεκαετία που διανύεις για να την εκμεταλλεύεσαι στο έπακρο. Και τα 40, σηματοδοτούν το ξεκίνημα μίας νέας εποχής - όχι, δε μεγάλωσες ούτε ξεκίνησες να γερνάς, αλλά το σώμα σου έχει νέες ανάγκες και η προπόνησή σου, καλό είναι να τις καλύπτει. Μπορείς ακόμη να χτίσεις μυική μάζα, να βελτιώσεις την αντοχή σου και να δεις το αποτέλεσμα που επιθυμείς, αλλά δε χρειάζεται να φτάνεις στα άκρα και να κάνεις έντονα ΗΙΙΤ προγράμματα καθημερινά. Αυτός είναι και ο λόγος που παρακάτω θα βρεις τα 3 βασικά λάθη που κάνεις όταν γυμνάζεσαι, μαζί με τρόπους για να τα διορθώσεις.

Δεν προπονείσαι για να δυναμώσεις

Είναι σημαντικό να ξεφύγεις από τη ρουτίνα των 3-4 σετ με 8-10 επαναλήψεις, με κιλά που έχεις πλέον συνηθίσει, στις κλασικές ασκήσεις κάμψεων δικεφάλων, κωπηλατικής και πιέσεων ώμων. Αντί για αυτό, εμπλούτισε το πρόγραμμά σου με kettlebell swings, τα οποία ενεργοποιούν όλο σου το σώμα, και προσπάθησε να επιμείνεις σε "βαριές" επαναλήψεις άρσεων θανάτου και καθισμάτων, εκτελώντας 4 σετ, 3 έως 5 επαναλήψεων.

Βάζεις πολλά κιλά

Μπορεί κάποτε να σήκωνες στους ώμους τους φίλους σου και να έκανες βόλτα το τετράγωνο, όμως το σώμα σου έχει αλλάξει και εσύ το καταπονείς. Δε χρειάζεται να αυτοτιμωρείσαι - βρες τα κιλά με τα οποία ζορίζεσαι μεν, αλλά μπορείς να ολοκληρώσεις τα σετ που έχει ορίσει ο προπονητής σου, και να θυμάσαι πως η άσκηση είναι για να την απολαμβάνουμε.

Δε δίνεις σημασία στο αερόβιο

Ναι, τα βάρη είναι ωραία και το τρέξιμο έξω ή στον διάδρομο, μοιάζει με εφιάλτη. Η αερόβια άσκηση, όμως, είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία της καρδιάς. Δε χρειάζεται να μπεις σε πρόγραμμα για μαραθώνιο, αλλά μία ωραία διαλειμματική ρουτίνα με sprint 30 δευτερολέπτων και 30 δευτερόλεπτα ξεκούρασης, για 10 λεπτά, είναι αρκετή για να σε οδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.