WELL BEING

5 χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου που μπορεί να είναι κρυφά σημάδια ΔΕΠΥ


JTeam

17 Μαρτίου 2023

5 χαρακτηριστικά στην προσωπικότητά σου που μπορεί να είναι κρυφά σημάδια ΔΕΠΥ
pexels
Οι ενδείξεις δεν είναι πάντα εμφανείς

Η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ/ ADHD), είναι μία από τις συχνότερες νευροβιολογικές διαταραχές της παιδικής ηλικίας, η οποία συνεχίζεται, σε μεγάλο βαθμό, και στην ενήλικη ζωή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει έντονη η αντίληψη ότι η συγκεκριμένη διαταραχή επηρεάζει μόνο τα παιδιά αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ενηλίκων που δεν έχει διαγνωστεί επίσημα τα τελευταία χρόνια.

Ένα άτομο με ΔΕΠΥ τις περισσότερες φορές βρίσκεται σε υπερδιέγερση και αποδιοργάνωση και υπάρχουν πολύ συγκεκριμένα σημάδια που ενδεχομένως να υποδηλώνουν μια προδιάθεση από μικρή ηλικία. Παρόλο που τα πιο εμφανή σημάδια είναι η δυσκολία συγκέντρωσης, η παρορμητικότητα και το να είναι κανείς υπερδραστήριος, υπάρχουν πέντε ακόμη χαρακτηριστικά που μπορεί να είναι κρυφά σημάδια της διαταραχής.

Χάνεις διαρκώς πράγματα

Αν ψάχνεις μονίμως κάτι που έχεις χάσει, τότε αυτό είναι ένα ισχυρό σημάδι ότι κάτι συμβαίνει. Σύμφωνα με την κοινωνική λειτουργό στο Ontario του Καναδά, Krista Carvin: «Κάποιος με ADHD παρουσιάζει δυσκολία στο να θυμάται σημαντικές λεπτομέρειες, όπως πού είναι τα κλειδιά του».

Αν σου συμβαίνει συχνά, καλύτερα να το ψάξεις παραπάνω και να μη τα βάζεις με τη μνήμη και την αφηρημάδα σου.

Αφήνεις πίσω άλλες δραστηριότητες ή ανάγκες όταν κάνεις focus σε ένα task

Ένα κοινό σύμπτωμα της υπερδραστηριότητας, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι η υπερβολική συγκέντρωσή σου σε κάτι μεμονωμένο από τον φόβο της εύκολης διάσπασης. Αυτό σημαίνει ότι μένουν πίσω σημαντικά πράγματα. Όπως περιγράφεται συχνά, είναι σαν να είναι κανείς τόσο απορροφημένος, γράφοντας σημειώσεις που ξεχνάει να φάει και μένει στην ίδια θέση για ώρες.

Jenny.Gr
pexels

Ξεχνάς εύκολα και αφήνεις ανολοκλήρωτα όσα ξεκινάς

Τα άτομα με διάσπαση ξεχνούν εύκολα και αφήνουν ανολοκλήρωτα tasks. Σε αυτή την περίπτωση, χρειάζεται καταγραφή όσων έχει να κάνει το άτομο ώστε να μπαίνει πιο εύκολα σε τάξη η δρομολόγηση της καθημερινότητάς του.

Σε πιάνει υπερδραστηριότητα ή τίποτα

Η υπερδραστηριότητα αλλά και η καθόλου δραστηριότητα είναι σημάδια της ΔΕΠΥ, τα οποία καλό είναι να μην αγνοείς. Όλο αυτό οδηγεί σε ψυχική εξουθένωση καθώς δεν υπάρχει κανένα όριο στην καθημερινή ζωή του ατόμου και στον τρόπο που οργανώνει τις υποχρεώσεις της ημέρας.

Συνδέεσαι δύσκολα με τη σχέση σου

Αν στα προσωπικά σου δυσκολεύεσαι και αποφεύγεις τη σύνδεση, τότε ίσως πάσχει από ADHD. Τα άτομα που έχουν στα χέρια τους τη διάγνωση, αδυνατούν να δώσουν την απαραίτητη προσοχή στον σύντροφό τους αλλά δυσκολεύονται εξίσου με την απόρριψη, κάτι το οποίο οδηγεί σε προστριβές και εύκολες συγκρούσεις στη σχέση τους.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.