Clean Εating: Όσα πρέπει να ξέρεις για τη viral και επικίνδυνη διατροφική τάση
Τζουλιάννα Καρνέζη
30 Αυγούστου 2023
Δυστυχώς το πιο συχνό μήνυμα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι να κόψουμε πράγματα από τη διατροφή μας και να κάνουμε τους ανθρώπους να αισθάνονται ένοχοι αν δεν το κάνουν. Μια λοιπόν νέα μόδα στον κόσμος της ευεξίας είναι το «clean eating» (καθαρή διατροφή), την οποία θα αναλύσουμε παρακάτω.
Τι είναι το clean eating;
Πρόκειται για μια διατροφική τάση η οποία βασίζεται στην επίγνωση σχετικά με την προέλευση και τη διαδικασία παραγωγής κάθε τροφής που μπαίνει στο πιάτο μας. Με απλά λόγια αφορά στο να καταναλώνουμε τροφές που δεν είναι καθόλου επεξεργασμένες ή έχουν υποστεί τη λιγότερη επεξεργασία και είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στη φυσική τους μορφή
Όμως ένα από τα προβλήματα με τη συγκεκριμένης διατροφής είναι ότι δεν βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα, αλλά έχει επινοηθεί από bloggers ή διαδικτυακές κοινότητες. Για μερικούς ανθρώπους μπορεί να αφορά την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, για κάποιους μπορεί να είναι μια ωμή vegan διατροφή. Όπως λοιπόν καταλαβαίνουμε η διατροφή clean eating δεν έχει επικυρωθεί ή δοκιμαστεί επιστημονικά και έχει πολύ διαφορετικούς ορισμούς ανάλογα με το ποιος την αναφέρει. Εξάλλου δεν θα χρησιμοποιούσαμε ποτέ τον όρο «καθαρή διατροφή» στην επιστημονική κοινότητα.
Πώς η διατροφή Clean Εating έγινε τόσο δημοφιλής;
Η επιστήμη, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης της διατροφής, αφορά την έρευνα και συχνά συνοδεύεται από αβεβαιότητα. Αλλά μετά έρχεται κάποιος που είναι πολύ πιο άμεσος και δίνει στους ανθρώπους ξεκάθαρα μηνύματα – και στους ανθρώπους αρέσει αυτό, τους αρέσει να τους λένε τι να κάνουν, για να αισθάνονται σίγουροι ότι κάνουν το σωστά.
Και εν μέρει επειδή οι άνθρωποι που προωθούν αυτές τις δίαιτες είναι νέοι, λεπτοί, πανέμορφοι, με ροδακινί δέρμα και λαμπερά μαλλιά, προσελκύουν κάποιους που θέλουν να τους μοιάσουν. Και έτσι εκείνοι απαντούν. «Φάε σαν εμένα, για να γίνεις σας εμένα».
Όμως τώρα θα αναρωτηθείτε πως από τη στιγμή που μερικές από τις βασικές αρχές του Clean Εating έχουν νόημα, όπως η μείωση των εξαιρετικά επεξεργασμένων τροφίμων και η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών, ποιο είναι το μειονέκτημα;
Το μειονέκτημα είναι ο κίνδυνος της αφαίρεσεις και της δαιμονοποίηση βασικών τρόφιμων, όπως η γλουτένη ή τα γαλακτοκομικά. Εάν λέτε στους ανθρώπους ότι δεν μπορείτε να πιείτε γάλα, τότε τους θέτετε σε κίνδυνο οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους, ιδιαίτερα τα νεαρά κορίτσια. Όλοι οι διατροφικοί περιορισμοί έχουν συνέπειες, αλλά αυτές δεν συζητούνται ποτέ από τους γκουρού της διατροφής.
Επίσης, κάθε φορά που οι άνθρωποι κόβουν διαφορετικές ομάδες τροφίμων, μπορεί να δημιουργηθεί ένα γενικευμένο άγχος γύρω από το φαγητό ή μια διαταραγμένη σχέση με τη διατροφή και μπορεί να κλιμακωθεί πολύ γρήγορα σε ορθορεξία.
Η ορθορεξία, ή νευρική ορθορεξία, είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την υπερβολική ενασχόληση με την υγιεινή διατροφή που μπορεί να έχει ανθυγιεινές συνέπειες.Οι άνθρωποι πολλές φορές δεν θέλουν να ακούσουν την επιστήμη. Θέλουν να μείνουν στο δόγμα τους. Και πολλοί φαίνεται να έχουν δυσπιστία για την επιστήμη. Και αυτό μπορεί να οφείλεται ως ένα βαθμό στο ότι οι περισσότεροι από εκείνους που προωθούν μηνύματα με επιστημονική υπόσταση, δεν ασχολούνται με το μάρκετινγκ και η παρουσία τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τόσο δυνατή, σε σύγκριση με μια διασημότητα που προωθεί ένα προϊόν.
Θα συνιστούσα λοιπόν να λαμβάνετε διατροφικές συμβουλές από έναν εγγεγραμμένο διαιτολόγο, επειδή είναι οι μόνοι επαγγελματίες υγείας που έχουν σπουδάσει διατροφή και είναι επίσης εκπαιδευμένοι να δίνουν διατροφικές συμβουλές.
Θα συνιστούσα επίσης να ανατρέξετε στις κρατικές οδηγίες για τα διάφορα τρόφιμα. Αυτές τις οδηγίες τις γράφουν οι καλύτεροι ερευνητές και ομάδες ειδικών που δεν πληρώνονται από τη βιομηχανία. Η έρευνα που υποστηρίζεται από το κράτος δεν χρηματοδοτείται από τη βιομηχανία.
Επίσης είναι πολύ σημαντικό να απολαμβάνετε αυτό που τρώτε. Είμαστε κοινωνικά πλάσματα και η διατροφή ως κοινωνικό μέσο είναι πολύ σημαντική για την ψυχική μας ευεξία.Το θέμα δεν είναι ότι δεν ξέρετε ότι το να τρώτε πατατάκια ή κέικ δεν είναι τόσο υγιεινό. Είναι το «γιατί» και το «πότε» τα τρώτε που πρέπει να εξετάσετε. Αν τρώτε κέικ όταν είστε έξω με τους φίλους σας και περνάτε όμορφα, τότε δεν χρειάζεται να νιώθετε ενοχές γι' αυτό. Αν όμως τρώτε ένα ολόκληρι κέικ μόνοι σας κάθε βράδυ, επειδή βαριέστε ή είστε στεναχωρημένοι, τότε αυτό μπορεί να είναι πρόβλημα και να χρειάζεστε βοήθεια από κάποιον ειδικό και όχι από το διαδίκτυο.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.