WELL BEING

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: 5 παρενέργειες τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε πριν την ξεκινήσετε


Τζουλιάννα Καρνέζη

8 Σεπτεμβρίου 2023

Δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων: 5 παρενέργειες τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε πριν την ξεκινήσετε
unsplash
Εάν σκέφτεστε ότι μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, τότε συνεχίστε την ανάγνωση.

Όσον αφορά τους υδατάνθρακες, ακούμε συχνά αρνητικά πράγματα γι αυτούς, όπως το ότι αυξάνουν την πείνα, δυσκολεύουν την απώλεια βάρους και προκαλούν υπνηλία . Αλλά δεν είναι όλα αλήθεια. Οι υδατάνθρακες χρησιμεύουν ως η κύρια πηγή ενέργειας του σώματός σας και βοηθούν στην παροχή πολλών βιταμινών και μετάλλων. Γι αυτό εάν αποφεύγετε τους υδατάνθρακες ή να ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες με σκοπό την απώλεια βάρους, μπορεί να αντιμετωπίσετε κάποια προβλήματα υγείας μακροπρόθεσμα.

Γιατί χρειαζόμαστε υδατάνθρακες;

Ένα από τα τρία σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργεί σωστά είναι οι υδατάνθρακες. Δίνουν στο σώμα γλυκόζη, η οποία στη συνέχεια μετατρέπεται σε ενέργεια για τη διατήρηση των σωματικών λειτουργιών και της φυσικής δραστηριότητας.

Ωστόσο, πολλά σχήματα διατροφής υποστηρίζουν τη μείωση ή ακόμα και την πλήρη αποφυγή των υδατανθράκων, με σκοπό την απώλεια βάρους ή τη βελτίωση της υγείας. Και ενώ η μείωση των υδατανθράκων μπορεί να έχει ορισμένα πλεονεκτήματα, ωστόσο ότι η πλήρης αποφυγή μπορεί να είναι επιβλαβής για το σώμα μας.

Επίσης, ο περιορισμός των υδατανθράκων συνδέεται με μειωμένη μακροζωία, ενώ οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών και των οσπρίων, προσφέρουν πολλαπλά οφέλη.

Παρενέργειες μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων

Κόπωση

Η έλλειψη ενέργειας είναι από τις πιο σημαντικές συνέπειες της διακοπής των υδατανθράκων. Το σώμα χρειάζεται υδατάνθρακες ως κύρια πηγή ενέργειας. Διαφορετικά, πρέπει να καταφύγει σε άλλες πηγές όπως το λίπος και την πρωτεΐνη. Ενώ αυτή η διαδικασία, γνωστή ως κέτωση, μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, προκαλεί επίσης κόπωση και υπνηλία. Και αυτό μπορεί να κάνει δύσκολη τη συγκέντρωση και την εκτέλεση καθημερινών καθηκόντων, όπως η άσκηση, κάτι που κάνει την έλλειψη ενέργειας ακόμη χειρότερη.

Αυξημένη πείνα

Η αποφυγή των υδατανθράκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένα αισθήματα πείνας. Οι υδατάνθρακες είναι απαραίτητοι για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και χωρίς αυτούς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μπορεί να πέσουν, προκαλώντας πείνα και λαχτάρα για άλλες πηγές γλυκόζης, όπως η ζάχαρη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και αύξηση βάρους, κάτι που μπορεί να αναιρέσει τα πιθανά οφέλη μιας δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων.

Δυσκοιλιότητα

Μια άλλη παρενέργεια της αποφυγής των υδατανθράκων είναι η δυσκοιλιότητα. Οι υδατάνθρακες παρέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και διατηρούν την ομαλή κίνηση των εντέρων. Χωρίς αρκετές φυτικές ίνες, μπορεί να αντιμετωπίσετε δυσκοιλιότητα, φούσκωμα και άλλα πεπτικά προβλήματα.

Εγκεφαλική ομίχλη

Εάν δεν τρώτε αρκετούς υδατάνθρακες, ο εγκέφαλός σας δεν θα λάβει την απαραίτητη ποσότητα γλυκόζης για να διατηρήσει τη διάθεση και την ψυχική ευεξία. Ως εκ τούτου, μπορείτε να αντιμετωπίσετε εναλλαγές στη διάθεση και προβλήματα ύπνου, καθώς το σώμα σας προσπαθεί να διατηρήσει φυσιολογικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Διατροφική ανεπάρκεια

Η αποφυγή των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια θρεπτικών συστατικών . Οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε πολλά τρόφιμα που περιέχουν επίσης άλλα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα. Όταν αποφεύγετε αυτά τα τρόφιμα, μπορεί να χάσετε αυτά τα θρεπτικά συστατικά, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από προβλήματα υγείας.

Jenny.Gr
pexels

Γνωρίστε τη διαφορά μεταξύ υγιεινών και ανθυγιεινών υδατανθράκων

Το θέμα με τους υδατάνθρακες είναι διπλό: πρώτον, τι είδους υδατάνθρακες είναι προτιμότερο να τρώτε και δεύτερον, πόση ποσότητα πρέπει να λαμβάνετε κάθε μέρα. Επίσης μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είναι ανθυγιεινή, όπως και η κατανάλωση πάρα πολλών υδατανθράκων .

Πριν εντάξετε τους υδατάνθρακες στη διατροφή σας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν δύο τύποι υδατανθράκων: απλοί και σύνθετοι. Οι απλοί υδατάνθρακες είναι η ζάχαρη, ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι το άμυλο και οι φυτικές ίνες. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι χρειάζεστε περισσότερους σύνθετους υδατάνθρακες στην τακτική διατροφή σας.

Για να καλύψετε τις καθημερινές σας ανάγκες σε σύνθετους υδατάνθρακες, μπορείτε να τρώτε λαχανικά, φρούτα,, σπόρους, ξηρούς καρπούς.

Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων μπορεί να είναι χρήσιμες, αλλά η διακοπή όλων των υδατανθράκων μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία μας. Προκειμένου το σώμα μας να συνεχίσει να λειτουργεί όσο το δυνατόν καλύτερα, είναι σημαντικό να βεβαιωθούμε ότι εξακολουθούμε να καταναλώνουμε μια ισορροπημένη διατροφή.

Ως εκ τούτου, συνιστάται να μιλήσετε με έναν ειδικό πριν ξεκινήσετε οποιεσδήποτε δραστικές αλλαγές στη διατροφή, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης της πρόσληψης υδατανθράκων.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.