WELL BEING

7 κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το υψηλό σπλαχνικό λίπος


Τζουλιάννα Καρνέζη

9 Δεκεμβρίου 2023

7 κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το υψηλό σπλαχνικό λίπος
unsplash
Σε έναν κόσμο που συχνά προσηλώνεται στην εξωτερική εμφάνιση και όχι στην εσωτερική υγεία, ο βαθύς αντίκτυπος της παχυσαρκίας και του υψηλού σπλαχνικού λίπους στην ευημερία μας συχνά κρύβεται.

Οι άνθρωποι συχνά έχουν εμμονή με την απώλεια λίπους βάρους και δεν γνωρίζουν ότι αυτό είναι κάτι που δεν αφορά μόνο ​​ την απλή απώλεια βάρους και την εξωτερικήεμφάνιση. Και δεν μιλάω για το λίπος της κοιλιάς, αλλά γι αυτό που περιβάλλει τα όργανα μας, το οποίο δεν μπορείτε να το δείτε, αλλά είναι ο ένοχος για διάφορα προβλήματα υγείας και ονομάζεται σπλαχνικό λίπος.

Έτσι, προτού αναλύσω τους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος, ας διαφοροποιήσουμε δύο τύπους λιπών για να θέσουμε τα θεμέλια και να σας βοηθήσω να το κατανοήσετε καλύτερα.

Τι είναι το σπλαχνικό λίπος και σε τι διαφέρει από το υποδόριο λίπος (το λίπος που περιβάλλει την κοιλιά σας);

Το σπλαχνικό λίπος μπορεί να βρεθεί βαθιά μέσα στα κοιλιακά τοιχώματα. Είναι αυτό που τυλίγει τα όργανά σας. Και ενώ το μέτριο σπλαχνικό λίπος είναι αρκετά υγιές, γιατί προστατεύει τα όργανά σας. Ωστόσο, το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος μπορεί να είναι επιζήμιο για την υγεία σας, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα, όπως διαβήτη, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακές παθήσεις.

Το σπλαχνικό λίπος συχνά συγχέεται με το υποδόριο λίπος. Ωστόσο, αυτά τα δύο είναι διαφορετικά. Ενώ το πρώτο, όπως αναφέραμε παραπάνω περιβάλλει τα όργανα, το υποδόριο λίπος είναι το αποθηκευμένο λίπος κάτω από το δέρμα σας, αυτό που μπορείτε να αγγίξετε και να αισθανθείτε. Τόσο το σπλαχνικό όσο και το υποδόριο λίπος κάνουν τον κοιλακό λίπος.

Πώς σχηματίζεται το σπλαχνικό λίπος;

Ορισμένοι παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και τη γενετική μπορεί να προκαλέσουν σπλαχνικό λίπος. Παρόλο που η γενετική αποφασίζει πού και πώς αποθηκεύετε το λίπος, περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής επηρεάζουν την ποσότητα λίπους που αποθηκεύετε.

Κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται με το υψηλό σπλαχνικό λίπος

Διαβήτης

Υπάρχουν αρκετές ιατρικές καταστάσεις που παραβλέπουμε μόνο και μόνο επειδή έχουν γίνει πιο συχνές από ποτέ. Ο διαβήτης είναι μια τέτοια ασθένεια που επηρεάζει σημαντικό αριθμό ανθρώπων. Δυστυχώς, το σπλαχνικό λίπος μπορεί να είναι η κύρια αιτία διαβήτη.

Σύμφωνα με μελέτες, το σπλαχνικό λίπος παράγει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται πρωτεΐνη 4 που δεσμεύει τη ρετινόλη. Αυτή η πρωτεΐνη αυξάνει την αντίσταση στην ινσουλίνη στο σώμα, οδηγώντας τελικά σε αυξημένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Και αυτό μπορεί να προκαλέσει διαβήτη.

Στεφανιαία νόσο

Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος περιβάλλει τα όργανά σας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, οδηγώντας σε μια σειρά από καρδιαγγειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της στεφανιαίας νόσου.

Υπέρταση

Η υπέρταση, που ονομάζεται επίσης υψηλή αρτηριακή πίεση, σχετίζεται με υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους. Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα υψηλής αρτηριακής πίεσης, η οποία είναι μια από τις βασικές αιτίες για καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μεταβολικό σύνδρομο

Το σπλαχνικό λίπος είναι ένα μέρος του μεταβολικού συνδρόμου, ένα σύμπλεγμα καταστάσεων που περιλαμβάνει υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλό σάκχαρο στο αίμα, μη φυσιολογικά επίπεδα χοληστερόλης και κοιλιακή παχυσαρκία. Το μεταβολικό σύνδρομο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου και διαβήτη τύπου 2.

Κίνδυνος καρκίνου

Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα υψηλά επίπεδα σπλαχνικού λίπους μπορεί να σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του μαστού και του καρκίνου του παγκρέατος. Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από αυτή τη συσχέτιση βρίσκονται ακόμη υπό διερεύνηση.

Ηπατική νόσο

Το υπερβολικό σπλαχνικό λίπος μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος (NAFLD), μιας κατάστασης κατά την οποία το λίπος συγκεντρώνεται στο ήπαρ. Η NAFLD μπορεί να εξελιχθεί σε πιο σοβαρές μορφές, όπως η μη αλκοολική στεατοηπατίτιδα (NASH), η οποία μπορεί να προκαλέσει ηπατική κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια.

Υπνική άπνοια

Το σπλαχνικό λίπος έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο υπνικής άπνοιας, μια κατάσταση κατά την οποία η αναπνοή σταματά επανειλημμένα και ξεκινάει κατά τη διάρκεια του ύπνου. Η υπνική άπνοια σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων και της μειωμένης γνωστικής λειτουργίας.

Jenny.Gr
unsplash

Πώς θα καταλάβετε εάν έχετε υπερβολικό σπλαχνικό λίπος

Καθώς το σπλαχνικό λίπος δεν μπορεί να φανεί, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε εάν έχετε περισσότερο απο τα φυσιολογικά επίπεδα. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι το σπλαχνικό λίπος αποτελεί περίπου το 10% του σωματικού σας λίπους. Και μπορείτε να το υπολογίσετε μαθαίνοντας το συνολικό ποσοστό σωματικού λίπους και στη συνέχεια αφαιρώντας το 10%. Σε περίπτωση που το ποσοστό σωματικού σας λίπους είναι υψηλότερο από το συνιστώμενο, τότε είναι πολύ πιθανό το εύρος του σπλαχνικού λίπους σας να είναι υπερβολικό.

Πώς να μειώσετε το σπλαχνικό λίπος

Η διατήρηση ενός υγιούς επιπέδου σπλαχνικού λίπους είναι ζωτικής σημασίας για τη συνολική ευεξία. Οι κίνδυνοι που σχετίζονται με το υψηλό σπλαχνικό λίπος, συμπεριλαμβανομένων των καρδιαγγειακών παθήσεων, του διαβήτη και διαφόρων άλλων καταστάσεων υγείας, υπογραμμίζουν τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Η τακτική άσκηση, η ισορροπημένη διατροφή και η διαχείριση του στρες είναι βασικά συστατικά για τη μείωση του σπλαχνικού λίπους και τον μετριασμό των σχετικών κινδύνων για την υγεία. Όπως συμβαίνει με οποιαδήποτε ανησυχία που σχετίζεται με την υγεία, συνιστάται να συμβουλευτείτε επαγγελματίες υγείας για εξατομικευμένη καθοδήγηση και παρεμβάσεις. Η προτεραιότητα στον υγιεινό τρόπο ζωής μπορεί να συμβάλει όχι μόνο στη μείωση του σπλαχνικού λίπους αλλά και στη συνολική υγεία και μακροζωία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.