WELL BEING

Θα κρυώσεις αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά; Η επιστήμη απαντά


JTeam

19 Δεκεμβρίου 2023

Θα κρυώσεις αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά; Η επιστήμη απαντά
Pexels/ Polina Tankilevitch
Τελικά, πόσο ισχύει αυτός ο μύθος;

Η αλήθεια είναι ότι ο χειμερινός καιρός και το κρύο δημιουργούν ένα «γόνιμο» περιβάλλον για τα μικρόβια. Ορισμένες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να βοηθήσουν τον ιό της γρίπης να επιβιώσει καλύτερα, καθώς και να επηρεάσουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Σύμφωνα με την Washington Post, το σύνολο των ερευνών αποδεικνύει ότι πράγματι «η ευαισθησία σε ιογενή λοίμωξη διπλασιάζεται περίπου όσο πέφτει η θερμοκρασία, ακόμη και μόνο κατά 5 βαθμούς» Κελσίου.

Αυτό, όμως, σημαίνει ότι εάν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά, θα αρρωστήσεις;

Ο μύθος καταρρίπτεται

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Λοιμωδών Νοσημάτων της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, «δεν μπορείς να κολλήσεις κάποιο κρυολόγημα μόνο και μόνο επειδή βγαίνεις έξω στο κρύο». «Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ για το βγει κάποιος έξω με βρεγμένα μαλλιά», σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας στην Washington Post. «Θα ανησυχούσα για να βεβαιωθώ ότι είναι προστατευμένος από τα πράγματα που γνωρίζουμε ότι μπορεί να είναι πολύ σοβαρά».

Οι ειδικοί τονίζουν ότι κάποιοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να αρρωστήσουν τον χειμώνα, αλλά όχι επειδή περνούν χρόνο έξω στο κρύο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο. «Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι άνθρωποι συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους», όπου υπάρχει κακός εξαερισμός, δήλωσε η Μόνικα Γκάντι, ειδικός σε θέματα μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, στο Σαν Φρανσίσκο. Ως αποτέλεσμα, αυτή η εγγύτητα σε μέλη της οικογένειας και φίλους κατά την περίοδο του κρυολογήματος και της γρίπης «αυξάνει την έκθεση στους ιούς από την αλληλεπίδραση με τους άλλους», είπε.

Συμπέρασμα

Δεν μπορείς να αρρωστήσεις απλώς και μόνο επειδή βγαίνεις έξω στο κρύο με βρεγμένα μαλλιά. Πρέπει να έρθεις σε επαφή με έναν ιό κρυολογήματος ή γρίπης, για να συμβεί αυτό. Ωστόσο, οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να σε κάνουν πιο ευάλωτο σε μια λοίμωξη, όταν εκτίθεσαι σε ορισμένα μικρόβια.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.