WELL BEING

Πώς θα βελτιώσεις την υγεία σου το 2024, χωρίς να προσπαθήσεις πολύ


JTeam

4 Ιανουαρίου 2024

Πώς θα βελτιώσεις την υγεία σου το 2024, χωρίς να προσπαθήσεις πολύ
Unsplash/Noah Buscher
Μερικά wellness tips για το 2024

Το νέο έτος έχει ξεκινήσει και πλέον είναι η κατάλληλη στιγμή για να κάνεις μερικές αλλαγές ή να πάρεις αποφάσεις ώστε να βελτιώσεις την υγεία και την ευεξία σου. Και ναι, ίσως αυτό σου μοιάζει με μια ακόμα προσθήκη στην ατελείωτη, εξαντλητική λίστα με τα «to do» του 2024.

Αλλά, δεν χρειάζεται κανένας πανικός και κανένα άγχος. Το να βελτιώσεις την υγεία σου είναι πιο εύκολο ό,τι νομίζεις – και δεν απαιτεί πάντα κόπο. Ακόμα και οι πιο μικρές αλλαγές, όπως το να κοιμάσαι περισσότερο, να ασκείσαι τακτικά (χωρίς να πηγαίνεις γυμναστήριο) και να απολαμβάνεις τα πιο μικρά πράγματα στη ζωή, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ακολουθούν μερικά wellness tips για να βελτιώσεις την υγεία σου το 2024, χωρίς να προσπαθήσεις πολύ

Μείνε δραστήριος, χωρίς να πας γυμναστήριο

Δεν θέλεις να πας γυμναστήριο; Κανένα πρόβλημα. Το σημαντικό είναι να παραμείνεις δραστήριος στην καθημερινή σου ζωή, με οποιονδήποτε τρόπο. Μπορείς να γυμναστείς ακόμα και τη στιγμή που καθαρίζεις το σπίτι, τη στιγμή που πηγαίνεις (με τα πόδια) για ψώνια, όταν ανεβαίνεις τη σκάλα στο σπίτι σου ή στο μετρό, και γενικότερα με καθημερινές κινήσεις - και μηδενικό κόπο.

Δώσε έμφαση στις «μικρές» στιγμές χαράς

Μικρές στιγμές χαράς, όπως η κουβέντα με έναν άγνωστο, το να παρατηρήσεις για λίγα λεπτά την ομορφιά της φύσης ή το να βγεις μια βόλτα το πρωί, μπορούν να κάνουν τη διαφορά στην ευημερία σου.

Γίνε πιο δημιουργικός

Η μοναξιά συνδέεται με κάθε είδους προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου κινδύνου καρδιακών προσβολών και άνοιας. Και η σφυρηλάτηση νέων κοινωνικών δεσμών - ακόμη και με περιστασιακούς γνωστούς μπορεί να την αντιμετωπίσει. Πώς μπορείς, όμως, να ξεφύγεις από τη μοναξιά; Μέσω της δημιουργικότητας. Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν ένα άτομο ασχολείται με κάθε μορφή τέχνης, εμφανίζει μειωμένη την ορμόνη του στρες και έχει αυξημένες τις ορμόνες της ευτυχίας. Και μην μπερδεύεσαι, δημιουργική μπορεί να είναι κάθε πράξη, όπως το μαγείρεμα, η κηπουρική, ακόμη και το μουτζούρωμα.

Περιόρισε τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα από τη διατροφή σου

Διάβασε μία φορά τα συστατικά που περιέχει το αγαπημένο σου σνακ και ίσως δεις κάποια πράγματα που σίγουρα δεν έχεις αποθηκεύσει ποτέ στο ντουλάπι της κουζίνας σου. Γενικότερα, η κατανάλωση πολλών υπερεπεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα αναψυκτικά ή τα συσκευασμένα γλυκά, συνδέεται με προβλήματα υγείας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και οι καρδιακές παθήσεις. Και οι περισσότεροι από εμάς τρώμε πιθανότατα περισσότερα από αυτά τα τρόφιμα από ό,τι νομίζουμε.

Κοιμήσου περισσότερο

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν εκτιμούν πλήρως τη σημασία του ύπνου. Αλλά ο ύπνος, μαζί με τη διατροφή και την άσκηση, αποτελεί το θεμέλιο της καλής υγείας. Οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται επτά ή περισσότερες ώρες τη νύχτα και να έχουν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Το ιδανικό είναι να δημιουργήσεις μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο και να κάνεις το περιβάλλον σου όσο πιο άνετο και ήρεμο μπορείς.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.