Το άγχος υπάρχει έντονα στην καθημερινότητά μας και το ποσοστό των ανθρώπων που ταλαιπωρείται από αυτό, είτε σε μεγάλο είτε σε μικρό βαθμό, κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, είναι συχνό φαινόμενο να μένουμε στο σπίτι μας, μη έχοντας καμία διάθεση για τίποτα, παραγγέλνοντας junk food.
Μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, ισχυρίστηκε πως η κατανάλωση μπέργκερ, σαμόσα και γενικότερα junk food τείνει να αυξάνει το επίπεδο του άγχους, όταν διανύουμε μια περίοδο με έντονο στρες. Μετά από τεστ που έγιναν σε ζώα, παρατηρήθηκε ότι μια διατροφή υψηλή σε λιπαρά διαταράσσει τα βακτήρια του εντέρου και αλλάζει τις χημικές ουσίες του εγκεφάλου με τρόπο που προκαλεί άγχος.
Τα ευρήματα της έρευνας, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Biological Research, υποστηρίζουν ότι το να τρώμε λιπαρές τροφές μπορεί προσωρινά να μας χαρίσει μια απόλαυση, όμως, εν τέλει, επιδρά αρνητικά στην ψυχική υγεία μας, δημιουργώντας μας περισσότερο άγχος.
Στην εν λόγω μελέτη, συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα από ζώα που έτρωγαν λιπαρές τροφές καθημερινά με όσα λάμβαναν συγκεκριμένες μη λιπαρές τροφές. Πέρα από την αύξηση του βάρους, παρατηρήθηκαν αλλαγές και στον οργανισμό τους.
Οι ερευνητές τονίζουν, όμως, ότι δεν είναι όλα τα λίπη επιβλαβή για την υγεία μας. Τα υγιή λίπη, όπως αυτά που βρίσκονται στα ψάρια, το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους, είναι αντιφλεγμονώδη και ευεργετικά για τον εγκέφαλο. Συνεπώς, η κατανάλωσή τους κρίνεται απαραίτητη για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.