WELL BEING

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για δύσκολα θέματα: 5 φράσεις που λένε οι γονείς με υψηλό EQ


JTeam

12 Νοεμβρίου 2024

Πώς να μιλήσεις στο παιδί σου για δύσκολα θέματα: 5 φράσεις που λένε οι γονείς με υψηλό EQ
Unsplash
Κι όμως αυτές οι φράσεις μπορούν να κάνουν τη διαφορά

Οι γονείς έρχονται αντιμέτωποι με πολλές προκλήσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της βρεφικής, παιδικής και εφηβικής ηλικίας των παιδιών τους και καλούνται να τις αντιμετωπίσουν με έντεχνο τρόπο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό, συνεπώς απαιτεί άλλη συμπεριφορά και διαχείριση και έτσι οι συγκρίσεις είναι περιττές.

Ωστόσο, όσο διαφορετικά κι αν είναι τα παιδιά, οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν πως οι γονείς πρέπει να ακολουθούν μια κοινή γραμμή, όταν κληθούν να θίξουν σοβαρά θέματα. Ειδικότερα, υπάρχουν 5 φράσεις που προτείνουν σε όλους τους γονείς να χρησιμοποιούν, όταν πρόκειται να αναφερθούν σε δύσκολα, στενάχωρα ή σημαντικά ζητήματα.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, αυτές οι φράσεις μπορούν να καλλιεργήσουν εμπιστοσύνη, να μειώσουν τον φόβο και να βελτιώσουν τη σύνδεση και την επικοινωνία ανάμεσα σε ένα γονιό και το παιδί του.

Jenny.Gr
Freepik

5 φράσεις θα σε βοηθήσουν να μιλήσεις στο παιδί σου για δύσκολα θέματα

1.Έχω κάτι σημαντικό να σου πω

Η κίνηση να προειδοποιήσεις το παιδί σου ότι θα ακολουθήσει μια σημαντική συζήτηση είναι σοφή, διότι με αυτόν τον τρόπο προετοιμάζεται το νευρικό σύστημά του. Το βοηθά να κατανοήσει πως η κουβέντα που έπεται είναι διαφορετική και ενδεχομένως αφορά σε ένα σοβαρό θέμα, συνεπώς απαιτείται άλλο είδος προσοχής.

2.Θέλω να ξέρεις ότι μπορούμε να μιλήσουμε γι’ αυτό το θέμα

Το παιδί τα πρώτα χρόνια της ζωής του ακούει και πράττει σύμφωνα με το παράδειγμα που βλέπει από τους γονείς του. Το ίδιο ισχύει για τις σκέψεις και τα συναισθήματά του. Αν θεωρήσει πως ένα θέμα είναι ταμπού, μπορεί να το κρατήσει για εκείνον, να κλειστεί στον εαυτό του και ενδεχομένως να εμπιστευτεί μία αναξιόπιστη ή ανακριβή πηγή. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να καλλιεργήσεις την εμπιστοσύνη και να το βοηθήσεις να καταλάβει πως είσαι ανοιχτός στην επικοινωνία και τη συζήτηση. Μόνο αν κερδίσεις την εμπιστοσύνη του, θα μπορέσεις να τρυπώσεις στις σκέψεις του και να εκφράσεις τη γνώμη σου για θέματα που το απασχολούν.

3.Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά

Όλα τα συναισθήματα είναι αποδεκτά κι όλα είναι εντάξει. Οι άνθρωποι τείνουμε να βιώνουμε μια γκάμα συναισθημάτων, τα οποία προέρχονται και βασίζονται σε συγκεκριμένες συνθήκες. Όταν μας συμβαίνει κάτι δυσάρεστο είναι λογικό να αισθανόμαστε θλιμμένοι ή θυμωμένοι και αντίθετα όταν συμβαίνει κάτι χαρούμενο είναι επίσης λογικό να είμαστε ενθουσιασμένοι και ευτυχισμένοι. Και μπορεί τα θετικά συναισθήματα να τα διαχειριζόμαστε όλοι με ευκολία, ωστόσο δε συμβαίνει το ίδιο και με τα αρνητικά. Οι γονείς πρέπει να μάθουν στο παιδί τους να αντιμετωπίζει τα δυσάρεστα συναισθήματα κι όχι να τα αποφεύγει, διότι έτσι η πληγή θα παραμένει πάντα ανοιχτή.

4.Μπορούμε να επιλέξουμε

Όταν νιώθεις ότι είσαι σε ένα αδιέξοδο ή βρίσκεται σε μια περίπλοκη κατάσταση, καλό θα ήταν να δώσεις στο παιδί σου το δικαίωμα της επιλογής. Δίνοντάς του χώρο να εκφράσει την άποψή του, αισθάνεται ότι έχει κάποιο είδος ελέγχου. Παράλληλα, μαθαίνει τη συμπερίληψη, αλλά πώς να επαναφέρει την τάξη μέσα σε μια χαοτική κατάσταση. Η κίνηση να του παρέχεις επιλογές, όπως και η χρήση του πληθυντικού αριθμού, δημιουργούν μια αίσθηση ασφάλειας και ομαδικότητας.

5.Θα το ξεπεράσουμε μαζί

Όταν καλείσαι να αντιμετωπίσεις μια δύσκολη κατάσταση, βρίσκεις μια εσωτερική δύναμη που δεν ήξερες ότι υπάρχει. Τα άσχημα γεγονότα φέρνουν πιο κοντά τις οικογένειες και ενισχύουν τους δεσμούς σύνδεσης. Τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν πως δεν είναι μόνα σε αυτό τον κόσμο, αλλά έχουν στο πλευρό τους την οικογένειά τους, που πάντα θα τα προστατεύει. Εστίασε, λοιπόν, στη δημιουργία αναμνήσεων που ενισχύουν τη χαρά και την ανθεκτικότητα και φρόντισε να του υπενθυμίζεις πως πάντα θα έχει έναν σύμμαχο στο πλευρό του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.