WELL BEING FITNESS

#FitbyMike 6 συνήθειες για να είσαι υγιής και fit 12 μήνες τον χρόνο


11 Φεβρουαρίου 2016

Είναι γεγονός ότι  ο σύγχρονος άνθρωπος  έχει υιοθετήσει έναν αντισυμβατικό τρόπο ζωής μακριά από την ίδια του την φύση. Για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος έπρεπε να επιβιώσει από το απαιτητικό και δύσκολο περιβάλλον στο οποίο ζούσε. Καθημερινά λοιπόν καλούνταν να κυνηγήσει, να τρέξει, να σκαρφαλώσει, να κουβαλήσει και γενικότερα να χρησιμοποιήσει το σώμα του ώστε να καταφέρει να επιζήσει. Το ανθρώπινο σώμα κάνει όλα τα παραπάνω  για  περίπου 7 εκατομμύρια χρόνια. Τα τελευταία  σχεδόν 50 χρόνια όμως οι καθημερινές  μας συνήθειες  έχουν αλλάξει ριζικά. Από το τι τρώμε  έως το πόσο δραστήριοι  είμαστε σε καθημερινή βάση έχει επαναπροσδιοριστεί από το σύγχρονο τρόπο ζωής.

Έχεις αναλογιστεί πόσες ώρες κάθεσαι κάθε μέρα; Σε ένα γραφείο, σε ένα θρανίο, στο λεωφορείο, στο μετρό, στο αυτοκίνητο, στο μηχανάκι στον καναπέ και στο παγκάκι…

Έχεις σκεφτεί τι τρως και τι πίνεις καθημερινά; Μια σοκολάτα, μια μπουγάτσα, ένα sandwich, ένα burger, μια τυρόπιτα, ένα σουβλάκι, ένα αναψυκτικό, ένα συμπυκνωμένο χυμό φρούτων αλλά καθόλου ή ελάχιστο νερό…

Όλα έχουν υποστεί μια επεξεργασία (με τον έναν η άλλο τρόπο) και σίγουρα το DNA μας καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά. Ήρθε η ώρα λοιπόν να πάρουμε τα πράγματα στα σοβαρά και να υιοθετήσουμε συνήθειες που θα μας βοηθήσουν να αλλάξουμε άμεσα και γρήγορα  όχι μόνο την εμφάνιση αλλά και την υγεία μας.

  1. Κινήσου περισσότερο. Αναλογίσου πόσες ώρες  είσαι ακίνητος κάθε μέρα. Σήκω από την καρέκλα σου και χρησιμοποίησε το σώμα σου. Προσπάθησε να βάλεις  καθημερινή δραστηριότητα  στο πρόγραμμα σου όσο δύσκολο και πιεσμένο μπορεί να είναι αυτό. Πάντα υπάρχει περιθώριο, έστω και 10 λεπτά, για έξτρα δραστηριότητα. Πχ. Απέφυγε να χρησιμοποιείς  το ασανσέρ ακόμα κι αν πηγαίνεις στον 3ο όροφο. Αν έχεις να διανύσεις μια απόσταση μικρή μην χρησιμοποιείς το αυτοκίνητο σου η κάποιο άλλο μεταφορικό μέσον… απλά περπάτα!
  2. Επέλεξε ένα hobby που σε ελκύει και γενικότερα αθλήσου συστηματικά. CrossFit, χορός, γυμναστήριο, κολύμβηση ή οποιοδήποτε άλλο άθλημα θα βοηθήσουν να είσαι υγιής και σε φόρμα. Μια βόλτα στο πάρκο, στο βουνό ή στο γήπεδο της περιοχής σου για τρέξιμο θα φέρει εκπληκτικά αποτελέσματα. Για αυτούς που δεν έχουν καθόλου χρόνο αλλά παρόλα αυτά είναι αποφασισμένοι  μπορούν κάθε πρωί μόλις σηκωθούν από το κρεβάτι τους, πριν πάρουν πρωινό να εκτελούν  30 Jumping  Jaks . Στην αρχή κάθε νέας εβδομάδας  μπορούν να προσθέτουν 5 Jumping  Jaks. - How to video here.
  3. Κράτα σημειώσεις από την διατροφή σου καθημερινά. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείς στο τέλος της εβδομάδας ή και του μήνα να έχεις μια σωστή εικόνα της διατροφής σου. Έτσι μπορείς να ελέγξεις καλύτερα όχι μόνο την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων αλλά και την ποιότητα  του φαγητού σου.
  4. Προσπάθησε να κάνεις μικρά και συχνά ποιοτικά γεύματα. Τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα στην καθημερινή πρόσληψη θερμίδων οδηγούν στο “μπλοκάρισμα του μεταβολισμού”. Η διατήρηση μια σταθερής πρόσληψης θερμίδων μοιρασμένη σωστά σε όλη την διάρκεια της μέρας πάντα από καλές και υγιεινές τροφές θα επιφέρει επίσης μεγάλη διαφορά στο σώμα σου.
  5. Επέλεξε ακατέργαστες τροφές. Μια τροφή όσο λιγότερο επεξεργασμένη είναι τόσο καλύτερη είναι για το σώμα σου. Μαύρο ρύζι αντί για άσπρο, φρέσκο-στυμμένος  χυμός πορτοκαλί  αντί για συμπυκνωμένος, μαύρο ψωμί αντί για άσπρο είναι λίγα από τα παραδείγματα που ερχόμαστε να επιλέξουμε στην καθημερινότητα μας.
  6. Πιες νερό καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας. Απέφυγε τα αναψυκτικά και το αλκοόλ. Εάν φτάσεις να διψάσεις ήδη η αφυδάτωση θα έχει αρχίσει να επηρεάζει αρνητικά τον μεταβολισμό σου. Το να πίνουμε νερό έχει τόσα ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία μας που η διαφορά θα φανεί από την πρώτη κιόλας μέρα.
Info: CrossFit North Zone www.crossfitnorthzone.com Facebook Page

COACH Μιχάλης Μυλωνάκης: Ο Μιχάλης είναι πτυχιούχος ΤΕΦΑΑ του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ( τμήμα Σερρών) και Μεταπτυχιακού (MSc) από το Loughborough University της Αγγλίας. Το πάθος του για την γυμναστική ξεκίνα από τα μέσα της δεκαετίας του 90 σαν αθλητής στίβου στα 100 & 200 μέτρα με διακρίσεις τόσο σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο. Με πάνω από 10 χρόνια εμπειρίας στον χώρο του Fitness o Μιχάλης τα τελευταία 4 χρόνια δραστηριοποιείται αποκλειστικά με το Personal Training και το CrossFit. Έχει παρακολουθήσει σεμινάρια Ολυμπιακής άρσης βαρών, προπονητικής, μυϊκής ενδυνάμωσης, λειτουργικής προπόνησης και Personal Training τόσο σε Ελλάδα και εξωτερικό. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής CrossFit και κάτοχος των παρακάτω πιστοποιήσεων: CrossFit Level 2 Trainer CrossFit Level 1 Trainer CrossFit Mobility CrossFit Endurance Running CrossFit Weightlifting CrossFit Judges

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.