WELL BEING FITNESS

#FitDiary: "Δοκίμασα 5 στάσεις της yoga και δεν έχω πια αϋπνίες"


ΝΙΚΗ ΧΑΓΙΑ

6 Φεβρουαρίου 2017

sleep-yoga.jpg

Και εδώ είναι που έρχεται η yoga και με έναν ιδιοφυή τρόπο μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε καλύτερα σχεδόν αμέσως, αλλά συγχρόνως εντοπίζει τη ρίζα του προβλήματος, πράγμα το οποίο βοηθά να ξορκίσουμε τους δαίμονες του παρελθόντος και να προχωρήσουμε σε ένα ευτυχισμένο και γεμάτο παρόν. Δεν μπορείτε να πείτε... πρόκειται για αξία ανεκτίμητη. 

Η yoga είναι ο απόλυτος μαχητής ενάντια στο στρες και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι μας παρέχει ένα ασφαλές ταξίδι προς την ηρεμία σε καθημερινή βάση. Το στρώμα της yoga είναι το δικό μας ιδιωτικό νησί, στο οποίο τα κινητά δεν λειτουργούν, τα άγχη και οι to do lists πηγαίνουν για λίγο στην άκρη και απλώς και μόνο παρατηρώντας την αναπνοή μας ερχόμαστε σε επαφή με το ίδιο μας το σώμα και βιώνουμε το παρόν χωρίς ο νους να τριγυρίζει από εδώ και από εκεί. 

Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο BioPsychoSocial Medicine το 2011 αποκάλυψε ότι η μακροπρόθεσμη πρακτική της yoga μπορεί να μειώσει αισθητά την κούραση, το συναίσθημα του φόβου και του θυμού, ενώ μια άλλη έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Applied Psychophysiology and Biofeedback λέει πως η yoga βοηθά στην αντιμετώπιση της χρόνιας αϋπνίας. Συγκεκριμένα, μελετητές του Harvard Medical School της Βοστόνης διαπίστωσαν πως οι ασκούμενοι σε yoga κάνουν καλύτερο ύπνο και είναι περισσότερο δραστήριοι όταν είναι ξύπνιοι.

Για εσάς, λοιπόν, που θέλετε να χαλαρώσετε και να κάνετε έναν ποιοτικό ύπνο, αυτές οι απλές asanas είναι ιδανικές. 

Η Στάση της Γάτας (Marjariasana)

Δίνει κινητικότητα στη σπονδυλική στήλη και στην πύελο. Ανακουφίζει από τους πόνους της ράχης και του αυχένα. Βοηθά στην εκμάθηση του συντονισμού αναπνοής και κίνησης. Ενεργοποιεί και ηρεμεί το νευρικό σύστημα. 

Η Στάση της Όρθιας Τσιμπίδας (Uttanasana)

Βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ξεκουράζει την καρδιά. Ανακουφίζει από νοητική και σωματική εξάντληση. Αναζωογονεί τα νεύρα στη σπονδυλική στήλη. Αιματώνει και θρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Ησυχάζει και γαληνεύει το νου. 

Η Στάση του Εμβρύου (Balasana)

Αποσυμπιέζει τους κατώτερους αυχενικούς και τους ανώτερους θωρακικούς σπονδύλους. Καταστέλλει ζαλάδες, κόπωση, δύσπνοια και μπορεί να θεραπεύσει αϋπνίες. 

Η Στάση της Λαμπάδας (Salamba Sarvangasana)

Φέρνει θερμότητα και αγνότητα στο λαιμό και βελτιώνει την καθαρότητα της φωνής. Είναι αντιγηραντική. Ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Διώχνει την αϋπνία. 

Η Στάση του Πτώματος (Savasana)

Επιταχύνει τη θεραπεία μετά από αρρώστια. Συντελεί στην αντιμετώπιση της υπέρτασης. Θεραπεύει ημικρανίες και πονοκεφάλους. Οδηγεί στον αναζωογονητικό ύπνο χωρίς όνειρα, διώχνει την αϋπνία. Διώχνει τη σωματική και νοητική κόπωση και ηρεμεί το συμπαθητικό νευρικό σύστημα. 

 

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.