AdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisementAdvertisement

WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Η μυρωδιά των νεογέννητων δημιουργεί εθισμό στις μητέρες και η επιστήμη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό


15 Μαρτίου 2019

filip-mroz-767365-unsplash.jpg

Ο δεσμός της μητέρας με το παιδί της είναι μοναδικός και πολλά πράγματα το υπενθυμίζουν. Ένα από αυτά είναι η χαρακτηριστική μυρωδιά των μωρών που μπορεί να εθίσει τις μαμάδες.

Διαβάστε εδώ: 4 τρόποι να διδάξετε τα παιδιά σας να εκτιμούν όλα όσα κάνετε για εκείνα

Αν κάποιοι βρίσκουν αυτή τη συνήθεια περίεργη, η πραγματικότητα είναι πως είναι πολύ συνηθισμένο φαινόμενο, αφού σχεδόν όλες οι μαμάδες ερωτεύονται τις μυρωδιές των παιδιών τους και η επιστήμη εξηγεί γιατί συμβαίνει αυτό.

Η μυρωδιά των νεογέννητων μωρών έχει εθιστική επίδραση στους εγκεφάλους των μαμάδων. Οι ορμόνες συνδέονται στενά με αυτό το φαινόμενο. Όταν η μητέρα αγκαλιάζει το μωρό της νιώθει ηρεμία, ευχαρίστηση και ευτυχία. 

Συγκεκριμένα μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology, μελέτησε την ιδιαίτερη σχέση μεταξύ μητέρας και του παιδιού της. Οι επιστήμονες μελέτησαν συνολικά 30 γυναίκες, 15 που είχαν γίνει πρόσφατα μαμάδες και 15 χωρίς παιδιά.

Διαβάστε εδώ: Κάντε αυτό το ψυχολογικό τεστ για να δείτε εάν πάσχετε από το σύνδρομο Impostor

Οι γυναίκες αυτές κλήθηκαν να εντοπίσου διαφορετικά είδη οσμών με τα μάτια τους καλυμμένα και οι ερευνητές εξέτασαν τον εγκέφαλο τους κάθε φορά που μύριζαν κάτι.  Ανάμεσα στις διαφορετικές μυρωδιές υπήρχε και μια πυτζάμα ενός μωρού. Οι νέες μαμάδες αναγνώρισαν αμέσως τη μυρωδιά, ενώ τη συγκεκριμένη στιγμή τα επίπεδα της ντοπαμίνης στον εγκέφαλο αυξήθηκαν.

Η ντοπαμίνη είναι μια οργανική ουσία που ανήκει στην οικογένεια των κατεχολαμινών. Στον εγκέφαλο δρα ως νευροδιαβιβαστής, μια ουσία που χρησιμοποιείται από τα νευρικά κύτταρα για να επικοινωνούν μεταξύ τους και να μεταφέρουν, από μια περιοχή του εγκεφάλου στην άλλη, συναισθήματα απόλαυσης και καλής διάθεσης. Ελέγχει τα κέντρα του εγκεφάλου που σχετίζονται με την απόλαυση και τη διάθεση για δράση και βοηθά στην συγκέντρωση.

Επίσης μόλις γεννηθεί ένα μωρό το σώμα της μητέρας λαμβάνει μεγάλη ποσότητα οξυτοκίνης, υψηλότερη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή στη ζωή της, μια ορμόνη που βοηθά στο να δημιουργηθούν και να εδραιωθούν δεσμοί αγάπης μεταξύ μητέρας και παιδιού.

Διαβάστε εδώ: Όσο διαμαρτυρόμαστε για τα προβλήματά μας τόσο περισσότερα προβλήματα θα έχουμε

Ο συνδυασμός λοιπόν της ντοπαμίνης με την οξυτοκίνη δημιουργεί έναν ισχυρό δεσμό ανάμεσα στη μητέρα και στο μωρό της. Το μητρικό ένστικτο μεγαλώνει και κάνει τη μητέρα να θέλει να είναι δίπλα στο παιδί της, ανεξάρτητα από τι συμβαίνει.

Όταν μια γυναίκα γίνεται μητέρα η ζωή της αλλάζει για πάντα. Τα παιδιά σας θα είναι πλέον η προτεραιότητά σας και δεν υπάρχει τίποτα που δεν θα κάνετε για να τα προστατέψετε. Η μυρωδιά των παιδιών σας θα είναι για εσάς μοναδική και συναρπαστική.

 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα