WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Αν έχεις αυτόν τον τύπο ενσυναίσθησης, ίσως είσαι πιο επικίνδυνος από έναν νάρκισσο ή ψυχοπαθή


JTeam

24 Μαρτίου 2022

Αν έχεις αυτόν τον τύπο ενσυναίσθησης, ίσως είσαι πιο επικίνδυνος από έναν νάρκισσο ή ψυχοπαθή
Πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι ένας νέος τύπος προσωπικότητας, παρόλο που έχει ομοιότητες με τα στοιχεία των ναρκισσιστών και των ψυχοπαθών, αποδεικνύεται πολύ πιο επικίνδυνος

Μία από τις πιο γνωστές θεωρίες για τα άτομα που ανήκουν στη «σκοτεινή τριάδα» του Μακιαβελισμού, της ψυχοπάθειας και του ναρκισσισμού, είναι ότι δεν έχουν ίχνος ενσυναίσθησης. Ακριβώς γι' αυτό οι άνθρωποι αυτοί γίνονται πιο επικίνδυνοι και ανταγωνιστικοί. Τα χαρακτηριστικά που συγκεντρώνουν στην προσωπικότητά τους μαζί με το γεγονός ότι αδιαφορούν για τα συναισθήματα των άλλων, τους κάνουν απρόβλεπτους κι επιθετικούς.

Σύμφωνα με μια έρευνα ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει πάντα στην πραγματικότητα. Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Personality And Individual Differences, διαπίστωσε ότι όσοι ανήκουν στη σκοτεινή αυτή τριάδα, έχουν συναισθηματική και γνωστική ενσυναίσθηση.

Η γνωστική ενσυναίσθηση είναι η ικανότητα να μοιραζόμαστε τα συναισθήματα των άλλων ανθρώπων ενώ η συναισθηματική είναι η ικανότητα να κατανοούμε το πώς σκέφτονται οι άλλοι γύρω μας. Οι επικεφαλής της μελέτης, Nadja Heym and Alexander Sumich, περιέγραψαν αυτά τα άτομα με τον όρο "dark empaths" και παρόλο που ανακάλυψαν ότι τείνουν να είναι λιγότερο επιθετικά από τα άτομα με τα κλασικά σκοτεινά χαρακτηριστικά μιας προσωπικότητας, κατέληξαν σε μια άλλη πλευρά τους που θα μπορούσε να είναι πολύ πιο σκοτεινή από τον ναρκισσισμό και την ψυχοπάθεια.

«Παρόλο που η επιθετικότητα των dark empaths δεν ήταν ίδια με των ατόμων που ανήκουν στο τριαδικό γκρουπ, το συνολικό προφίλ της προσωπικότητάς τους σε συνδυασμό με την ενσυναίσθησή τους και τις κοινωνικές τους δεξιότητες, τους κάνει πολύ πιο επικίνδυνους», γράφουν η Heym και ο Sumich για το The Conversation.

Όπως προσθέτουν: «Πιστεύουμε ότι αυτά τα άτομα γίνονται πολύ σκληρά και αδίστακτα αλλά μπορούν παράλληλα να περιορίσουν την επιθετικότητά τους». Αυτό σημαίνει ότι χειρίζονται πολύ πιο εύκολα τους άλλους, κυρίως επειδή μπορούν να κατανοήσουν τα συναισθήματα των άλλων, χρησιμοποιώντας τα εναντίον τους. Τους προσελκύουν επίσης πιο εύκολα και συχνά εμφανίζονται να είναι εντελώς ανειλικρινείς.

«Σε βομβαρδίζουν με αγάπη, σου φέρονται εκπληκτικά μπροστά στην οικογένειά σου και μοιάζουν οι τέλειοι σύντροφοι στα μάτια των άλλων αλλά όπως αποδεικνύεται, σε θέλουν μόνο γι' αυτό που τους δίνεις», εξηγεί η Heym. Η έρευνα βασίστηκε σε 1000 συμμετέχοντες κι έδειξε ότι τα άτομα με αυτού του είδους την ενσυναίσθηση είναι πιο εξωστρεφή κι έχουν περισσότερες νευρώσεις.

Αν δυσκολεύεσαι να τους αναγνωρίσεις, ξεχωρίζουν από τον θυμό τους, την εχθρικότητά τους ενώ σχεδόν πάντα θα τους πιάσεις να αμφισβητούν τον εαυτό τους και να κάνουν έντονη αυτοκριτική.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.