Tο Hautes Grecians επιστρέφει δυναμικά μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής απουσίας μέσα από ένα φιλανθρωπικό fashion event, που θα πραγματοποιηθεί στην Πέτρινη Αποθήκη του ΟΛΠ στον Πειραιά.
Ο μεγαλύτερος θεσμός Υψηλής Ραπτικής στην Ελλάδα το υδάτινο στοιχείο σε πρώτο πλάνο. Το νερό ως ενέργεια, ως θεραπευτική δύναμη, ως πηγή της ζωής και του πλούτου. Το νερό της θάλασσας που μας εξαγνίζει και μας ταξιδεύει. Η μαγεία του νερού σε συνδυασμό με το μοναδικό αττικό ηλιοβασίλεμα, θα δημιουργήσουν το φετινό σκηνικό του Hautes Grecians 2022.
Στόχος είναι και φέτος, να καταγραφούν στη μνήμη του κοινού υπέροχες εικόνες μόδας και ομορφιάς. Το Hautes Grecians 2022 προσκαλεί για μία ακόμη φορά μερικούς από τους μεγαλύτερους Έλληνες σχεδιαστές, παλιούς και νέους, για να μας θυμίσουν πως η τέχνη και η μόδα είναι δύο έννοιες αλληλένδετες που παραμένουν ζωντανές.
Στο catwalk θα συμμετάσχουν καταξιωμένοι σχεδιαστές και πρωτοπόροι της Ελληνικής Μόδας: Sotiris Georgiou, Eleni Kavvada (upcoming designer), Deux Hommes, Atelier Loukia. Special Tribute to: Sophia Kokosalaki
Οι παρευρισκόμενοι θα έχουν επίσης την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό live art performance από την conceptual artist και designer, Caroline Rovithi.
Όλα τα έσοδα από τα εισιτήρια, θα διατεθούν για τη στήριξη του έργου του σωματείου ΕΛΙΖΑ (Εταιρεία κατά της κακοποίησης του παιδιού).
ΕΛΙΖΑ ή αλλιώς «Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση»
Οι άνθρωποι του ΕΛΙΖΑ κοιτάνε όλοι προς την ίδια κατεύθυνση της αποτροπής της βίας στα παιδιά, εκφράζοντας το ίδιο μήνυμα «Μηδενική Ανοχή στην Παιδική Κακοποίηση». Για την επίτευξη του στόχου τους, βαδίζουν σε πολλές διαφορετικές κατευθύνσεις, ενημερώνοντας, εκπαιδεύοντας, χτίζοντας δομές αναγνώρισης της κακοποίησης. Για τους ανθρώπους του ΕΛΙΖΑ, η πρώιμη πρόληψη και η αναγνώριση της κακοποίησης είναι το σημαντικότερο βήμα για μία υγιή ενήλικη ζωή.
Στόχος κάθε ενέργειας του Σωματείου είναι η ουσιαστική αλλαγή και η συμβολή στο τέλος της βίας ενάντια στα παιδιά. Όπως περιγράφουν τα μέλη του Σωματείου εύστοχα στο site του ΕΛΙΖΑ:
«Καθήκον μας είναι να ακούσουμε τα παιδιά. Να τα προστατέψουμε. Να τα φροντίσουμε ή να φροντίσουμε πριν η βία ξεσπάσει πάνω τους και τα σακατέψει για μια ζωή».
Η διαδρομή του ΕΛΙΖΑ
Το Επίτιμο Μέλος & Πρόεδρος του Σωματείου, κυρία Μαρίνα Καρέλλα, σημαδεύτηκε πριν χρόνια από την τραγική ιστορία της μικρής Ελίζας, η οποία ενώ για 5 χρόνια μεγάλωνε με τον στοργικό της πατέρα, κακοποιήθηκε ψυχικά, σωματικά και σεξουαλικά για έναν χρόνο από την ίδια της τη μητέρα και πέθανε μόλις στην ηλικία των 6 της χρόνων.
Το θλιβερό παράδειγμα της Ελίζας έγινε πηγή έμπνευσης για πολλούς και ειδικά για το Σωματείο ώστε να αρχίσει να προσφέρει σκέψεις και δράσεις για την πρόληψη και την αναγνώριση της παιδικής κακοποίησης. Μαζί με τον σύζυγό της, Μιχαήλ, η κυρία Μαρίνα ξεκίνησε τις προσπάθειες το 2008, όπου σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος, ίδρυσαν από κοινού τον πρώτο Ξενώνα Θεραπείας και Αποκατάστασης για κακοποιημένα και παραμελημένα παιδιά προσχολικής ηλικίας στην Ελλάδα.
Ο Ξενώνας SOS – ΕΛΙΖΑ αποτελεί έως σήμερα ένα πρότυπο κέντρο παιδικής προστασίας. Μέσα στα 7 πρώτα χρόνια λειτουργίας του Ξενώνα βρήκαν προστασία και αποκατάσταση 43 βρέφη, νήπια και μικρά παιδιά, ενώ 27 βρίσκονταν ήδη σε ασφαλές οικογενειακό περιβάλλον. Το 2016, η λειτουργία του ξενώνα πέρασε αποκλειστικά στην ευθύνη των Παιδικών Χωριών SOS Ελλάδος, που συνεχίζουν το έργο τους βασισμένοι σε γερά θεμέλια, με το βλέμμα στραμμένο στην καλύτερη δυνατή αποκατάσταση των φιλοξενούμενων παιδιών.
Το 2013 ξεκίνησε ένα συνεργατικό πρόγραμμα μεταξύ του Σωματείου και της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης «Ένα παιδί, ένας κόσμος». Στόχος του προγράμματος ΒΗΜΑ είναι η στήριξη νέων οικογενειών, που αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά προβλήματα και έλλειψη κοινωνικής προστασίας, συμβάλλοντας έτσι στον εντοπισμό και την πρώιμη παρέμβαση στα προβλήματα της οικογένειας, προκειμένου να μην οδηγηθεί στην κακοποίηση ή την παραμέληση των παιδιών της.
Ανάμεσα στις ενέργειες που ξεχωρίζουν, είναι η 1η Μονάδα Αναγνώρισης της Παιδικής Κακοποίησης στο νοσοκομείο Παίδων. Σε συνεργασία με πανεπιστήμια των ΗΠΑ και Οργανώσεις που καταπολεμούν κάθε μορφή βίας στα παιδιά, το ΕΛΙΖΑ υλοποίησε επιμορφωτικά σεμινάρια αναγνώρισης της κακοποίησης για γιατρούς, για δικαστές -εισαγγελείς, για εκπαιδευτικούς.
Σήμερα, την εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού, το ΕΛΙΖΑ βρίσκεται μπροστά σε μία ακόμη πανδημία: αυτή της κακοποίησης του παιδιού και μάλιστα σε παγκόσμια κλίμακα. Οι συνθήκες ευνοούν την έξαρση της βίας μέσα στο σπίτι και της συμβίωσης εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών, με τον εχθρό τους. Το εφιαλτικό σκηνικό της πανδημίας μεγεθύνει τα προβλήματα των πλέον φτωχών και εξαθλιωμένων και ο κύκλος της βίας χτυπά τους πιο αδύναμους, τα παιδιά.
Αξίζει να κλείσουμε με ένα όνειρο του ΕΛΙΖΑ:
«Θα θέλαμε κάποια μέρα να δημιουργήσουμε έναν Ξενώνα Ενδιάμεσης Φιλοξενίας για παιδιά που υποβάλλονται σε κακοποίηση, έως ότου βρεθούν με ασφάλεια στους κόλπους μιας οικογένειας. Στο ΕΛΙΖΑ θα θέλαμε αυτή η μέρα να έρθει σύντομα και ακόμη πιο σύντομα να έρθει η μέρα που θα κλείσει ο Ξενώνας, γιατί πραγματικά δε θα έχει ούτε ένα παιδί να φιλοξενήσει. Ουτοπία; Μπορεί. Όμως κανείς δεν προχωρά έχοντας το βλέμμα του στη γη. Έτσι και εμείς. Έχουμε τα πόδια μας στη γη αλλά το βλέμμα μας εκεί που θέλουμε να πάμε. Και ευχόμαστε μαζί μας να είστε όλοι εσείς».