WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

EQ: 5 πρακτικοί τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας


JTeam

16 Αυγούστου 2022

EQ: 5 πρακτικοί τρόποι για να αυξήσετε τη συναισθηματική νοημοσύνη σας
pexels
Εσύ, ποιες συναισθηματικές ικανότητες έχεις ήδη ανεπτυγμένες;

Τα άτομα με υψηλό ΕQ βάζουν στόχους και τους κατακτούν, δεν αφήνουν τίποτα να τους σταθεί εμπόδιο κι αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο καθώς έχουν ανεπτυγμένες πολλές ικανότητες που μόνο τους εξελίσσουν.

Έρευνα δείχνει ότι η συναισθηματική νοημοσύνη και η εξέλιξή της οδηγεί σε καλύτερες εργασιακές επιδόσεις και υψηλότερο μισθό ενώ βελτιώνει τις επαγγελματικές και προσωπικές σχέσεις. Αν κατανοείς και διαχειρίζεσαι εύκολα τα συναισθήματά σου και των ανθρώπων γύρω σου, τόσο έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις.

Αν πάλι νιώθεις ότι δεν έχεις τόσο ανεπτυγμένο EQ, μην ανησυχείς καθώς οι ειδικοί έρχονται να σου προτείνουν 5 πολύ συγκεκριμένους και πρακτικούς τρόπους για να το εκτοξεύσεις.

Ωστόσο, πρέπει να ξέρεις πως η συναισθηματική νοημοσύνη αποτελείται από την:

1. Αυτογνωσία

Το να γνωρίζεις και να αποδέχεσαι όλα σου τα συναισθήματα, είναι η αρχή όλων. Με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρεις να καταλάβεις πώς κάθε σου συναίσθημα επηρεάζει τις σκέψεις και τις συμπεριφορές σου γι' αυτό καλό είναι να αρχίσεις την εξάσκηση από τώρα κιόλας.

2. Αυτοδιαχείριση

Αυτή η ικανότητα σου επιτρέπει ουσιαστικά να διαχειρίζεσαι, να αλλάζεις ή να αποκρύπτεις συνειδητά τα συναισθήματά σου όταν και όποτε το θεωρείς απαραίτητο. Με αυτόν τον τρόπο, θα έχεις έρθει πολύ πιο κοντά σε αυτό που ορίζεται ως υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη.

3. Κοινωνική αντίληψη

Η κοινωνική αντίληψη είναι πολύ σημαντική στην αύξηση της συναισθηματικής νοημοσύνης γιατί πρόκειται για τη διεργασία, μέσω της οποίας επιζητούμε να μάθουμε και να κατανοήσουμε τους άλλους ανθρώπους και τον εαυτό μας.

4. Διαχείριση σχέσεων

Η διαχείριση σχέσεων είναι μία από τις πιο σημαντικές ικανότητες που πρέπει να αναπτύξεις αν θες υψηλό EQ. Αυτό φυσικά ισχύει γιατί μόνο έτσι θα αναπτύξεις και θα διατηρήσεις υγιείς σχέσεις με τους ανθρώπους στη ζωή σου.

Ακολουθούν τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις για να αναπτύξεις κι άλλο το EQ σου:

1. Άρχισε να βιώνεις περισσότερο τα συναισθήματά σου

Όσο δύσκολα κι αρνητικά κι αν είναι, πέρα από την αποδοχή τους, πρέπει να μάθεις να τα προσεγγίζεις καλύτερα και να τα βιώνεις στο 100%. Αν έχεις για παράδειγμα, έντονο άγχος, αποδέξου το και επίτρεψε στον εαυτό σου να κλάψει αν το θέλει. Θα έχεις κάνει ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στον δρόμο προς τη συναισθηματική νοημοσύνη.

2. Τώρα προσπάθησε να μειώσεις συσσωρευμένα αρνητικά συναισθήματα

Φυσικά, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι να αποδεχτείς κάθε συναίσθημα. Ωστόσο, ήξερες ότι το στρες είναι όλα εκείνα τα συναισθήματα μαζί που δεν επέτρεψες κάποτε στον εαυτό σου να βιώσει; Ναι, αυτά έχουν τη δύναμη να επιστρέψουν κάποια στιγμή στη ζωή σου συσσωρευμένα και με δεκαπλάσια ισχύ οπότε προσπάθησε να τα ξεχωρίσεις και με κάποιον τρόπο να τα περιορίσεις γιατί διαφορετικά θα έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην καθημερινότητά σου.

3. Επικοινώνησε τα δύσκολα συναισθήματά σου σε άτομα που εμπιστεύεσαι

Θα υπάρξουν στιγμές που θα κυριεύεσαι τόσο έντονα από συναισθήματα που δεν θα ξέρεις πώς να τα διαχειριστείς και να τα βάλεις σε τάξη. Σε μια τέτοια στιγμή, καλό είναι να αρχίσεις να τα μοιράζεσαι με κάποιο άτομο που εμπιστεύεσαι. Θα σου προσφέρει ανακούφιση και σίγουρα θα σε ωθήσει στην καλύτερη διαχείρισή τους.

4. Παρατήρησε τις αντιδράσεις σου προς τους άλλους

Τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές. Η παρατήρηση των αντιδράσεων σου απέναντι στους άλλους είναι ο πιο γρήγορος τρόπος για να βελτιώσεις τη συναισθηματική σου νοημοσύνη. Έτσι θα μπορέσεις να κατανοήσεις περισσότερο τα συναισθηματικά σου μοτίβα για να τα διαχειρίζεσαι καλύτερα στο μέλλον σε παρόμοιες καταστάσεις.

5. Άρχισε να εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου λίγο παραπάνω

Η αύξηση του EQ σου, είναι μια διαδικασία που θα σου πάρει καιρό. Ακριβώς επειδή μέσω αυτής, μαθαίνεις να εμπιστεύεσαι περισσότερο τον εαυτό σου και όσα είναι μέρος της συναισθηματικής σου κατάστασης αλλά και τους άλλους.

Αυτό που νιώθεις, είναι η μεγαλύτερη αλήθεια και η αποδοχή ακόμη κι εκείνων των συναισθημάτων που δεν βγάζουν κανένα απολύτως νόημα, είναι το μεγαλύτερο κλειδί προς αυτό που λέγεται συναισθηματική ευφυία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.