Όταν κατακλύζεσαι από συναισθήματα, που είναι κατά κύριο λόγο αρνητικά, πιάνεις τον εαυτό σου να κάνει σπατάλες που υπό άλλες περιπτώσεις δεν θα έκανε. Αν αυτό που μόλις περιγράψαμε, σε χαρακτηρίζει, τότε μάλλον είσαι περισσότερο «συναισθηματικός» καταναλωτής και καλό είναι να εξετάσεις λίγο καλύτερα τις πραγματικές σου ανάγκες.
Ξοδεύεις χρήματα γιατί νιώθεις καλύτερα αλλά η ευχαρίστηση είναι παροδική, σωστά; Το shopping therapy είναι λυτρωτικό όταν γίνεται με μέτρο αλλά όταν γίνεται για να καλύψει (φαινομενικά) μια συναισθηματική ανάγκη, τότε ξεφεύγει από τον έλεγχο.
Κάπως έτσι είναι πιθανό να αφήνεις απλήρωτους λογαριασμούς, να λες ψέματα και να κρύβεις άσκοπες αγορές, νιώθοντας ενοχές. Όταν τα συναισθήματα επηρεάζουν τον τρόπο που ψωνίζεις, μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες, σύμφωνα με το Stylist, επιβαρύνοντας τελικά κι άλλο την ψυχολογία σου.
Τι μπορείς να κάνεις όμως γι' αυτό;
Παρακολούθησε τι ξοδεύεις καθημερινά
Ο μοναδικός τρόπος για να τσεκάρεις πόσες από τις αγορές που κάνεις, είναι συναισθηματικές, είναι να τις παρακολουθήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταγράφεις τι ξοδεύεις καθημερινά και για ποιον σκοπό, κρατώντας τις αποδείξεις ή κατεβάζοντας κατάλληλες εφαρμογές στο κινητό.
🔟Control emotional spending
It’s easy to buy something you don’t need or want when you’re bored or unhappy. It’s also easy to treat yourself when you’re happy.
Did you buy yourself a treat the last time you hit a milestone❓— i newspaper (@theipaper) April 5, 2022
Βάλε στην άκρη την πιστωτική σου κάρτα
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορέσεις να απομακρυνθείς από κάθε πειρασμό που δεν είναι υπαρκτή ανάγκη. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην πράξη αλλά θα σε προλάβει από υπερβολικά έξοδα έτσι και καταφέρεις να το εφαρμόσεις.
Κάνε έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό
Αφιέρωσε λίγη ώρα στο να δημιουργήσεις ένα προϋπολογισμό που θα σου επιτρέπει να κάνεις αγορές χωρίς να τις μετανιώνεις μετά. Μείνε πιστός στους στόχους που βάζεις, ναι τους οικονομικούς, και προσπάθησε να μείνεις μέσα στο πλαίσιο που έχεις θέσει.
Ώρα να εφαρμόσεις τον κανόνα 50-30-20
Μπορεί να έχεις δοκιμάσεις πολλές μεθόδους αλλά στο τέλος κάθε μήνα (ή και στα μισά), καταλήγεις πάντα να μένεις με άδειες τσέπες. Ίσως να μη φταις εσύ αλλά η αξιοπιστία των μεθόδων που χρησιμοποιείς. Ο κανόνας, στον οποίο μπορείς σίγουρα να στηριχθείς, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, είναι γνωστός ως "50-30-20" και υπόσχεται στ' αλήθεια να σε βοηθήσει να διαχειριστείς διαφορετικά το budget σου, αποταμιεύοντας (περισσότερα) χρήματα.
Όπως ορίζει ο κανόνας, το 50% του εισοδήματός σου θα πρέπει να διατίθεται στα βασικά έξοδα, όπως στέγαση, διατροφή, αποπλήρωση λογαριασμών. Το 30% σε ανάγκες που αφορούν τον τρόπο ζωής σου, όπως ρούχα, ψυχαγωγία ενώ το 20% (και είναι το πιο βασικό), θα πρέπει να μένει στην άκρη. Ουσιαστικά, ο κανόνας έρχεται να ανατρέψει τις μέχρι τώρα θεωρίες σου ως προς τη διαχείριση των χρημάτων σου.
Η όλη λογική στηρίζεται σε μια έξυπνη αποταμίευση χωρίς να στερείσαι όμως ό,τι σου αρέσει καθώς αυτό που κάνει, είναι να σου αλλάζει ουσιαστικά τον τρόπο που βλέπεις τα πράγματα και να αλλάζεις προτεραιότητες. Ο κανόνας 50-30-20 είναι τόσο απλός, όσο φαίνεται. Το καλό με τον συγκεκριμένο κανόνα είναι πως δεν είναι πολύ αυστηρός αλλά θέτει σίγουρα υπό έλεγχο το «συναισθηματικό» καταναλωτικό σου πνεύμα.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.