WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Ο εγκέφαλός μας λατρεύει τις προκλήσεις και υπάρχει λόγος γι' αυτό


JTeam

8 Οκτωβρίου 2022

Ο εγκέφαλός μας λατρεύει τις προκλήσεις και υπάρχει λόγος γι' αυτό
pexels
Όταν μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο tasks, προτιμάμε το πιο εύκολο ακόμη κι αν μας στερήσει την επιβράβευση, ή μήπως όχι;

Μπορείς να το πεις και "fight or flight". Κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα challenge, ενεργοποιείται η αντίδραση φόβου «πάλης ή φυγής». Ο εγκέφαλος απαντά με ταχύτητα με μια έκρηξη αδρεναλίνης και ταχυπαλμία, προσπαθώντας να αντιδράσει.

Οι αντιδράσεις μας θυμίζουν εκείνες ενός ζώου που φοβάται ή απειλείται. Σε αυτή την περίπτωση, το συμπαθητικό νευρικό σύστημα ανταποκρίνεται, προκαλώντας αύξηση της αδρεναλίνης και μεταβολές στις κόρες των ματιών και στους χτύπους της καρδιάς. Μερικές φορές απαιτείται επιπλέον δύναμη που φαίνεται στις εκρήξεις της ταχύτητας, εάν ένα ζώο τρέχει μακριά ή μένει να επιτεθεί.

Ωστόσο, όταν μας δίνεται η δυνατότητα να επιλέξουμε ανάμεσα σε δύο tasks, προτιμάμε το πιο εύκολο ακόμη κι αν μας στερήσει την επιβράβευση. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη μάλιστα, οι άνθρωποι είναι πρόθυμοι να βιώσουν σωματικό πόνο για να αποφύγουν απαιτητικά tasks που καλούν τον εγκέφαλο σε πλήρη εγρήγορση. Το ίδιο κάνουν φυσικά και τα ζώα, όπως οι αρουραίοι.

Οι επιστήμονες το αποκαλούν ως «τον νόμο της ελάχιστης προσπάθειας» όταν κάτι είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, (ή μήπως όχι;). Την ίδια στιγμή, όπως τονίζει ο ψυχολόγος του πανεπιστημίου του Toronto, Michael Inzlicht: «υπάρχει μια ώθηση του εαυτού μας να δοκιμάσει κάτι δύσκολο καθώς αυτό προκαλεί ευχαρίστηση». Ο πρώτος λόγος είναι η ανταμοιβή που έρχεται από την περισσότερη προσπάθεια για κάτι.

Έτσι όλη αυτή η διαδικασία που προκαλεί την επιβράβευση κι όχι τόσο το αποτέλεσμα, μας ωθεί στο να μας θέτουμε όλο και περισσότερες προκλήσεις και δύσκολα tasks. Στο πρώτο πείραμα, συμμετείχαν 121 άτομα, στα οποία μετρούσαν μέσω ηλεκτροδίων την καρδιαγγειακή τους δραστηριότητα προκειμένου να διαπιστωθεί πόσο σκληρά δούλευε ο εγκέφαλός τους σε ένα συγκεκριμένο task μνήμης. Η μία ομάδα δεχόταν επιβράβευση ανάλογα με την προσπάθεια που έκανε ενώ η δεύτερη επιβραβευόταν με χρήματα ανεξάρτητα της προσπάθειας της.

Στη συνέχεια, οι ίδιοι συμμετέχοντες έπρεπε να λύσουν μερικά μαθηματικά προβλήματα με διαφορετικό βαθμό δυσκολίας αλλά σε αυτή την περίπτωση, τους έγινε γνωστό από την αρχή ότι δεν θα αμείβονταν οικονομικά. Όπως διαπιστώθηκε, παρά την έλλειψη κινήτρου, οι συμμετέχοντες που είχαν επιβραβευτεί προηγουμένως για την προσπάθειά τους, έδειξαν πρόθυμοι να λύσουν τα προβλήματα σε σχέση με τους συμμετέχοντες που είχαν επιβραβευτεί τυχαία.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος λοιπόν λατρεύει οτιδήποτε έχει να κάνει με πρόκληση και δίνει τον καλύτερο του εαυτό καθώς η προσπάθεια από μόνη της προσφέρει ικανοποίηση. Ωστόσο, η υπερπροσπάθεια μπορεί να προκαλέσει burnout και άλλα πολλά, οπότε θέλει αρκετή προσοχή.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.