WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

To κόλπο για να μη χάνεις ποτέ το κίνητρο και τον ενθουσιασμό (είναι πιο απλό απ' ό,τι νομίζεις)


JTeam

9 Οκτωβρίου 2022

To κόλπο για να μη χάνεις ποτέ το κίνητρο και τον ενθουσιασμό (είναι πιο απλό απ' ό,τι νομίζεις)
pexels
Δυσκολεύεσαι να τελειώνεις ό,τι ξεκινάς; Νέα έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό για να μη χάνεις λεπτό τον ενθουσιασμό και το κίνητρο, και είναι πολύ πιο απλό από ό,τι μπορείς να φανταστείς

Είναι απολύτως λογικό να χάνεις τον ενθουσιασμό σου για κάτι με τον καιρό και το πιο δύσκολο κομμάτι κρύβεται στην προσπάθεια να μην τον χάσεις μέχρι που εξαντλείσαι.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, το κίνητρο και η συνεχής παρότρυνση ίσως να μην είναι τόσο σύνθετη διαδικασία όσο πιστεύουμε. Για την ακρίβεια, η μελέτη εξηγεί ότι υπάρχουν δύο είδη κινήτρων, τα οποία καθορίζουν τον αριθμό των εμποδίων που βάζουμε μπροστά στην επίτευξη των στόχων μας.

Τα κίνητρα λοιπόν χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: σε εκείνα που θέλουμε πραγματικά (want-to motivation) και σε εκείνα που μας επιβάλλουν οι άλλοι (have-to motivation). Το πρώτο περιγράφει το εσωτερικό μας κίνητρο όταν θέλουμε να ολοκληρώσουμε κάτι ενώ το δεύτερο αναφέρεται στην εξωτερική πίεση που νιώθουμε όταν πρέπει να κάνουμε κάτι, είτε εξαιτίας των προσδοκιών κάποιου άλλου, είτε επειδή νιώθουμε ενοχικά.

Όπως διαπιστώθηκε, τα άτομα που είχαν κίνητρα για να κάνουν κάτι που ήθελαν πραγματικά, παραμέριζαν τα εμπόδια που τους παρουσιάζονταν. Έτσι έμεναν προσηλωμένοι στον στόχο με αποτέλεσμα να τον εκπληρώνουν πιο εύκολα. Αντίθετα, τα άτομα που έπρεπε να βρουν το κίνητρο για κάτι που δεν ήθελαν να κάνουν, έβαζαν περισσότερα εμπόδια στον εαυτό τους με αποτέλεσμα να απομακρύνονται όλο και περισσότερο από τον στόχο τους.

Παρόλα αυτά, είναι φυσικό να μην μπορούμε να κρατάμε μέχρι τέλους το κίνητρο για τα πάντα, ακόμη κι αν θέλουμε να πετύχουμε κάτι με όλη μας την ψυχή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν όμως μερικά βοηθητικά tips για να τα καταφέρεις κάθε φορά που πας να παραιτηθείς.

Εστίασε στα κίνητρα για κάτι που θες να κάνεις πραγματικά

Μπορεί να σου φαίνεται δύσκολο αλλά οι ειδικοί επιμένουν πως είναι πιο απλό από ό,τι νομίζεις. Αν καταφέρεις να μετατρέψεις κάθε κίνητρο σε κάτι που θες να κάνεις πραγματικά, τότε μπορείς να φέρεις εις πέρα αυτό που καλείσαι, με επιτυχία. Για παράδειγμα, αν θες να σε περνούν για αξιόπιστο άτομο, το να ολοκληρώσεις κάτι πριν το οριστικό deadline, θα σε βοηθήσει να το πετύχεις.

Κάνε κάτι διασκεδαστικό ταυτόχρονα

Αν κάνεις την όλη διαδικασία πιο διασκεδαστική, τότε θα μπορέσεις ευκολότερα να μη χάσεις το κίνητρο. Δοκίμασε ταυτόχρονα να ακούσεις μουσική, να κάνεις μια αγαπημένη δραστηριότητα και θα δεις ότι θα μπορέσεις να πετύχεις πιο εύκολα αυτό που θες χωρίς να χάσεις το κίνητρό σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.