WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

10 πράγματα που δεν θα καταλάβουν ποτέ τα άτομα που μεγάλωσαν σε δυσλειτουργικές οικογένειες


JTeam

27 Απριλίου 2023

10 πράγματα που δεν θα καταλάβουν ποτέ τα άτομα που μεγάλωσαν σε δυσλειτουργικές οικογένειες
pexels
Είναι δύσκολο να ζήσεις μια φυσιολογική ζωή αν μεγάλωσες στο χάος

Για όσους μεγάλωσαν στα πλαίσια μιας δυσλειτουργικής οικογένειας, η ζωή μπορεί να γίνει πραγματικά δύσκολη και το «φυσιολογικό» να λάβει διαστάσεις που οι άλλοι αδυνατούν να καταλάβουν.

Αν μεγάλωσες σε μια τέτοια οικογένεια, τότε κάποια από τα παρακάτω πράγματα θα μιλήσουν απευθείας στην καρδιά σου. Πριν τα παραθέσουμε, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως με τον όρο «δυσλειτουργική οικογένεια» εννοούμε ένα περιβάλλον με τον έναν από τους δύο γονείς να αντιμετωπίζει για παράδειγμα, προβλήματα αλκοολισμού αλλά και τους γονείς που παραμελούν συναισθηματικά τα παιδιά τους.

Τα 10 πράγματα που αδυνατούν λοιπόν να καταλάβουν όσοι μεγάλωσαν σε μια δυσλειτουργική οικογένεια, είναι τα εξής:

1. Τι είναι φυσιολογικό;

Όταν μεγαλώνεις σε μια καθόλου υγιή οικογένεια, δεν έχεις ιδέα τι θα πει «φυσιολογικό».

2. Πώς είναι να στηρίζεσαι σε άλλα μέλη της οικογένειάς σου;

Τα άτομα αυτά έχουν μάθει να βασίζονται μόνο στους εαυτούς τους οπότε όταν ακούνε άλλους να λένε ότι στηρίζονται στην οικογένειά τους, αδυνατούν να τους καταλάβουν.

3. Πώς πρέπει να συμπεριφερθείς σε ένα παιδί;

Αν μεγάλωσες με συναισθηματική παραμέληση και αδιαφορία ή με κάποια μορφή κακοποίησης, τότε η απάντηση για το πώς να συμπεριφέρεσαι σε ένα παιδί που έφερες στον κόσμο, δεν είναι σίγουρα αυτοματοποιημένη αλλά απαιτεί μεγαλύτερο αγώνα.

4. Πώς είναι να προσέχουν τα παιδιά σου οι γονείς σου ;

Μπορεί να είναι επίπονο να βλέπεις γονείς φίλων σου να προσέχουν τα εγγόνια τους σε διάφορες φωτογραφίες στα social. Ακριβώς επειδή ξέρεις ότι στη δική σου περίπτωση, κάτι τέτοιο δεν θα γίνει ποτέ.

5. Πώς είναι μια υγιής σχέση;

Όταν έχεις υποστεί βία και παραμέληση από παιδί, τότε μεγαλώνοντας δεν έχεις ιδέα ποιο είναι το πρότυπο μιας υγιούς σχέσης.

6. Ποια είναι τα σωστά όρια;

Αν μεγάλωσες σε ένα μη υγιές περιβάλλον, δυσκολεύεσαι να θέσεις όρια στους άλλους. Για την ακρίβεια, αγνοείς την ύπαρξή τους.

7. Πώς διαχειρίζεσαι σωστά τα οικονομικά σου;

Άτομα που μεγάλωσαν με γονείς που αδυνατούσαν να πληρώσουν λογαριασμούς ή και το νοίκι του σπιτιού, είναι πιο δύσκολο να μάθουν μεγαλώνοντας πώς να διαχειρίζονται σωστά τα οικονομικά τους.

8. Πώς είναι να ζεις σε ένα «φυσιολογικό« σπίτι;

Για τους ανθρώπους που μεγάλωσαν με δυσλειτουργικούς γονείς και χωρίς κανέναν επισκέπτη στο σπίτι τους όταν ήταν παιδιά, είναι πολύ πιο δύσκολο να οριστεί στο μυαλό τους τι σημαίνει να ζει κανείς σε ένα «φυσιολογικό» σπίτι, μέχρι που δημιουργεί τις βάσεις με τη νέα του οικογένεια.

9. Πώς διαλέγεις επάγγελμα;

Αν δεν υπήρξε ποτέ κανένας προσανατολισμός για το τι καριέρα να ακολουθήσεις όταν ήσουν παιδί, τότε μάλλον μεγαλώνοντας, αυτή η ερώτηση σου φαίνεται ακόμη πιο πολύ «βουνό».

10. Τι είναι το self-care;

Η αυτοφροντίδα είναι άγνωστη λέξη για σένα που μεγάλωσες με μια δυσλειτουργική οικογένεια γιατί δεν σου έμαθαν ποτέ να βάζεις σε προτεραιότητα τον εαυτό σου και τις ανάγκες του.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.