WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Λεκτική κακοποίηση: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην πέσεις ποτέ θύμα της


JTeam

21 Μαΐου 2023

Λεκτική κακοποίηση: 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για να μην πέσεις ποτέ θύμα της
pexels
Η συγκεκριμένη μορφή βίας δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα

Μπορεί να φανεί αρκετά παράλογο αλλά τα άτομα που κακοποιούνται λεκτικά, δύσκολα το αναγνωρίζουν (ειδικά αν μεγάλωσαν με αυτή τη μορφή βίας).

Όταν έρχεται το στάδιο της αναγνώρισης, το επόμενο είναι πιο δύσκολο και αυτό είναι η φυγή από τα πλαίσια αυτής της τοξικής σχέσης. Η λεκτική κακοποίηση, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, καλλιεργείται όταν η δύναμη των δύο συντρόφων μες στη σχέση δεν είναι ίση και ο ένας από τους δύο συντρόφους θέλει να χειραγωγεί τον άλλον και να ασκεί έλεγχο.

Το να φύγεις από μια τέτοια σχέση δεν είναι καθόλου εύκολο καθώς πρόκειται για μία από τις πιο ύπουλες μορφές βίας. Σύμφωνα με τον ψυχολόγο με έδρα τη Νέα Υόρκη, Devon MacDermott:

«Η λεκτική βία είναι μια εντελώς ανεπιθύμητη και χρόνια αλληλεπίδραση που κάνει το θύμα να νιώθει ότι έχει υποστεί συναισθηματική βλάβη και προκαλείται συνήθως από έναν σύντροφο, γονιό, κοντινό φίλο ή οικογενειακό μέλος».

Παρακάτω ακολουθούν κάποια πράγματα, όπως τα παραθέτει ο ειδικός, που πρέπει να γνωρίζεις αν δεν θες να πέσεις ποτέ θύμα της:

Η λεκτική κακοποίηση:

1. Δεν είναι μόνο φωνές

Η λεκτική βία δεν είναι μόνο φωνές. Συνοδεύεται και από άλλες συμπεριφορές, όπως το gaslighting. Μάλιστα, συνήθως η βίαιη αυτή συμπεριφορά συνοδεύεται και από απειλές προς το πρόσωπό σου ή τα πρόσωπα που αγαπάς. Η έντονη κριτική και η χρήση λέξεων για απόλυτο έλεγχο πάνω σου είναι επίσης, μερικά από τα πιο κοινά χαρακτηριστικά αυτής της βίας.

2. Παραβλέπεται εύκολα

Η βία που μπορεί να αγνοηθεί, είναι πιο επικίνδυνη από οποιαδήποτε άλλη γιατί μπορεί να επαναλαμβάνεται χωρίς κανένα εμπόδιο. Δεν αναγνωρίζεται γιατί δεν μπορεί να αποδειχθεί εύκολα και από την άλλη, τείνεις συχνά να την παραβλέπεις επειδή σίγουρα θα έχεις ακούσει δικαιολογίες από την πλευρά του θύτη, όπως: «συγγνώμη, δεν το εννοούσα»/ «σου υπόσχομαι πως δεν θα το ξανακάνω».

3. Μπορεί να μη νιώθεις θύμα της

Υπάρχει περίπτωση να είσαι θύμα λεκτικής βίας και να μην το αναγνωρίζεις καν. Και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο. Μπορεί να υποθέτεις πως αν ήσουν, θα το είχες καταλάβει αλλά το πιθανότερο είναι πως είσαι και το αγνοείς. Ωστόσο, οι επιπτώσεις είναι ορατές. Μπορεί να προέρχονται από την παιδική ή τωρινή σου ηλικία οπότε καλύτερα να ψάξεις λίγο περισσότερο τι ακριβώς σου συμβαίνει.

4. Έχει πολλές επιπτώσεις στη ζωή σου

Η λεκτική κακοποίηση έχει δυστυχώς πολλές επιπτώσεις στους περισσότερους τομείς της ζωής σου. Δεν σε αφήνει να χτίσεις υγιείς σχέσεις, να δουλέψεις αποτελεσματικά, και κυρίως σε αποτρέπει από οποιαδήποτε προσωπική επιτυχία.

5. Μπορεί να σε κάνει θύτη

Αν έχεις υπάρξει θύμα της λεκτικής βίας, μπορεί να γίνεις θύτης. Μπορεί βέβαια να συνεχίσεις να είσαι θύμα της αλλά τις περισσότερες φορές μετατρέπεσαι στη φιγούρα που σε κακοποιούσε λεκτικά όλα αυτά τα χρόνια. Καλό είναι να αναζητήσεις βοήθεια πριν γίνεις για παράδειγμα, ο γονιός που είχες κάποτε εσύ όταν ήσουν παιδί.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.