WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Επιλόχεια ψύχωση: Ένα σοβαρό και άγνωστο πρόβλημα που βιώνουν νέες μητέρες


JTeam

3 Ιουλίου 2023

Επιλόχεια ψύχωση: Ένα σοβαρό και άγνωστο πρόβλημα που βιώνουν νέες μητέρες
Ο μοναδικός τρόπος να έρθει η θεραπεία, είναι να ζητήσεις βοήθεια

Παρότι είναι 2023, δεν ξέρουμε και πάρα πολλά για τον τοκετό. Αν κάτι γνωρίζουμε, ωστόσο, είναι ότι πονάει. Ναι, τα μωρά είναι χαριτωμένα και παχουλά και θες να τα αγκαλιάσεις με όλο σου το είναι, αλλά το σώμα της μητέρας χρειάζεται ξεκούραση –για αρκετή ώρα, ιδανικά. Μιλάμε συνέχεια για αυτό, διαβάζουμε διαρκώς άρθρα για σελέμπριτι που χάνουν τα κιλά σε έναν μήνα (επειδή η τοξικότητα δεν είναι ποτέ αρκετή) και βλέπουμε χαρούμενες οικογενειακές φωτογραφίες στα σόσιαλ. Κάτι για το οποίο μιλάμε ελάχιστα, είναι πως και η ψυχική υγεία θέλει φροντίδα και, μάλιστα, περισσότερη.

Δεν είναι πως αγνοούμε εντελώς την ψυχολογική κατάσταση της μητέρας. Πολλές γυναίκες μοιράζονται ανοιχτά τα προβλήματά τους, τα άγχη τους, την κατάθλιψη που, ενδεχομένως, αντιμετωπίζουν και δίνουν το παράδειγμα, ώστε να το κάνουν ακόμη περισσότερες. Όταν, όμως, πρόκειται για ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό, σπάνια θα ακούσουμε ιστορίες καθώς υπάρχει πάντα το στίγμα –ξέρεις, αυτό που οι νέες μαμάδες αισθάνονται ντροπή, αν δεν είναι χαρούμενες. Μένουν στη σιωπή, λοιπόν, μόνες και φοβισμένες.

Η επιλόχειος ψύχωση είναι μία διαταραχή, εξαιτίας της οποίας νέες μητέρες δεν βιώνουν την πραγματικότητα όπως είναι. Τι σημαίνει αυτό; Συνήθως έχουν παραισθήσεις και ψευδαισθήσεις, ενώ αντιμετωπίζουν και προβλήματα στον ύπνο, τις ημέρες ή τις εβδομάδες μετά τον τοκετό. Ενώ δεν υπάρχει ξεκάθαρο αίτιο, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ο κίνδυνος αυξάνεται όταν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό διπολικής διαταραχής ή σχιζοφρένειας. Βέβαια, σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε αυτό το ιστορικό.

Χωρίς προσπάθειες για αποτελεσματική θεραπεία -κυρίως με τη μορφή νοσηλείας, αντιψυχωσικής φαρμακευτικής αγωγής και θεραπείας- η επιλόχειος ψύχωση θα επιδεινωθεί. Κι αξίζει να τονίσουμε ότι δεν υποχωρεί από μόνη της, δεν είναι «κάτι που θα φύγει» σταδιακά. Οι γυναίκες που πάσχουν, θα συνεχίσουν να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα, ενώ δεν αποκλείεται να αποτελέσουν κίνδυνο για τον εαυτό τους και τους οικείους τους.

Κάπως έτσι έρχονται οι πομπώδεις τίτλοι ειδήσεων, γεμάτοι φρικτές ιστορίες για μητέρες που δολοφονούν τα μωρά τους, υπό την επήρεια ψύχωσης. «Οι κλινικοί γιατροί θεωρούν ότι η επιλόχειος ψύχωση είναι ένα πραγματικό ψυχιατρικό επείγον περιστατικό», τονίζει η Λόρεν Όζμπορν, ψυχίατρος αναπαραγωγής στο New York-Presbyterian/Weill Cornell Medicine, στο US Cosmopolitan. Τα συμπτώματα δεν είναι ίδια για όλους, όμως χωρίς γρήγορη και κατάλληλη φροντίδα, περίπου το 4% των πασχόντων θα διαπράξει παιδοκτονία. Το 5% θα αυτοκτονήσει. Με γρήγορη και κατάλληλη φροντίδα ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες θα αναρρώσουν πλήρως. Και για να τη λάβουν, θα πρέπει αρχικά να γνωρίζουν ότι δεν φταίνε για αυτό που τους συμβαίνει - μόνο έτσι θα ζητήσουν βοήθεια.


Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.